Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Castrul roman de pe malul lacului Siutghiol va fi reconstituit. 3 milioane de euro vor fi investiţi în proiect

0
16 Oct 2018 15:05:07
Autor: Călin Gavrilaş
Macheta viitoarei zone a Castrului roman                                FOTO Primăria Ovidiu
Macheta viitoarei zone a Castrului roman                                FOTO Primăria Ovidiu

O fortificaţie romană, o bazilică paleocreştină, o aşezare romană şi un apeduct vor fi reconstituite şi puse în valoare printr-un proiect european.

Primăria oraşului Ovidiu a obţinut finanţare europeană, de aproximativ 3 milioane de euro, pentru reconstruirea şi punerea în valoare a Castrului Roman, monument de însemnătate naţională.

Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol, fost golf al Mării Negre, în apropierea ,,Insulei lui Ovidiu’’, pe o suprafaţă totală de 7.120 mp (domeniul public al primăriei fiind iniţial de 2.816 mp, iar diferenţa a fost obţinută prin 2 acte de donaţie).

Proiectul „Sit arheologic Ovidiu - Conservare, reconstituire parţială şi punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman” a fost lansat oficial de către primăria Ovidiu.

Obiectivul este compus dintr-un castru roman (fortificaţie romană sec.VI), o bazilică paleocreştină care se află în afara zidurilor castrului , o aşezare romană şi un apeduct roman. Este un monument de însemnătate naţională fiind pe lista monumentelor istorice cod CT-I-s-A-02723 la poziţia 363, poziţia 362 găsim situl arheologic şi la poziţia 364 aşezarea romană.

Investiţia este împărţită în 3 obiective:

Obiectivul 1 - Castru roman: a fost cercetat de arheologi începând cu anul 1979 şi avea rolul de a proteja apeductul ce alimenta Tomisul (oraşul Constanţa de azi). Tomisul era străbătut de o reţea de canale-galerii, la o adâncime de cca. 15-17 m şi o înalţime de 1,60 m, iar principala conductă pleca din Ovidiu, de unde erau captate o serie de izvoare, fiind opera armatei romane. Ca arhitectură, castrul are 4 turnuri la colţuri, 2 circulare şi 2 dreptunghiulare. Cele 2 turnuri dreptungiulare au doar 2 laturi ieşite în afara incintei (particularitate nemaiîntâlnită la alte fortificaţii de acest gen. Cele 2 turnuri circulare ies foarte mult în afara incintei, interiorul turnurilor fiind de 4x4,5 m. Culoarul de intrare 1,8 m la exterior şi la interior 1,3 m, podeaua în interiorul turnului fiind la o cotă mai joasă cu 0,5 m. Suprafaţa interioară a fortificaţiei este de 2200 mp (55 x 40 mp) din care a fost cercetată aproximativ jumătate până în acest moment. În incinta castrului a fost descoperit în anul 1984 un de
pozit monetar, cu piese de pe vremea împaratului Zeno (474-491). Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate şi o parte ca zonă de  amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn.  Va fi acoperit parţial cu o structură metalică uşoară şi va avea  dotări multimedia de ultimă generaţie, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecţii, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii, etc.

Obiectivul 2 - Bazilica romană (paleocreştină):  a fost construită înaintea castrului roman, dar a fost  descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetăţii. A fost indentificată în anul 1998 şi cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ţinutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Dimensiunile exterioare sunt de 20,5 x 8,5 mp (175 mp). Bazilica  fost abandonată odata cu fortificaţia în perioada anilor 580 – 600 . Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru o vizionare a vestigiilor, fără afectarea acestora.

Obiectivul 3 - Lucrări conexe : spaţii tehnice, digitalizare, grupuri sanitare, alei pietonale, parcări (10 parcări auto, 2 parcări pentru persoane cu dizabilităţi, 1 parcare pentru autocare).

Durata de execuţie şi implementare a proiectului este de 2,5 ani de la ordinul de începere a lucrărilor. Conservarea şi restaurarea vestigiilor arheologice găsite nu vor face obiectul prezentei investiţii, există asistenţă tehnica din partea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, şi în consecinţă nu vor exista costuri suplimentare, întârzieri în execuţie sau modificări ale proiectului .

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 : „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiţii 5.1. "Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale".

Pe aceeaşi temă:


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările