Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Calvarul românilor din Australia cu „doamna consul“ din Sydney: „Mi-a răspuns nervoasă, zbierând necontrolat, că este în concediu şi o deranjez“

75
25 Jul 2019 06:23:26
Autor: Călin Gavrilaş
Daniela Stan, consulul României la Sydney, şi cetăţeni români pe holurile Consulatului
Daniela Stan, consulul României la Sydney, şi cetăţeni români pe holurile Consulatului

Mai mulţi români rezidenţi în Australia se plâng că viaţa lor se transformă un calvar atunci când încearcă să-şi rezolve probleme birocratice la consulatul ţării natale din Sydney, condus din 2017 de un diplomat pe nume Daniela Stan.

Zeci de români care trăiesc în Australia se plâng de batjocura la care sunt supuşi de Daniela Stan, un diplomat care ocupă funcţia de consul în cadrul Consulatului General al României la Sydney. Stan a fost trimisă în post în 2017, iar de atunci au explodat plângerile legate de activitatea consulatului.

Rezidenţii români stabiliţi în Australia vorbesc despre atitudinea nepotrivită a Danielei Stan faţă de funcţia pe care o îndeplineşte: tergiversează întocmirea unor acte, manifestă aroganţă, ţipă la oameni, le vorbeşte urât, îi descurajează să-şi reînnoiască actele româneşti.

Oamenii citează, în argumentarea revoltei, articolul 31 din Legea 269/2003, potrivit căruia „membrii Corpului diplomatic şi consular al României sunt obligaţi să-şi îndeplinească cu responsabilitate, profesionalism, loialitate, corectitudine, promptitudine şi conştiinciozitate îndatoririle de serviciu şi să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii României“.

Descurajaţi să-şi mai facă paşapoarte

Viorica Balec locuieşte în Sydney. Femeia susţine că încearcă de peste 7 luni să afle ce acte îi trebuie pentru a-i face paşaport românesc fiului ei, născut în Australia. Mai întâi a încercat să discute cu consulul Daniela Stan cu ocazia Zilei României (2018). „Mi-a răspuns înţepat şi nepoliticos că trebuie să vin la consulat“, afirmă Viorica Balec. Femeia a mers la consulat în prima săptămâna a anului 2019, dar a aflat că Daniela Stan este în concediu. În încercările de a afla de ce acte are nevoie, ce trebuie tradus, legalizat, şi pe ce acte are nevoie de apostila de la Haga, a primit acelaşi răspuns: trebuie să vorbească cu doamna Stan.

„Nici până azi, la mai mult de şapte luni de când încerc să aflu, nimeni nu-mi spune care sunt actele necesare. Sunt sătulă şi am un gust amar întrucât personalul consulatului este aici să ne rezolve problemele, nu să ne pună beţe în roate sau să fie nepoliticoşi“, mai spune Viorica Balec.


                                                            Consulatul României la Sydney

O altă familie de români din Australia se plânge că atunci când au dorit să-şi reînnoiască paşapoartele româneşti (soţ, soţie, copil), consulul Daniela Stan le-a spus la telefon că au paşapoarte australiene şi „de ce se grăbesc aşa?“, apoi le-a închis telefonul în faţă. Oamenii aveau nevoie de acte deoarece încă au proprietăţi şi o afacere în România.

Privaţi de dreptul la vot

„Ca urmare a acestui incident am renunţat să mai reînnoim actele romaneşti, deşi încă plătim taxe şi impozite în România şi deţinem încă cetăţenie română. Suntem extrem de descurajaţi. Nu înţelegem de ce trebuie să ne luptăm cu doamna Daniela Stan ca să ne fie respectate drepturile pe care le avem conform articolului 7 din Constituţia României?“, spune românul persiflat de consulul Stan.

Omul adaugă că, „din cauza acestui fapt, am fost privaţi şi de dreptul de a vota, întrucât elanul şi educaţia civică de care avem parte în Australia ne-a fost tăiat categoric de doamna Daniela Stan“.

O altă româncă stabilită în Australia, Mihaela Togi, s-a chinuit 2 ani pentru a-şi reînnoi paşaportul. Femeia spune că experienţa sa cu diplomatul Daniela Stan i-a lăsat un gust amar: „Toată programarea cu ea a fost o tortură psihică, o experienţă de neuitat. Aşa un comportament încă nu am mai întâlnit în Australia din partea unei persoane publice!“.

Mihaela Togi povesteşte că, în anul 2017, a mers la Consulatul Român din Sydney, cu toate actele necesare, să aplice pentru un paşaport nou: „Spre surprinderea mea mi s-a spus acolo de către Daniela Stan, pe un ton răstit, că «Nu aşa se face! Este nevoie de o programare!» şi că «De ce am nevoie de paşaport românesc din moment ce am paşaport australian?». Am fost atât de dezgustată de acea experienţă încât am renunţat atunci să mai aplic pentru paşaport românesc. M-am lecuit“.

Cu toate acestea, după doi ani, românca a reuşit să aibă din nou un paşaport al ţării natale. „Aceeaşi Daniela Stan mi-a dat paşaportul în acelaşi stil arogant, rece şi nemanierat al ei“, adaugă femeia.

Daniela Stan, consul al României la Sydney FOTO Facebook/ Daniela Stan

Urlete pe holurile consulatului

Cristina Onassys locuieşte în Sydney şi are cetăţenie dublă, română şi australiană. Şi ea se plânge de comportamentul consulului Daniela Stan, în acest sens sesizând în anul 2018 chiar şi Ambasada României din Australia. Doar că sesizarea ei, confirmată chiar de ambasadorul Mihaela Nicolae, a rămas fără nici un rezultat.

Problemele Cristinei Onassys au început în martie 2018, când a vrut să-şi reînnoiască două paşapoarte româneşti şi o procură care expira în iunie: „Am sunat la Consulatul din Sydney şi am vorbit cu doamna Daniela Stan, căreia i-am explicat situaţia, cerându-i să-mi facă o programare. A refuzat şi mi-a spus să o sun la începutul lui aprilie. Am sunat pe 4 sau 5 aprilie şi mi-a răspuns nervoasa că este în concediu şi o deranjez, astfel încât, văzând că zbiară în mod necontrolat, am închis telefonul“.

Consulul a revenit cu un ton mai paşnic la telefon şi a solicitat româncei să trimită un mail cu solicitarea pentru o programare. A rămas ca pe 10 aprilie, Cristina Onassys să meargă la consulat cu actele.

Doar că, în ziua programată, Daniela Stan i-a replicat femeii şi fiicei acesteia că este în continuare în concediu. Discuţia a continuat cu urlete şi ameninţări. „A avut neruşinarea să îmi spună de trei ori ca mă dă afară din consulat. Înaintea noastră mai era o persoană căreia i se eliberau documente, care a plătit în faţa porţii, şi nu la ghişeu. Apoi a mai venit o persoană să-şi ridice paşaportul. Atitudinea ei s-a schimbat când am spus că, dacă nu-mi rezolvă problema sau nu îmi face o programare certă, o reclam la Ambasadă şi la MAE“, spune Onassys.

MAE: „Nu avem plângeri“

Ministerul Afacerilor Externe a transmis reporterilor „Adevărul“ că „până la acest moment, la nivelul Centralei Ministerului Afacerilor Externe n-au fost recepţionate plângeri cu privire la activitatea persoanei în cauză“.

Pe de altă parte, oficialii MAE au refuzat să pună la dispoziţie un CV al consulului Daniela Stan, explicând că „informaţiile conţinute într-un astfel de document sunt, prin natura lor, date cu caracter personal (e.g. - nume, prenume, data naşterii, adresă, etc.), incidente în materie fiind prevederile Regulamentului nr. 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)“.

Consulatul General din Sydney a transmis redacţiei „Adevărul“ că toate documentele solicitate de cetăţenii români se emit în termenele prevăzute de lege.

Pe aceeaşi temă:

Preotul inculpat trimis de Patriarhie în Australia şi plătit regeşte de statul român. „Sunt bani publici şi trebuie să daţi socoteală!“

Preot ortodox român în Australia, acuzat de credincioşi că face parte dintr-un grup infracţional. Episcop: „Toţi angajaţii episcopiei au fost verificaţi“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

75 Comentarii

Sorin Barbul
25.07.2019, 07:26:01

Deci încă o țață tâmpită și nesimțită pusă acolo de partid.

+36 (42 voturi)
Pitrea Piron
25.07.2019, 08:17:01

Mai este o varianta: romanii dezgustati pot sa renunte la cetatenia romana. Ce rost are sa fii cetateanul unui stat care isi bate joc de tine prin orice moduri - vot, sanatate, educatie, administratie, politie, justitie??

+20 (26 voturi)
zero
25.07.2019, 07:55:37

Oamenii Partidului.

+13 (15 voturi)
Gogule Gogule
25.07.2019, 08:07:20

Alta parasuta ajunsa consul pentru ca suge bine si unde trebuie.

+18 (20 voturi)
Dan Petrescu
25.07.2019, 08:10:17

Această arătare nesimțită este de găsit prin 99% din ambasadele și consulatele României în lume. Sictir, dispreț și de foarte multe ori ură. Și eu am avut și încă mai am probleme cu stfel de indivizi ori individ care ocupă astfel de posturi doar pentru motivul că este curvă cuiva, rudă cu cineva, răsplata partidului ori din contra pedeaps@ a partidului ( nu contează care). MAE, este plin ochi de eculubrații aseamănătoare acestei curvulite aflate într-un etern concediu pe care cetățenii îl plătesc. Nimeni nu îi întreabă de sănătate și toată lumea este fericită exclusiv noi. Apar meteoric prin locațiile unde sunt Ambasadele și Consulatele, mereu grăbiți cu o treabă tainică numai de ei știută, scîrbiți și furioși că accidental întra în contact cu noi muritorii. Suntem lăsați sa așteptăm cu lunile ori anii pentru chestiuni ce se pot rezolva cu un singur click ori semnătură iar de multe ori sătui de atîta așteptare ne urcăm în avioane, trenuri, autocare ori mașini particulare și ne întoarcem în țara lui Japcă Vodă,unde găsim un alt nivel de dispreț și nesimțire.

+23 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (75)

Modifică Setările