Câţi bani dau primarii pe educaţia şcolară. Burse de 10 lei oferite elevilor din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felul în care primarii dintr-un judeţ tratează educaţia copiilor este arătat într-un studiu făcut de liceenii de la Asociaţia Elevilor din Constanţa. Burse ridicol de mici, sub cuantumul prevăzut de lege, sau burse neacordate deloc, sunt doar câteva dintre încălcările Legii Educaţiei.

Pentru al patrulea an, un studiu privind starea educaţiei din judeţul Constanţa, în ceea ce priveşte investiţiile primăriilor în unităţile de învăţământ, a fost lansat vineri, 11 octombrie, de Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), cu sprijinul organizaţiei „Salvaţi copiii“.

În „Indexul accesului la educaţie al elevilor din judeţul Constanţa în anul şcolar 2018-2019“, liceenii au luat punct cu punct din Legea Educaţiei Naţionale (nr. 1/2011) fiecare prevedere care vorbeşte despre obligaţiile administraţiei locale de a susţine învăţământul în unităţile de pe teritoriul său.

Cu întrebări despre îndeplinirea acestor prevederi, membrii AEC au contactat fiecare primărie din judeţ - 70 la număr (3 municipii, 8 oraşe şi 59 comune) - şi au cerut informaţii punctuale despre obiectivele din lege.

Considerând că nu pot fi traşi la răspundere de nişte copii şi nu au obligaţi să răspundă unor cetăţeni, mai ales minori, edili din mai multe localităţi din judeţul Constanţa n-au răspuns solicitării, tratându-i în bătaie de joc sau transmiţând răspunsuri incomplete - în stilul funcţionăresc ştiut. Printre acestea, se numără: oraşul Eforie (constant în clasamentul negativ), comuna Nicolae Bălcescu, comuna Topraisar şi municipiul Constanța. 

Pentru acest lucru, AEC a acționat în instanță, chemând în judecataă 7 Unităţi Administrativ-Teritoriale (UAT) și pe primarii acestora, în vederea primirii răspunsurilor solicitate.

Legea este încălcată în multiple moduri de către aleşii locali. De exemplu, elevii au dreptul de a beneficia de burse de merit, performanță, studiu și ajutor social. Criteriile de acordare a burselor şcolare sunt reglementare de OMECTS nr. 5576/2019.

Totuşi există 4 consilii locale, din orașul Ovidiu, comuna Amzacea, comuna Rasova şi comuna Ion Corvin, care stabilesc reguli cu de la sine putere. În Ovidiu primesc burse de merit doar primii 3 elevi din clasă, în funcție de medie. „Acest fapt se află în dezacord cu criteriile de acordare ale bursei de merit, unul dintre acestea fiind obținerea mediei generale peste 8,50 şi nota 10 la purtare“, arată Roxana Şerban, coordonatoarea Indexului realizat de Asociaţia Elevilor din Constanţa.

De asemenea, cuantumurile alocate sunt aleatorii, sub nivelul indicat de lege. Au existat situații când bursele aveau cuantumul de 10 lei/lună.

„Avem cazuri în care cuantumul burselor de ajutor social nu reprezintă nici 3% din valoarea de referință. Comunele Valu lui Traian șI Bărăganu încă mențin cuantumurile burselor la aceleași valori sfidătoare de 12 lei, respectiv 15 lei. Iar două comune, Rasova şi Siliştea, nu acordă niciun tip de burse școlare copiilor“, au constatat licenii AEC.

Bursele şcolare, raportate la valoarea salariului minim pe economie la data de 1 ianuarie 2019, au următoarele cuantumuri:

Bursa de merit - 104 lei/lună (5% din salariul minim pe economie)

Bursa de studio - 312 lei/lună (15% din salariul minim pe economie)

Bursa de performanță - 420 lei/lună (20% din salariul minim pe economie)

Bursa de ajutor social - 420 lei/lună (20% din salariul minim pe economie)

„Dorința unor decidenți locali de a economisi cât mai mult, coroborat cu faptul că, de cele mai multe ori, directorii nu își doresc să intre în contradicție cu edilii, chiar și atunci când unitățile de învăţământ pe care le conduc se confruntă cu o subfinanțare crasă, a dus la mobilizarea masivă a părinților elevilor care, constituindu-se în asociații de părinți, contribuie financiar pentru a suplini gaura creată de lipsa finanțării din partea primăriei. Pe lângă faptul că acest fapt naște posibile cazuri de corupție, achizițiile făcute de către asociațiile de părinți nefiind publice, există cazuri în care părinții și elevii sunt constrânși din punct de vedere social să plătească acești bani, elevii fiind, de multe ori, apostrofați dacă nu plătesc banii pentru pază, la fel și părinții“, avertizează Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Alte statistici arată că niciuna dintre cele 13 UAT-uri din județul Constanța care au în administrare servicii de acordare a cazării și mesei nu acordă subvenții, chiar dacă asigurarea serviciilor de tip internat și a unei mese calde poate determina scăderea abandonului școlar, în special în cazul elevilor proveniți din mediul rural.

Dintre cele 70 de localități chestionate, doar în 39 (55,71%) autoritățile locale sprijină participarea elevilor la concursuri școlare și activități recreative.

Un lucru interesant de observat este faptul că doar 20 de unități de învățământ din județ dețin aviz din partea Inspectoratului de Situații de Urgență, aviz care este obținut în urma respectării unor criterii stricte a căror îndeplinire presupune o investiție semnificativă.

Numai 43 dintre primăriile chestionate (61.43%) au derulat investiții majore în anul școlar 2018-2019.

În acelaşi timp, 32 UAT-uri (45.71%) din județul Constanța sprijină elevii şi prin intermediul altor facilități decât cele prevăzute de lege. „Printre exemplele de bună practică se enumeră cel al comunei Cumpana, care deține centre socio-educative care oferă servicii integrate copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, şi cel al orașului Techirghiol, care derulează un proiect social prin care asigură o masă caldă copiilor aflați în risc de abandon școlar“, spun elevii de la AEC. 

Un motiv decisiv în abandonul şcolar este nerespectarea dreptului elevilor de a avea reduceri de 50% la transportul județean, prevăzut tot în Legea educației naționale. În condiţiile în care abonamentele costă și 400 de lei/lună, elevii ajung să plătească din greu pentru a ajunge la școală. Foarte mulţi înfruntă zilnic pericole mortale, apelând la cursele „la ocazie“, care declanşează tragedii, precum cea de la Caracal, care cutremură o ţară din temelii.

AEC mai aminteşte căă potrivit datelor Institutului Național de Statistică, aproximativ 3.700 de copii din judeţul Constanţa au abandonat şcoala în anul 2017.

Pe aceeaşi temă: 

Ministerul Educaţiei, dat în judecată de elevi pentru bariera notei 5.00. „Mai bine ar regândi sistemul de învăţământ“

Elevi nevoiţi să se trezească la ora 4.00 pentru a merge la şcoală. „Le afectează puterea de concentrare şi sănătatea”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite