Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Care sunt cele 9 porunci bisericeşti. De ce trebuie să-i „cinstim” pe slujitorii Domnului

17
20 May 2019 04:07:52
Autor: Călin Gavrilaş
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Biserica Ortodoxă are, pe lângă cele 10 porunci lăsate de Dumnezeu lui Moise, şi 9 porunci „bisericeşti” pe care credincioşii ar trebui să le respecte.

Cele 9 porunci bisericeşti ar avea la bază Sfânta Scriptură, dar şi Tradiţia Bisericii şi au fost formulate în forma actuală în perioada lui Petru Movilă care le-a consemnat în „Mărturisirea ortodoxă”, mărturisire aprobată de Sinodul de la Iaşi în anul 1642.

Conform Catehismului Ortodox aceste reglementări se numesc porunci bisericeşti şi sunt nouă. Iată cum se interpretează fiecare dintre ele, conform învăţăturii de credinţă:

1. Să ascultăm cu evlavie Sfânta Liturghie în fiecare duminică şi sărbătoare

Această poruncă îl îndatorează pe creştin la rugăciune zilnică, iar în zilele de sărbătoare, să ia parte la sfintele slujbe rânduite de Sfânta noastră Biserică Ortodoxă.

2. Să ţinem toate posturile de peste an

Porunca postului o găsim în Sfânta Scriptură. Timpul pentru îndeplinirea acestei îndatoriri îl hotărăşte însă Biserica, prin porunca aceasta. Postul este mijloc potrivit pentru înfrânarea poftelor rele, pentru biruirea ispitelor şi păcatelor, precum şi pentru stăruirea în rugăciunea curată.

3. Să cinstim pe slujitorii bisericeşti

Această poruncă învaţă că e de datoria creştinului a da cinstire celor ce fac parte din starea preoţească, deoarece aceştia sunt slujitori ai sfintelor altare, propovăduitori ai cuvântului dumnezeiesc şi rugători către Dumnezeu. îndeosebi se cuvine această cinstire duhovnicului, care-l povăţuieşte pe creştin în scaunul Sfintei Mărturisiri şi care, cu puterea primită de la Dumnezeu, îi dă dezlegare de păcate.

4. Să ne spovedim şi să ne împărtăşim în fiecare dintre cele patru posturi mari de peste an, sau, dacă nu putem, cel puţin o dată pe an, în postul Sfintelor Paşti

Porunca a patra bisericească arată, deci, datoria creştinului de a-şi mărturisi păcatele înaintea duhovnicului, pentru a fi dezlegat de ele şi pentru a se putea împărtăşi cu vrednicie cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului, spre dobândirea fericirii veşnice.

Porunca aceasta cere şi bolnavilor după trup să-şi cureţe sufletul de păcate prin Taina Sfintei Mărturisiri şi să primească Sfânta Împărtăşanie, mai întâi primind însă Taina Sfântului Maslu.

5. Să ne rugăm pentru ocârmuitorii noştri

Această poruncă învaţă că este de datoria creştinului să se roage lui Dumnezeu de ajutor pentru toţi cei ce se îngrijesc de binele său vremelnic şi veşnic. Astfel, Biserica cere să ne rugăm pentru patriarh, mitropolitul sau episcopul eparhial şi întreg clerul, pentru ocârmuitorii ţării şi pentru toţi cei care fac bine Sfintei Biserici şi se străduiesc să întărească credinţa ortodoxă.

6. Să ţinem posturile pe care le-ar orândui episcopul sau mitropolitul locului, în vreme de primejdii, de boli sau de necazuri

În anumite împrejurări, episcopii locului au dreptul şi datoria să rânduiască zile deosebite de post şi rugăciune, iar creştinii au datoria să le ţină cu toată curăţia inimii, fiind spre folosul lor. Pe când Sfântul Apostol Petru se găsea închis de Irod, „se făcea necontenit rugăciune către Dumnezeu pentru el, de către Biserică' (Fapte 12, 5) şi îngerul Domnului l-a izbăvit.

7. Să nu citim carţile ereticilor

Sfânta noastră Biserică Ortodoxă, având de la Dumnezeu chemarea să călăuzească pe creştini pe drumul dreptei învăţături, are datoria să atragă luarea-aminte a acestora asupra tuturor lucrurilor care i-ar putea abate de la acest drum. Astfel, prin porunca aceasta le cere celor care nu sunt întăriţi în cunoaşterea şi înţelegerea cuvântului dumnezeiesc să se ferească de citirea cărţilor potrivnice credinţei adevărate.

8. Să nu înstrăinăm, nici să folosim spre scopuri străine, lucrurile bisericeşti sau averea Bisericii

Înstrăinarea acestor lucruri sau întrebuinţarea lor spre folosul propriu aduce, deci, pagubă Bisericii, iar pentru cei care se fac vinovaţi de astfel de fapte, înseamnă păcat, căci porunca a opta dumnezeiască spune: „să nu furi".

9. Să nu facem nunţi şi ospeţe sau alte petreceri în timpul posturilor

Biserica a rânduit anumite zile în care creştinii să prăznuiască cele mai însemnate evenimente din viaţa Mântuitorului şi a sfinţilor. Acestea, fiind unele de bucurie, iar altele de întristare, de bună seamă că cele dintâi vor fi prăznuite cu bucurie sufletească, iar celelalte, cu întristare şi cu înfrânare trupească şi sufletească.

Prin porunca aceasta, Biserica cere creştinului ca în zilele de întristare arătate de ea, în zilele de post, să nu facă nuntă şi petreceri, care sunt prilej de veselie şi, în genere, să nu ia parte la bucurii şi plăceri.

Pe aceeaşi temă:

Papa Francisc, simpatizat de România Ortodoxă. „Un creştin umil, fără telefon şi internet, cu o mare slăbiciune pentru nevoiaşi“

Cele patru „puncte florentine“ care îi separă pe catolici de ortodocşi

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Radu Mircea
20.05.2019, 04:49:49

# ln sfirsit se gaseste cineva care sa confirme cea ce eu si multi comentatori va propavaduim de multi ani : BOR nu numai ca va tine in ignoranta dar aplica si reguli inventate de popici pentru bunastarea lor , in folosul lor si pentru tinerera turmei in ascultare si robie . ln conformitate cu '' legile '' , omul credincios s-a nascut dator bisericii , este dator slujitorilor sai in timpul vietii si nici mort nu scapa de datorii . Ascultati deci glasul popicilor si sa nu va puna dracu sa cititi alte carti sau sa zgiiti ochii pe alte site-uri cu gagici dezbracate ca iadul e al vostru . Si sa nu cumva sa furati un popic cind el va jupoaie de al treilea rind de piele ca slabiti biserica stramoseasca .... Faptul ca inca se folosesc de niste reglementari in care ei sunt parte si beneficiari tocmai de la 1642 , denota inapoierea dorita de draga biserica , uitind ca totusi suntem in secolul XXI .

+8 (10 voturi)
zero
20.05.2019, 07:14:39

O coloana imbracata in aur!!! Daca ar fi fost motorizata am fi vazut o coloana de Mertzane!!!

+7 (9 voturi)
_ Alex
20.05.2019, 08:39:05

"Să ne rugăm pentru ocârmuitorii noştri" Eu ma rog pt Dragnea si Tariceanu in fiecare dimineata cand ma trezesc si constat cu uimire si amaraciune ca sunt inca in Romania...toti sfintii ii pomenesc... "Să nu citim carţile ereticilor" Normal... ereticii aia au scris munti de carti despre matematica, astronomie, fizica, chimie, biologie, poezie, teatru, filozofie si multe altele...cum dracului...ptiu! sa citesti asa ceva cand ai la indemana Cararea Imparatiei, de Arsenie Boca de exemplu... "Să nu înstrăinăm, nici să folosim spre scopuri străine, lucrurile bisericeşti sau averea Bisericii" Acum am inteles de ce tot insista clanul asta de ninja cu retrocedarile... sa nu cumva sa cada cineva in pacat... Si cea mai tare: "Să cinstim pe slujitorii bisericeşti".... Dar parca pe acolo pe undeva se spune ca trebuie sa pupi mana sau poala popii, nu p__a popii... cu aia cum ramane?

+5 (7 voturi)
andrei undraru
20.05.2019, 08:35:56

Nu exista " SLUJITORI AI DOMNULUI" Aceasta aberatie ar presupune un Dumnezeu fizic, ceea ce este o blasfemie. Deci intregul cler este o inselatorie, un abuz la adresa naivilor, care ignora, ca Dumnezeu este spiritul din fiecare om si din fiecare fiinta, deci chiar si in popi, dar nicidecum in biserici si alte institutii. La munca, asta este obligatia clerului.

+4 (6 voturi)
pescarul symy
20.05.2019, 08:52:40

1.Sa fi crestin in fiecare zi,nu numai duminica si la PASTI!!! 2.Iata, postiti ca sa va ciorovaiti si sa va certati, ca sa bateti rautacios cu pumnul; nu postiti cum cere ziua aceea, ca sa vi se auda strigatul sus. . Oare acesta este postul placut Mie: sa-si chinuiasca omul sufletul o zi? Sa-si plece capul ca un pipirig si sa se culce pe sac si cenusa? Aceasta numesti tu post si zi placuta Domnului? . Iata postul placut Mie: dezleaga lanturile rautatii, deznoada legaturile robiei, da drumul celor asupriti si rupe orice fel de jug; . imparte-ti painea cu cel flamand si adu in casa ta pe nenorocitii fara adapost; daca vezi pe un om gol, acopera-l, si nu intoarce spatele semenului tau. ''isaia 58.. 3.''''ai da dezlegare de pacate''':)))))) FALS!!!...sta scris:'''•Caci este un singur Dumnezeu si este un singur MIJLOCITOR intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos,(1Tim.2:5)..UNDE-I POPA VOSTRU AICI??? 4.SINGURUL DUHOVNIC ESTE DOMNUL ISUS HRISTOS!!!..nu un om ''sfant''... Ei leaga sarcini grele si cu anevoie de purtat si le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor sa le miste. . Toate faptele lor le fac pentru ca sa fie vazuti de oameni. Astfel, isi fac filacteriile late, isi fac poalele vesmintelor cu ciucuri lungi; . umbla dupa locurile dintai la ospete si dupa scaunele dintai in sinagogi; . le place sa le faca oamenii plecaciuni prin piete si sa le zica: "Rabi! Rabi!" . Voi sa nu va numiti Rabi! Fiindca Unul singur este Invatatorul vostru: Hristos, si voi toti sunteti frati. . Si "Tata" sa nu numiti pe nimeni pe pamant; pentru ca Unul singur este Tatal vostru: Acela care este in ceruri. Sa nu va numiti "Dascali"; caci Unul singur este Dascalul vostru: Hristosul. . Cel mai mare dintre voi sa fie slujitorul vostru. . Oricine se va inalta va fi smerit; si oricine se va smeri va fi inaltat. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inchideti oamenilor Imparatia cerurilor: nici voi nu intrati in ea, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati sa intre. . Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi mancati casele vaduvelor, in timp ce, de ochii lumii, faceti rugaciuni lungi; de aceea veti lua o mai mare osanda. ''matei23...cam asa fac '''duhovnicii''vostrii!!!..pe bani!!!

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările