Conform oficialilor Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa, în perioada 17 – 23 iulie 2017 au fost diagnosticate în serviciul de boli infecţioase un număr de 101 cazuri de enterocolită, din care au fost spitalizate 63 cazuri. Comparativ cu aceeaşi perioadă din luna iunie, cazurile de îmbolnăvire au crescut cu 40%.
Fie că staţi pe plajă, faceţi baie sau vă plimbaţi prin staţiuni, trebuie să fiţi în permanenţă atenţi la produsele alimentare pe care le consumaţi şi la normele de igienă. Pericolele sunt la tot pasul, de la nisipul în care se joacă copii, până la apa mării care înghiţită poate reprezenta o sursă de îmbolnăvire.
Ce este enterocolita şi cum se manifestă?
”Enterocolita este o afecţiune a tractului digestiv. Afectează intestinul subţire şi intestinul gros, fiind determinată de infecţii diverse, în principal de bacterii sau virusuri, dar şi de paraziţi sau ciuperci. Principalele manifestări ale bolii sunt scaunele moi, apoase, care în funcţie de agentul patogen pot fi numeroase, ajungând chiar pana la 20 scaune /zi, greaţa şi vărsăturile, dureri abdominale difuze (de cele mai multe ori sub forma de crampe), dar şi manifestări extra-digestive cum ar fi: febra şi frisonul, cefaleea, semne de deshidratare - sete, uscăciunea mucoasei bucale, scăderea tensiunii arteriale, ameţeli şi, nu în ultimul rând, alterarea stării generale”, ne explică simptomatologia acestei boli Raluca Caraivan - medic specialist gastroenterologie la Ovidius Clinical Hospital.
În funcţie de cauza apariţiei enterocolitei (care se stabileşte numai de către medic) tratamentul trebuie să înceapă imediat. Se va avea în vedere un consum mare de lichide (ceai, apă plată, zeamă de orez, supă de morcovi), putându-se apela în unele cazuri chiar şi la săruri de rehidratare, sau la hidratare intravenoasă cu soluţii perfuzabile.
”Pentru scaunele moi se folosesc antidiareice, pentru calmarea durerilor abdominale se pot utiliza antispastice, vărsăturile pot fi combătute cu prokinetice. Atenţie la tratamentul cu antibiotice! Acestea trebuie folosite doar în cazul enterocolitelor bacteriene. Enterocolita provocată de virusuri nu răspunde la tratamentul antibiotic, de cele mai multe ori este o boală autolimitantă. În plus, utilizarea neraţionala a antibioticelor duce la perturbarea microbiotei intestinale sau determină selecţionarea unor tulpini microbiene rezistente la antibiotice”, avertizează medicul Raluca Caraivan.
Respectaţi normele minime de igienă
Desigur, ca în cele mai multe cazuri, prevenţia este cea mai bună soluţie pentru a evita o îmbolnăvire, mai ales atunci când suntem în concediu şi vrem să profităm din plin de acele zile. Enterocolita este o boală în care agenţii infecţioşi pătrund în organism pe cale orală, de aceea sfatul medicului este ”să se respecte normele de igienă personală. Atunci când spălatul cu apă şi săpun nu este posibil, folosirea soluţiilor dezinfectante pentru mâini este o alternativa bună. Părinţii trebuie să ofere copiilor o alimentaţie cât mai sănătoasă, nu preparate de tip fast-food. Apa mării poate reprezenta un risc doar în cazul în care este înghiţită în cantităţi destul de mari. De aceea, mai ales copiii trebuie supravegheaţi foarte atent când se joacă în mare şi pe nisip. Aveţi foarte mare grijă de unde cumpăraţi şi consumaţi alimente”, a conchis medicul gastroenterolog.
Pe aceeaşi temă:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
17 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Boala taranilor. Merg la buda, secacă nu trag apa nu se spala pe maini si pe urma hop la mici, ceafa si hamsie cu cartofi prajiti
Titlul articolului e de exceptie.
Boala mârlanilor, Fiulăr, țăranii nu mănâncă hamsii, mici, cartofi prăjiți, nici recirculant recuperat din farfuriile altora ieri, măcinat și transformat în pârjoale, mici, chiftelutze, tocănitze, sarmale, așa cum e o practică de masa pe litoralul românesc. Poftă bună!
Dar Sanepidul s-a desfiintat?! Se controleaza fiecare restaurant, bodega in fiecare zi?! Daca nu, vorbim sa ne aflamin treaba! Privatul doar trebuie sa-si scoata banii, va servi carne stricata, spalata cu bicarbonat, fara sa clipeasca! .... Daca e mizerie, retragerea licentei! Daca se gaseste mincare stricata, contaminata, puscarie!
Păi dacă Tudose și niște jmecheri de-ai lui din PSD i-au dat ordin ăluia de la protecția consumatorului s-o lase mai ușor cu controalele pe litoral, că strică afacerile oamenilor, a se înțelege mafia țigănească la care sunt ei datori, și l-au avertizat că o să sfârșească ca comisarul Catani, la ce să te aștepți. Asta e, cine că se duce în țigănia aia de litoral, trebuie să fie conștient că își asumă mari riscuri dacă n-are anticorpi și șorici gros...
Vezi toate comentariile (17)