Constanţa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Preot „cu har“, supărat pe BOR. Părintele Ştefan Popa de la Topraisar s-a retras din cler, în timp ce era anchetat de Arhiepiscopia Tomisului

27
10 Sep 2013 15:35:10
Autor: Sinziana Ionescu
Preotul Ştefan Popa din Topraisar, caterisit de Arhiepiscopia Tomisului FOTO youtube.com
Preotul Ştefan Popa din Topraisar, caterisit de Arhiepiscopia Tomisului FOTO youtube.com

Părintele Ştefan Popa, vestitul preot din Topraisar, s-a retras din Biserica Ortodoxă Română. Clericul a intrat în conflict cu Arhiepiscopia Tomisului, care îl ancheta pentru adulter.

Un preot din judeţul Constanţa a fost caterisit pentru comiterea de adulter şi apostazie. Preotul Ştefan Popa, slujitor la biserica din Topraisar, se afla la a doua căsnicie, dar trăia în concubinaj cu o femeie cu care avea un copil.

El şi-a recunoscut adulterul şi a înaintat o cerere prin care anunţa transferul la o mitropolie ortodoxă care nu ţine de Biserica Ortodoxă Română.

Arhiepsicopia Tomisului l-a suspendat de la slujire, iar la începutul lunii septembrie l-a caterisit.

Părintele Ştefan Popa a fost rezervat în declaraţii: „Ocupaţi-vă de cei vinovaţi, de acolo de la arhiepiscopie, care fac ce fac. De mine nu e cazul acum. Veţi afla la timpul potrivit unde mă vor găsi fiii mei duhovniceşti“. 

Cum s-a ajuns la caterisire

Preotul Popa s-a căsătorit prima dată în 1981, apoi a divorţat şi s-a recăsătorit în 1991. Din 2010 trăieşte în concubinaj cu o femeie care i-a dăruit un copil. Preotul şi-a recunoscut vina de a fi într-o relaţie extramaritală fără a fi divorţat.

Părintele este considerat de credincioşi ca având „har“. Faima lui a depăşit graniţele Topraisarului, fiind căutat de oameni loviţi de necaz din toată Dobrogea. Preotul slujea la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu fratele său Mihai şi fiul său Viorel, care era paroh.

Arhiepiscopia Tomisului a demarat anchetarea lui în luna aprilie, pentru adulter. În luna iulie, părintele Popa a înaintat o cerere pentru retragere din preoţie pe motive medicale. A doua zi a fost suspendat. Fiul său paroh a fost schimbat din funcţie pentru că n-a anunţat Biserica de situaţia preotului. În locul lui a fost numit preotul Vasile Bobaru de la Tufani.

Cazul lui Popa urma a fi judecat în Consistoriu (Tribunalul bisericesc), iar preotul a declarat în scris că îşi asumă vina de a trăi în concubinaj cu o femeie, cu care are şi un copil, deşi nu este încă divorţat.

Până la întrunirea Consistoriului, preotul a revenit în august cu un document prin care anunţa că s-a transferat la o mitropolie ortodoxă care nu ţine de Biserica Ortodoxă Română.

Făcându-se vinovat şi de apostazie, adică renunţarea publică la o credinţă, Arhiepiscopia Tomisului a decis caterisirea lui. De la începutul lunii septembrie, părintele Ştefan Popa nu mai face parte din BOR. 

Vă mai recomandăm

EXCLUSIV Şantaj sexual în grădina lui ÎPS Teodosie. Consilierul lui a fost filmat în timpul unei partide de sex cu o prostituată. Confesiunea preotului: „Eu mi-am împlinit toate cele“ FOTO VIDEO

DEZBATERE ADEVĂRUL Fenomenul Viişoara. Părintele exorcist Dănuţ Costan - condamnat de Biserică, apărat de oameni

Preoţii-vrăjitori ai României. Poveştile oamenilor în sutană care îţi citesc viitorul în Evanghelie. Teolog: „E o manipulare pentru a-i stoarce de bani pe naivi“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

paradoxal
10.09.2013, 15:49:44

Bai nene da ce tupeu la popalau asta,dupa doua casnicii,si un concubinaj cu o tipa care avea si uncopil,in loc sa isi vada de viata personala,sa mearga la fortele de munca sa ii dea un curs de reconversie profesionala ,popalaul ce face,vrea sa fie transferat la o mtropolie care nu este sub tutele firmei bor si ,,fiii lui dumnezesti,il vor gasi la momentul potrivit. Asta minca ceafa de porc la greu,de nu realizeaza ridicolul in care se afla.

-6 (10 voturi)
paradoxal
10.09.2013, 15:50:43

erata fii mei duhovnicesti .

-6 (8 voturi)
dracon
10.09.2013, 16:28:33

Dle Popescu, de pe forumurile ziarului Adevarul v-am vazut opiniile si nu vi le accept dar sant opiniile dstra. Oare daca Tariceanu casatorit de 5 ori, multor parlamentari nu le-au mai placut nevestele grase si si-au luat a doua si a treia nevasta, acestia fiind persoane publice ce exemplu dau? si un preot are acest drept daca nevasta i-a decedat sau a inceput sa umble din barbat in barbat(spun aceste lucruri ,deoarece cunosc cateva cazuri)

+6 (10 voturi)
Mihai Ion Turcu
10.09.2013, 17:03:19

Dracon - am o anume profesiune si o vreme am avut o incadrare sociala care implica oficii de mediere. Profesional am avut in consiliere preoti ortodocsi tineri. Cum se stie la hirotonire trebuie sa fie casatoriti, daca nu, ramin celibatari. Canonscut, preotii nu pot divorta. Se pot recasatori ca vaduvi. In concept bisericesc casataroia este o 'taina", nu se poate anula.Tinerii despre care aminteam, de felul lor puternic ancorati in cele "duhovnicesti" in consecinta virgini la casatorie, nu s-au putut consuma nuptial legatura.Doamnele lor voiau sa divorteze, ceea ce punea sub semnul intrebarii conditia lor de preoti slujitori. Am mediat chestiunea cu Arhiepiscopul Mitropolit, certificand institutional virginitatea ambilor membri ai cuplului si situatia. Arhiepiscopul Mitropolit s-a ocupat de organizarea canonica a situatiei astfel incit preotii sa nu piarda calitatea lor in biserica. Cu acel prilej am avut o lunga conborbire cu Arhiepiscopul despre utilitatea unui curs de psihosexologie in facultatile de teologie, Mitropolitul spuniea ca in vremea sa a existat un asemenea curs, pe care la urmat. Am discutat si altele, reprezentand vulnerabilitati pentru biserica, privind organizarea "lumeasca" a teologilor, nu le enumar, Ce vreau sa spun este ca o calitatea - ca cea de preot, persoana harica, incumba mari restrictii. Nu toata lumea este facuta pentru asemenea status-rol, versus - ca restrictiile prea mari urmate, poat incurca viata intima, si ca unii, unii, cosnidera preotia o ocupatie, restrictiile o formalitate si de fapt nu au ce cauta in rol haric in biserica.

+8 (8 voturi)
Taunul 77
10.09.2013, 16:00:46

In ultimul timp vad ca apar in BOR tot felul de virili, romani verzi care numai cu ceea ce tine de meseria lor nu se ocupa. Din pacate sunt sanctionati doar cei care nu fac parte din camarilele episcopilor sau nu le-au cotizat astora destul.

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările