Big Brother în comunism. Sectoristul, miliţianul care trebuia să urce în podurile caselor şi să coboare în pivniţe pentru descoperirea infractorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectoristul, omul Miliţiei care te spiona la orice pas, avea puteri nelimitate. El trebuia să ştie ce are fiecare român în casă, în pod sau în subsol.

Conform unui Ordin al Ministerului Administraţiei şi Internelor din anul 1954, aflat în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, sectoristul primea puteri nebănuite.

Iată cine erau sectoriştii: „Sectoriştii se aleg din rândul lucrătorilor de miliţie cu o temeinică pregătire miliţienească, cu experienţă în muncă, disciplinaţi şi cu iniţiativă, pregătiţi din punct de vedere politic şi devotaţi patriei“. „Întotdeauna sectoristul trebuie să fie îngrijit şi curat îmbrăcat în echipamentul ce i-a fost dat, să aibă o înfăţişare vioaie, să fie bărbierit şi tuns îngrijit“, aflăm din ordinul amintit.

Omul Miliţiei putea să reţină persoanele care au săvârşit orice fel de infracţiune sau încălcare a ordinii publice şi, în unele cazuri, să amendeze pe loc pe cei ce încalcă ordinea publică. Sectoristul putea să controleze actele de identitate a persoanelor reţinute, să urmărească persoanele bănuite de săvârşirea sau pregătirea infracţiunilor, să folosească orice mijloace de transport, cu excepţia maşinilor Guvernului şi ale Corpului Diplomatic, pentru urmărirea suspecţilor.

 „Ziua de muncă a sectoristului este nenormată. Sectoristul trebuie să aibă o legătură strânsă cu sfaturile populare locale, cu conducerea întreprinderilor, instituţiilor şi a organizaţiilor obşteşti informându-i despre lipsurile constatate pe teritoriul sectorului, de exemplu despre îngrijirea insuficientă a străzilor, a curţilor, despre imobilelor neglijate care se dărâmă, despre trotuare neîngrijite, reţele electrice stricate, instalaţii de apă şi canal avariate şi alte lipsuri care strică aspectul oraşului şi prezintă vreun pericol pentru cetăţeni“, se mai specifică în actul normativ care le reglementa activitatea. 

Printre obligaţiile sectoristului se numărau şi verificarea cărţilor de imobil, descoperirea elementelor infracţionale de drept comun, „care sunt desfrânate, locurile neautorizate de dormit, dar şi descoperirea infractorilor care au un mod de viaţă suspect, precum şi alte elemente duşmănoase“. Totodată, el trebuia să fie pe urmele persoanelor care fabrică ilegal, posedă sau folosesc aparate de multiplicat, explozivi, substanţe puternic toxice, arme, muniţii. 

El era obligat să controleze personal pieţele, magazinele, parcurile, teatrele, străzile aglomerate, gările, debarcaderele, precum şi podurile caselor, intrările în subsolurile clădirilor mari şi să descopere cerşetorii, ghicitorii, vagabonzii, copiii părăsiţi. 

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Acţiunea „Missouri”. Minciunile şi mofturile Ceauşeştilor la Casa Albă, la întâlnirea cu Nixon. Dictatorul i-a şocat pe americani cu subiectul privind evreii

Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria


Secretele cu care a fugit Mihai Pacepa în SUA: diamantele sintetice, traficul de arme clandestin, numele agenţilor străini
 

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Operaţiunea „Olimp ’72“ – Cum i-a urmărit Securitatea pe sportivii români la Olimpiada de la München. Patzaichin: „Securiştii aveau urme de caschetă“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite