Bisericile de cretă de la Murfatlar, vizate de un proiect de recondiţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bisericuţele de cretă de la Murfatlar foto: Institutul naţional al Patrimoniului
Bisericuţele de cretă de la Murfatlar foto: Institutul naţional al Patrimoniului

Monumentul de la Murfatlar aşteaptă de ani buni ca autorităţile judeţene să facă ceva pentru conservarea acestui ansamblu rupestru. Locul este interzis vizitatorilor tocmai din cauza situaţiei în care se află.

Ansamblul Rupestru de la Murfatlar cuprinde multe bisericuţe, locuinţe şi morminte, toate săpate în dealul de cretă numit Tibisir. Ansamblul a fost descoperit întâmplător în anul 1957. Pe pereţii încăperilor au fost descoperite mai multe inscripţii cu litere chirilice, galgotice şi runice, dar şi decoraţii geometrice, zoomorfe şi antropomorfe.

Complexul a păstrat mai multe însemne ale creştinismului: de la simple cruci continuând cu o pereche de preoţi pelerini şi terminând cu prima reprezentare a Naşterii Domnului. Toate acestea fac din ansamblul de la Murfatlar un loc unic în Europa. Situl este considerat piatra de temelie a creştinismului.

Închise publicului, bisericuţele de cretă nu se află într-o stare bună de conservare, ele fiind afectate de infiltraţiile de apă sau de vibraţiile fostei cariere de acolo. De aceea, autorităţile judeţene au anunţat de mult timp intenţia de a realiza un proiect de conservare a acestor vestigii ce datează din secolul al X-lea.

Luni, 19 aprilie, Consiliul Judeţean Constanţa a anunţat că face primul pas pentru conservarea acestui sit: lansarea procedurii de achiziţie a serviciilor de proiectare (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, DALI şi asistenţa tehnică)  pentru proiectul „Conservarea, protejarea şi punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar”.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean speră ca în partea a doua a anului viitor aceste documente să fie finalizate pentru a demara următoarea etapă: găsirea unei surse de finanţare pentru realizarea lucrărilor de conservare. Apoi, va urma o nouă licitaţie şi abia după aceea se va putea trece la lucrările de conservare, protejare şi punere în valoare a ansamblului rupestru.

Ansamblu rupestru Murfatlar foto petre enciu

Ansamblul de la Murfatlar foto: Petre Enciu

Un muzeu şi zone de vizitare

În cadrul proiectului se vor realiza lucrări de conservare prin colectarea şi dirijarea apelor meteorice şi din sol prin construirea unei structuri de protecţie. De asemenea, se vor efectua lucrări de restaurare prin anastiloză, lucrări de amenajare peisagistică şi de amenajare a unor circuite de vizitare.

Conform autorităţilor judeţene, se va construi chiar şi un muzeu şi se vor amenaja circuite de vizitare a bisericuţelor de cretă.


Ansamblul de la Murfatlar foto: Petre Enciu

Ansamblul de la Murfatlar foto

„Proiectarea pentru acest obiectiv este finanţată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi începe de la o valoare estimată de 2.600.000 lei fără TVA. Vorbim despre o investiţie mult aşteptată de către noi toţi la acest obiectiv abandonat din anul 1977”, spune vicepreşedintele CJ, Petre Enciu.

Tot el arată că în acel an (1977) a fost realizată o construcţie de beton care proteja o treime din ansamblu, apoi s-a mai intervenit în anul 1995 când s-a făcut o construcţie din lemn care să protejeze restul sitului.


Ansamblul de la Murfatlar foto: Petre Enciu

Ansamblul de la Murfatlar foto

„Inclusiv tancuri se descarcă şi încarcă pe trailere pe drumul din faţa acestui monument putând pune în pericol bisericuţele. Am făcut o adresă către Unitatea Militară prin care le-am cerut să găsească un alt loc pentru astfel de manevre”, mai spune Petre Enciu.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a explicat că circuitele de vizitare ce vor fi realizate se amenajează în zona de protecţie, turiştii neputând avea acces efectiv în bisericuţe. O replică a unei biserici va putea fi vizitată în Muzeul care se va construi în apropierea Ansamblului Rupestru. Aici, oamenii vor vedea şi copiile inscripţiilor descoperite în sit.

Ansamblul de la Murfatlar foto

Ansamblul de la Murfatlar foto: Petre Enciu

Vă recomandăm să mai citiţi:

Bisericuţele de la Basarabi-Murfatlar, la un pas de dispariţie

Uimitoarele descoperiri de la Murfatlar: prima reprezentare a Naşterii Domnului şi loc de odihnă al războinicilor vikingi







 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite