Biserica Greacă, cel mai vechi lăcaş de cult din Constanţa, îşi serbează hramul. Slujbele se fac în limbile române şi greacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe data de 6 august cea mai veche biserică din Constanţa, Biserica Greacă, îşi serbează hramul, Schimbarea la Faţă.

Până pe data de 9 august la această biserică vor sta spre închinare moaştele Sfântului Apostol Andrei, aduse de la mănăstirea Peştera Sf. Andrei.

Construcţia bisericii a început în anul 1865 şi s-a terminat în anul 1867, la baza ei stând firmanul de construire dat de către Sultanul Abdul Aziz. Clădirea, în formă dreptunghiulară, nu are turle, întrucât era prevăzut în mod expres în aprobare, ca bisericile creştine din Imperiul Otoman să nu fie mai înalte decât moscheele musulmane. Pictura bisericii a fost executată de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos.

Pe 23 noiembrie 1878, în această biserică, în prezenta locuitorilor oraşului Constanţa s-a făcut primul Te-Deum de mulţumire pentru victoriile ostaşilor români în luptele de cucerire a independenţei naţionale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova precum şi pentru revenirea Dobrogei la Ţara Mamă.

În anul 1954 biserica a fost declarată  „Monument istoric” şi inclusă pe lista de „Patrimoniu Naţional şi Cultural”. Din cauza lipsei fondurilor şi a stării de degradare, membrii Comunităţii Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Române ca lăcaşul de cult să treacă în administrarea Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 1974, Patriarhia Română a aprobat includerea bisericii parohiale cu patrimoniu şi enoriaşi în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului şi a Dunării de Jos. Pictura, refăcută de către pictorul Nicolae Radu, a fost sfinţită în anul 1991.

Biserica „Schimbarea la Faţă” mai serbează două hramuri: 27 august – Sfântul Fanurie şi 30 noiembrie – Sfântul Andrei. Slujbele se săvârşesc atât în limba română cât şi în limba greacă.

image

Interior Biserica Greacă anul 1900 FOTO Constanţa de odinioară

Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos este sărbătoarea în care mântuitorul şi-a schimbat în mod minunat chipul feţei Sale, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi: Petru Ioan şi Iacov. Datele istorice spun că sărbătoarea îşi are originea în momentul sfinţirii unei biserici zidite de Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul IV.

Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului V.  În secolul VIII, odată cu generalizarea acestui praznic, Sfântul Andrei Criteanul compune o predică la Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschin şi Cosma au compus imnuri religioase în cinstea sărbătorii.

Firmanul împărătesc

La comunitatea elenă din Constanţa se pastrează originalul firmanului împărătesc prin care Sultanul ABDUL AZIZ atribuie un teren pentru construirea unei biserici, a unei şcoli şi a unui spital.

Iată o traducere mai veche a acestui firman:
SULTAN ABDUL AZIZ –HAN BIN MAHMUT HAN „Prea cinstite, prea mărite şi prea vestitule Guvernator a Rumeliei, Cavaler şi posesor al ordinului “Medgidie” clasa III -a RASID PASA, Prefect al Tulcei, şi viteazule, iubite şi vestitule Subprefect al Plăşii Constanţa, funcţionar de clasa IV-a RUSTI şi Jurisconsulte şi renumite Cadiule (Naib) şi Muftiule şi deopotrivă cinstiţi membri ai Sfâtului oraşului Constanţa cărora dee Dumnezeu să sporească mereu consideraţiunea.

De îndată ce va sosi acest al meu Decret Imperial să luaţi cunoştinţa că în apropierea locului de rugăciuni pe care îl au deja în posesiunea lor grecii (Hellenii) locuitorii supuşii Impărăţiei mele, ca să clădească biserică, spital si şcoală există un teren -loc viran - aparţinând statului, compus din 3380 coţi (arsini) pe care sus numiţii mi l-au cerut prin a lor suplică rogatorie, care mi-a fost transmisă printr-o adresa din partea Delegatului al Patriarhului lor ecumenic, spre a li se face danie terenul mai sus pomenit.

Chestiunea fiind dar cercetată la faţa locului şi luând în considerare răspunsul ce mi-a fost dat prin proces-verbal că sus arătata biserică si atenansele sale, se află la un loc, care nu aduc nici un prejudiciu nimănui, - precum deasemenea şi terenul aflător adiacent alăturea de ea pe care prin suplica lor, cer să li se facă danie şi care şi acesta se află pe un loc, care nu aduce nimănui nici un prejudiciu.

image

Interior Biserica Greacă anul 1900 FOTO Constanţa de odinioară

Si întrucât este dovedit că acest teren aparţine cu desăvârşire Statului şi nu este în posesiunea nimănui, a fost cerut dela Sfatul meu Impărătesc să li se facă danie acest teren ca unul ce li este absolut necesar ca să fie clădite pe el Biserică, Spital şi Scoală.

Drept care dat-am cuvenită graţie sau har si consimţământul meu prin Inalt Decret. Voi, Prefect, subprefect, Naid, Muftii si ceilalţi, precum mai sus s'a pomenit, după, ce veţi ceda terenul mai sus arătat pentru a se clădi pe el Biserica, Spitalul si Scoala, nimeni să nu aducă nici o piedică sau vreo opreliste, pe deasupra să fiţi cu băgare de seamă să nu îngăduiţi nimănui să ceară sau să primească nici un un argint, un piastru sau vreo para.

Pe lânga acestea să le acordaţi toată cuvenita ocrotire şi sprijinul. Astfel să luaţi aminte, să respectaţi cu sfinţenie a mea iscălitura. Eliberat în Constantinopol în luna Rabiul Evel a anului 1280 (1863)“

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Sărbătorile pascale la Mănăstirea Dervent. Călătorie spre începuturile creştinismului

Locurile unde curge Izvorul Tămăduirii. Praznicul miracolelor este serbat în Vinerea Luminată

Bancherul care s-a călugărit

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite