Mănăstire ctitorită de Becali, drumul de la proprietate romano-catolică la „ograda“ lui Teodosie - detaliul neştiut al unei donaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Colilia din Dobrogea Sursă foto Arhiepiscopia Tomisului
Mănăstirea Colilia din Dobrogea Sursă foto Arhiepiscopia Tomisului

Mănăstirea Colilia, ctitorită de Gigi Becali, are o istorie aparte, fiind construită de germanii stabiliţi în satul cu acelaşi nume din Dobrogea, în anul 1880. Lăcaşul de cult a fost ridicat cu străduinţa celor 340 romano-catolici care populau aşezarea.

În 1934, biserica romano-catolică a fost finalizată, dar enoriaşii germani aveau să se bucure puţin timp de ea. În anii `40, comunitatea de nemţi a emigrat în Germania, iar satul, situat la 13 kilometri de Cogealac şi 48 kilometri de Constanţa, a fost depopulat încetul cu încetul.

Frumoasa biserică a ajuns o ruină în timp, fiind folosită pentru adăpostirea păstorilor. La instalarea sa în Arhiepiscopia Tomisului, Înalt PreaSfinţitul Teodosie a dorit să readucă la viaţă Colilia, astfel că în mai 2006 a adus aici măicuţe ortodoxe care să aibă locul în grijă. Călugăriţele au curăţat ruinele, au amenajat un mic locaş unde să vieţuiască şi au căutat filantropi pentru refacerea bisericii, găsind salvarea în persoana lui Gigi Becali, care a donat peste 2 miliarde lei vechi.

Biserica trebuia, însă, să intre în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, fiind romano-catolică şi aparţinând Arhiepiscopiei romano-catolice de Bucureşti. Prin bunăvoinţa ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop-mitropolit romano-catolic de Bucureşti, actul de donaţie al proprietăţii - care era compusă din biserică şi mai multe hectare de teren aferent - a fost semnat.

Colilia a intrat astfel în proprietatea Arhiepiscopiei Tomisului, devenind lăcaş de cult ortodox. La inaugurarea din noiembrie 2006, totuşi, ierarhii catolici au lipsit, iar în cuvântarea arhiepiscopului Teodosie a fost omis gestul creştinesc făcut de Biserica Catolică, mulţumindu-i-se doar binefăcătorului Becali.

Colilia, mănăstirea din Constanţa ctitorită de Gigi Becali Sursă foto Arhiepiscopia Tomisului

Colilia mănăstirea din Constanţa ctitorită de Gigi Becali Sursă foto Arhiepiscopia Tomisului

Unul dintre marii teologi ai României s-a născut în Colilia, la 13 ianuarie 1914. Este vorba despre preotul Rafael Friedrich, rector al Seminarului arhiepiscopal din Bucureşti şi profesor al Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif“ din Iaşi. Părintele Rafael a fost arestat de comunişti în iunie 1949, împreună cu Fericitul Anton Durcovici, episcop şi martir, pe când mergeau să administreze sacramentul Mirului în Parohia Popeşti-Leordeni. Amândoi au fost închişi în lagărul de la Sighet, unde episcopul Durcovici avea să moară în decembrie 1951.

Preotul Rafael Friedrich a fost întemniţat timp de şapte ani, reluându-şi locul la catedră după liberare. A încetat din viaţă la 11 mai 1969 fiind înmormântat în cimitirul Eternitatea din Iaşi.

Ca un semn, măicuţa ortodoxă care a reuşit renaşterea obştei de la Colilia poartă numele monahal de Rafaela şi este stareţa mănăstirii. 

Pe aceeaşi temă:

Biserica pe care comuniştii n-au reuşit s-o demoleze. Cum a fost transformat un lăcaş de cult catolic într-unul ortodox

VIDEO Slujbă pentru eliberarea lui Gigi Becali, oficiată de ÎPS Teodosie în mănăstirea ctitorită de latifundiar

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite