Căutători de pokemoni, goniţi cu poliţia din curtea bisericii. Oficialii BOR: „Vânaţi virtuţi, nu virtualităţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânătoarea de pokemoni a ajuns în curtea Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa. În noaptea de duminică spre luni, un grup de tineri a intrat în curtea lăcaşului de cult cu intenţia de a prinde pokemoni, însă au fost alungaţi cu Poliţia. „Noi îi aşteptăm cu drag la biserică, dar să vâneze cuvântul lui Dumnezeu, nu virtualităţi“, spune preotul Eugen Tănăsescu, purtatorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Tinerii absorbiţi de jocul Pokemon Go au fost atraşi în curtea Catedralei Mitropolitane din Constanţa în toiul nopţii fiindcă jocul le indica aici existenţa a două pokestop-uri – descrise ca fiind magazine de unde se poate lua muniţie pentru prinderea pokemonilor, dar şi locuri unde jucătorii-vânători pot activa o funcţie prin care se ispitesc creaturile virtuale. 

În ciuda orei târzii, vânătorii au fost găsiţi de un preot al bisericii, care a sunat la Poliţie. Unul dintre tineri a relatat pentru Pro TV că poarta bisericii era larg deschisă şi că nu a găsit mesaje care să restricţioneze accesul în interior:

„Ne-a întrebat ce facem şi pe cine aşteptăm. I-am spus că jucăm un joc şi a chemat poliţia. A zis că acolo e o instituţie, că de ce nu vin acolo să mă rog. Poarta era larg deschisă, nu era niciun semn cu intrarea interzisă. L-am întrebat că, dacă mă găsea în genunchi, nu mă mai legitima? A venit poliţia şi ne-a legitimat şi atâta tot", a declarat reporterilor tânărul prezentat cu numele Cosmin Cristian.

Mulţi utilizatori ai jocului susţin că zona în care se află cel mai important lăcaş de cult ortodox din Constanţa este înţesată cu pokemoni şi că, inevitabil, vânătorii o vor traversa în continuare. Catedrala se află în centrul istoric al Constanţei, în imediata apropiere a celebrului cazinou, motiv pentru care este traversată de numeroşi turişti sau localnici. Unul dintre algoritmii jocului presupune plasarea mai multor pokemoni în zonele mai populate.

Oficialii Bisericii Ortodoxe Române au reacţionat în urma incidentului de la Constanţa: „E atractivă amestecarea virtual – real, dar nu putem, în numele profitului, să zăpăcim toate regulile sociale şi, mai mult decât atât, legile“, a declarat preotul Eugen Tănăsescu pentru „Adevărul“. 

Noi, preoţii, nu suntem pokemoni 

Purtatorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului (foto) a explicat însă că tinerii sunt bineveniţi, oricând, la biserică, atât timp cât vin acolo pentru a vâna „cuvântul lui Dumnezeu“, nu pokemoni. „Trebuie ca oamenii, tinerii, să nu confunde realul cu virtualul. Noi suntem preoţi, nu pokemoni. În lumea virtuală, omul este liber absolut, poate să facă orice, să creadă orice, pericolul este că virtualul îi conservă omului puterea de zeu. Acolo omul poate să zboare, să vâneze, să ucidă, e împărat, zmeu etc. În lumea reală nu va fi asta, iar discernământul este subţiat foarte puternic de acest joc, ceea ce creează multiple probleme în societate“. 

Eugen Tănăsescu preot FOTO Eduard Enea
Nu a fost o problemă că au venit, mai mult că nu s-au relaţionat corect la spaţiul în care erau 

Preotul Tănăsescu a povestit pentru „Adevărul“ că incidentul nu a fost unul grav, dar că poliţia a venit pentru că atitudinea tinerilor întrebaţi ce caută în curtea bisericii ar fi fost una foarte iritată. „Nu a fost o mare problemă că au venit tinerii acolo, dar ei au început să vocifereze ca şi când era dreptul lor de a fi acolo. Biserica este de utilitate publică, dar este definită ca spaţiu privat. Nu poţi intra, de exemplu, să deranjezi slujba pentru că ai găsit un pokemon în altar“.

Reacţia Patriarhiei faţă de vânătoarea de pokemoni 

După acest incident, a reacţionat şi Patriarhia printr-un mesaj oficial: „Biserica recomandă insistent luciditatea şi discernământul în abordarea realităţii virtuale pentru a evita consecinţele nocive ale excesului şi pentru a nu trăda adevărata Realitate.“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite