Biserica avertizează: „Lăsata secului semnifică lăsarea obiceiurilor lumeşti şi nu îmbuibarea pântecului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A început Postul Crăciunului

Miercuri, 14 noiembrie, în Biserica Ortodoxă începe Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului şi, totodată, este cinstit Sfântul Apostol Filip.

Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost rânduit de către Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării praznicului Naşterii Domnului (25 decembrie). 

El durează 40 de zile. De aceea, astăzi, în calendar este consemnat lăsatul secului, sintagmă ce semnifică lăsarea obiceiurilor lumeşti înainte de intrarea în post, nicidecum îmbuibarea pântecelui prin aşa-zise „mese de lăsata secului” (vine de la latinescul saeculum = lumea, lumesc).

Acest post aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, dar şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de către Dumnezeu pe table de piatră.

Ca vechime, primele menţiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi de la episcopul Leon cel Mare al Romei.

Fiind un post al bucuriei, Biserica a rânduit mai multe zile în care credincioşii au dezlegare la peşte. Acestea sunt: zilele de sâmbătă şi duminică din perioada 21 noiembrie - 16 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea în biserică Maicii Domnului (21 noiembrie), Sf. Apostol Andrei (30 noiembrie), Sf. Nicolae (6 decembrie), precum şi în zilele de 3, 4, 13 şi 18 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în Ortodoxie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite