Cazinoul, fotografiat de un artist francez: „Este ca şi cum aş călători în timp“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din farmecul de altădată FOTO Romain Veillon
Din farmecul de altădată FOTO Romain Veillon

Ruina Cazinoului din Constanţa a fost fotografiată de Romain Veillon, un artist francez pasionat de clădirile abandonate. „Pentru mine este ca şi cum aş călători în timp“, a spus el.

Artistul francez a postat imaginile şi istoria simbolului de la malul mării pe site-ul personal, cât şi pe platforma online de divertisment boredpanda.com.

Romain Veillon spune despre cazinoul din Constanţa că a fost la un moment dat "cea mai măreaţă clădire din România".

„În timpul unei călătorii în România, am avut şansa să fotografiez cazinoul abandonat din Constanţa", explică Romain Veillon.

„Precum o santinelă care stă cu mândrie lângă Marea Neagră, cazinoul din Constanţa contemplă calm orizontul, rememorând timpurile sale glorioase", scrie Romain Veillon.

Cazinoul Constanţei a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau.

Primarul liberal Cristea Georgescu a încheiat la data de 23 iulie 1903 un contract cu arhitectul Daniel Renard pentru proiectarea noului Cazinou, ca urmare a unor decizii ale Consiliului Comunal. Este actul de naştere al clădirii emblematice.

Român după mamă şi elveţian după tată, Renard s-a născut în Neamţ şi a făcut studii la Paris. La Constanţa a locuit pe strada Romană, actuală Revoluţiei, În afară de Cazino, el a mai proiectat Pavilionul restaurant din faţa Cazinoului, actualul Acvariu, Hotel Regina (Intim), Hala Pieţei, dispărută, complexul administrativ de lângă gara veche (Prefectura, Palatul regal şi Tribunalul), biserica din Hârşova.

Culoarea politică a administraţiei constănţene se schimba destul de des la începutul secolului XX. Ales de liberali să construiască această clădire, Renard este înlăturat în momentul în care au venit conservatorii la putere, în anul 1905.

De proiectarea Cazinoului s-a ocupat apoi arhitectul Petre Antonescu. În viziunea lui, Cazinoul avea funcţiunea de teatru. Dar revenirea liberalilor la putere între 1907 şi 1908 face ca Renard să-şi reimpună stilul Art Nouveau. Aşa se face că fundaţiile Cazinoului au fost modificate de trei ori.

Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.

Vă mai recomandăm:

Fascinanta poveste a Cazinoului din Constanţa, clădirea cu trei fundaţii, unde se destrămau vieţi într-o clipită. De ce se zice că simbolul oraşului este bântuit

De ce suferă Cazinoul? Simbolul oraşului intră în reparaţii capitale GALERIE FOTO

FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa - ruinele care dau bine în videoclipuri

Marea Neagră este furioasă: Are valuri înalte cât Cazinoul! Imaginile unui spectacol rarisim GALERIE FOTO



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite