Care sunt spitalele din judeţul Constanţa unde au fost descoperite probe neconforme în urma controalelor făcute de Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produse Hexi Pharma folosite în spitalele din România
Produse Hexi Pharma folosite în spitalele din România

La mai multe unităţi sanitare din judeţul Constanţa au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară.

Lista a fost făcută publică de Ministerul Sănătăţii. În judeţul Constanţa este vorba de Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Orăşenesc Hârşova, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. 

Ministrul Sănătăţii a dispus reprezentanţilor Direcţiilor de Sănătate Publică să verifice prin intermediul compartimentelor de audit contractele încheiate de către unităţile sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătăţii cu firma Hexi Pharma”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Interne ca toate unităţile sanitare publice, aflate în subordinea autorităţilor publice locale să fie auditate în ceea ce priveşte contractele încheiate cu compania HexiPharma.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână, a spus că unitatea medicală pe care o conduce nu a avut niciodată contract cu Hexi Pharma. „Spitalul efectuează teste uzuale ale dezinfectanţilor, pentru a verifica eficacitatea produsului. Nu am avut probleme, toate testele au ieşit în regulă la Direcţia de Sănătate Publică“, a precizat managerul.

La rândul său, spitalul are propriul control asupra modalităţii în care se face dezinfecţia în spital şi până acum, susţine Căpăţână, nu au fost probleme.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică nu au dorit să facă niciun comentariu, spunând că este vorba de o anchetă în curs. 

Afaceri cu Sănătatea 

Potrivit unei anchete Rise Project soluţia financiară prin care zeci de mii de euro au fost scoşi aproape lunar de Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma Co, din offshore-ul cipriot în care îşi exporta profiturile din afacerea cu dezinfectanţi, se numeşte „tantiemă”

Banii erau practic indemnizaţia pentru conducerea firmei cipriote CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited, vehiculul prin care Condrea a umflat artificial cheltuielile firmei lui din România. Efectul: profituri mai mici şi taxe la stat diminuate. Acelaşi stat care i-a asigurat, practic, prin spitalele publice, grosul veniturilor.

Şi tatăl afaceristului, Vergiliu Condrea, farmacist şi fondator al grupului Hexi, a beneficiat direct de banii colectaţi în contul offshore. Condrea-senior este chiar director în firma cipriotă.

Începând din martie 2008, cei doi Condrea au încasat împreună 1,3 milioane de euro. Asta s-a întâmplat în doar un an şi nouă luni de la înfiinţarea firmei cipriote. De acolo, banii ajungeau direct în conturile lor personale din România, iar plăţile lunare au atins uneori şi 100 de mii de euro. Ceea ce-i plasează pe Condrea, tată şi fiu, în topul celor mai bine plătiţi români pe timp de criză, mai arată Rise Project.

Sumele încasate de cei doi în Cipru reprezintă peste 40 la sută din valoarea totală a contractelor cu spitalele de stat în perioada 2008-2009. Datele oficiale arată că atunci Hexi Pharma Co a câştigat 3 milioane de euro livrând produse în sistemul medical public.

În 2008, offshore-ul lui Condrea a început să cumpere materia primă din Germania şi să o vândă mai departe, la un preţ de zece ori mai mare, către SRL-ul propriu, Hexi Pharma.

Banii veneau în proporţie de peste 75 la sută de la contribuabili. Din 2010, valoarea contractelor a crescut constant. Valoarea totală, în prezent: 35 de milioane de euro.

În tot acest timp, 54.174 de pacienţi au căpătat infecţii în spitale, mai ales din 2012 încoace. Igiena deficitară a fost întreţinută inclusiv prin dezinfectanţii diluaţi la Hexi Pharma, potrivit jurnaliştilor de la Rise Project

Ancheta Parchetului General

Parchetul General a declanşat o anchetă penală în cazul dezinfectantilor diluaţi folosiţi de 300 de spitale. Anchetatorii fac cercetări pentru infractiunile de zădărnicire a combaterii bolilor şi falsificare si substituire de alimente sau alte produse.

CITIŢI ŞI: 

Teste suplimentare şi raportări către minister în urma scandalului dezinfectanţilor. Director medical: „Problema este că noi avem pe anumite produse stoc zero“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite