Caravana „Docuart” ajunge la Constanţa. Două zile de film documentar la Centrul pentru Tineret „Jean Constantin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook docuart
FOTO: Facebook docuart

Timp de două zile, constănţenii sunt aşteptaţi să pătrundă în lumea filmului documentar. Cele şase producţii vor fi proiectate la Centrul pentru Tineret „Jean Constantin”.

Caravana reprezintă o extensie a festivalului Bucureşti Docuart Fest (BDF), din cadrul căruia este extrasă o selecţie de filme pe care proiectul le face cunoscute publicului cinefil în mai multe oraşe ale ţării.

La Constanţa, evenimentul este organizat, în perioada 17-18 aprilie, de Consiliul Judeţean Constanţa prin Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”. Proiecţia filmelor documentare se va face la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin” (CMEPTJC).

Cele şase producţii au fost premiate în cadrul festivalului de film documentar, Bucureşti Docuart Fest.

Programul caravanei începe miercuri, 17 aprilie, de la ora 18:00 cu Tatăl meu, Imre (r. Andreea Ştiliuc) - documentarea cazului unui fotograf comparat cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, ale cărui creaţii sunt însă necunoscute publicului larg. Imre Kinszki este o victimă a Holocaustului, iar parcursul său se face cunoscut prin ajutorul fiicei sale, Judit, supravieţuitoare a tragediei.

De la ora 18:45, continuăm cu documentarul lui Marius Iacob, premiat pentru cea mai bună imagine: Eu sunt Hercule - pătrunderea cinematografică într-un spaţiu inovator şi căutarea sinelui într-o atmosferă ce aduce aminte de Antichitate, toate reunite într-o prezentare actuală a staţiunii balneoclimatice Băile Herculane.

Seara se încheie cu o proiecţie specială de la ora 20:00: Braşov 1987. Doi ani prea devreme. Documentarea cinematografică semnată de Liviu Tofan ajunge în atenţia publicului constănţean cu un caz istoric inedit, rar expus în produsele media contemporane care vorbesc despre Revoluţie şi antecedentele sale. Un prolog pentru revoluţia ce avea să se întâmple în 1989, noiembrie 1987 a adus cea mai mare mişcare de protest în istoria comunismului român. După repetate tăieri de salarii, oamenii din Braşov au ieşit în stradă, în număr estimat de 10.000, şi au strigat pentru prima dată Jos Ceauşescu.

A doua zi, joi, 18 aprilie, debutează cu un documentar dedicat clădirilor abandonate din Transilvania. Obiectele uitate păstrează încă memoriile trecutului, fără a se şti pentru cât timp. Dar pentru timpul rămas, József László oferă o perspectivă inedită în Spaţii abandonate, onorată cu premiul pentru cel mai bun montaj, în cadrul Docuart Fest 2018.

În continuarea sa, de la ora 19:00, va fi proiectat filmul câştigător al marelui trofeu Docuart Fest 2018, Nunta anului, în regia lui Bán József. Filmul urmăreşte un soi de ciclicitate a oamenilor întorşi în ţară de la muncă din străinătate. O buna parte dintre ei, în august, se întorc acasă. Vorbesc despre bani, vise şi viaţă în Europa de Vest. La finalul proiecţiei, regizorul va fi prezent în sală pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu cinefilii prezenţi în sală (Q&A).

Ultima proiecţie a caravanei începe la ora 20:15 şi vă aduce filmul premiat pentru cea mai bună regie la Docuart Fest, declarat cel mai bun documentar la Gopo: Caisă (r: Alexandru Mavrodineanu) despre Maestrul Dobre, un veteran de box trădat de sportivul pe care l-a ajutat să devină campion mondial, şi Caisă, noul său discipol în care învaţă să capete încredere.

Caravana Docuart sprijină sectorul cultural şi face accesibile produse cinematografice româneşti în oraşe în care cinema-ul nu există ca obicei cotidian ori ca spaţiu fizic. Acest proiect creează dialog în comunitate, educă şi informează.

Proiectul este organizat de asociaţia culturală pentru film documentar românesc Docuart, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa  şi reprezintă o extensie a festivalului de film Bucureşti Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Uniunea Cineaştilor din România (UCIN).

Intrarea în lumea documentarului este liberă.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Filmul „Să nu ucizi“, despre revoltătorul caz HexiPharma, în proiecţie specială. Trei actori de la Constanţa care au jucat în film, prezenţi la vizionare

VIDEO In memoriam Jean Constantin. Proiecţie specială a filmului „Toate pânzele sus“ şi lansarea unei coroane de flori pe mare alături de pescari


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite