Cât de uşor poţi să mori când eşti în grija statului. Cazul fetiţei de un an şi zece luni găsite moartă într-un bloc din Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul unei crime foto: arhivă
Locul unei crime foto: arhivă

La sfârşitul lunii iunie, poliţiştii din Cernavodă au descoperit într-un apartament cadavrul unei fetiţe de un an şi zece luni. Corpul zăcea acolo de trei sau patru zile, iar când poliţiştii au pătruns mama fetei a încercat să fugă.

Iniţial, ancheta penală a plecat de la suspiciunea de omor, apoi, rezultatele medicale au indicat faptul că fetiţa a murit de pneumonie, dosarul rămânând în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia.

Laura, fetiţa de un an şi zece luni se afla în grija mamei, conform unei sentinţe date de judecătorii Judecătoriei Medgidia, în procesul intentat de tatăl acesteia. Deşi era cunoscută cu anumite afecţiuni psihice, mama a primit încredinţarea din partea instanţei chiar cu două luni înainte de moartea copilei. 

Totodată, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa şi Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) a Primăriei Cernavodă monitorizau cazul Laurei încă din ianuarie 2020. 

În fiecare săptămână, fetiţa era vizitată de angajaţii DAS Cernavodă care verificau modul în care este întreţinută şi mediul în care trăieşte. 

În grija mamei, sub supravegherea statului

Cazul fetiţei a intrat în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa în data de 15.01.2020 când au fost sesizaţi la Telefonul Cazurilor de Urgenţă de către bunica paternă care le-a spus că părinţii nepoatei sale au locuit iniţial în casa ei din Galaţi, apoi nepoţica şi mama ei s-au stabilit în Cernavodă. „Bunica îşi manifesta îngrijorarea referitor la capacitatea mamei de a se ocupa de îngrijirea fiicei sale în contextul în care aceasta era cunoscută cu probleme medicale de natură psihică”, spun cei de la DGASPC.

Aceştia au solicitat specialiştilor Direcţiei de Asistenţă Socială Cernavodă să efectueze verificări, să întocmească un Plan de Servicii şi să monitorizeze evoluţia minorei în familie.

„În data de 03.03.2020, specialiştii DAS Cernavodă ne-au comunicat faptul că minorei i se asigură un mediu securizant şi protectiv de către mamă şi bunica maternă”, spune Protecţia Copilului Constanţa. 

Atât bunica maternă, cât şi mama fetiţei sunt angajate ale Primăriei Cernavodă (mama fiind în concediu de creştere a copilului), astfel că verificările erau făcute chiar de către colegii de muncă.

Conform unui răspuns primit de „Adevărul” din partea DAS Cernavodă, asistenţii sociali verificau fetiţa săptămânal, constatând că era „îngrijită corespunzător de mama ei sprijinită de bunica maternă, nu au existat suspiciuni cu privire la faptul că minora ar putea fi neglijată şi nu există sesizări din partea persoanelor fizice sau juridice de pe raza oraşului cu privire la un comportament neadecvat”.

Mai mult, Serviciul Social al primăriei arată că în urma unui control anual făcut de angajator, mama fetiţei a fost diagnosticată cu o afecţiune psihică şi urma un tratament medical.

Copil dispărut o lună şi jumătate

Direcţia de Asistenţă Socială Cernavodă recunoaşte că fetiţa găsită moartă pe 29 iunie a fost văzută ultima dată de angajaţii primăriei în data de 13 mai, „ulterior acestei date, mama minorei nu a mai răspuns vizitelor efectuate”. Cu toate acestea, cei de la asistenţă socială nu au apelat la sprijinul Poliţiei, ci au avut încredere în mărturia bunicii. „Angajaţii DAS au putut urmări evoluţia minorei prin intermediul bunicii materne care ţinea legătura cu ele”, spun reprezentanţii primăriei. 

Din 13 mai şi până în 29 iunie, deşi fetiţa era monitorizată de DAS Cernavodă, nimeni nu a văzut-o şi nimeni nu a alertat Poliţia. Cu şase zile înainte de descoperirea macabră, asistenţa socială anunţă DGASPC Constanţa că la ultimele vizite nu au reuşit să găsească fetiţa deoarece nu răspunde nimeni la uşă. DGASPC Constanţa susţine că au contactat telefonic în aceeaşi zi DAS Cernavodă şi „le-au recomandat să se deplaseze la domiciliul mamei însoţiţi de poliţie şi ambulanţă.”

Deşi era data de 23 iunie 2021 şi fetiţa încă era în viaţă, DAS Cernavodă nu apelează la poliţie şi ambulanţă, iar zilele trec în continuare fără să se ştie nimic despre copilă. Abia pe 29 iunie, bunica maternă sună la 112 şi alertează Poliţia. În aceeaşi zi, fetiţa este găsită moartă în casă, răpusă de pneumonie.

Instituţiile statului „şi-au făcut treaba”

„Pe tot parcursul monitorizării nu au existat elemente îngrijorătoare, copilul fiind găsit, atât la verificările efectuate de echipele DGASPC Constanţa, cât şi la cele efectuate de Primăria Cernavodă, în condiţii bune, bine îngrijit”, mai spun cei de la DGASPC Constanţa. 

Şi Primăria Cernavodă declară că demersurile făcute de cei de la Asistenţă Socială au fost legale şi orientate către evitarea riscului de separare a copilului de familie. Ei amintesc că instanţa a decis ca fetiţa să fie încredinţată mamei, motivaţia fiind că „nici starea psihică a mamei caracterizată printr-o afecţiune nu relevă vreun caz de inaptitudine a exercitării rolului parental ori reţinerea vreunei conduite iresponsabile în gestionarea situaţiei minorei”.

În cadrul tuturor vizitelor făcute la domiciliul fetiţei, angajaţii statului au constatat doar că aceasta este „îngrijită corespunzător”. 

Vă recomandăm şi: 

Cum s-a justificat criminalul de la Corbu. Filmul evenimentelor şi noi detalii din anchetă, oferite de procuror: „A fost măcel” VIDEO

Crimă la Tortoman. O femeie a fost găsită moartă în locuinţă, cu urme de violenţă pe corp. Soţul le-a spus poliţiştilor că a murit în somn

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite