Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Cazul copilului mort la Pecineaga demostrează lipsa dotărilor ISU. „Nu avem pregătirea şi nici echipamentul necesar”

1
9 Nov 2019 08:13:47
Autor: Călin Gavrilaş
Scafandru al unei firme private chemat în ajutor                                  FOTO: ISU Dobrogea
Scafandru al unei firme private chemat în ajutor                                  FOTO: ISU Dobrogea

Şeful ISU Dobrogea a recunoscut, într-o conferinţă de presă, că Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă nu au dotările necesare pentru a interveni cu scafandrii în cazuri similare celui de la Pecineaga.

Iulian, copilul de 8 ani, dispărut pe 2 noiembrie de acasă, a fost găsit vineri dimineaţa înecat într-un bazin cu dejecţii. De altfel, mare parte din căutările copilului s-au centrat în ultimele zile pe 2 dintre cele 6 bazine pline cu dejecţii ale unei ferme din apropierea satului Pecineaga, judeţul Constanţa.

Din clipa în care Poliţia a chemat în sprijin ISU Dobrogea, activitatea pompierilor militari s-a axat pe scoaterea apei din cele 2 bazine unde existau indicii că Iulian ar fi putut aluneca.

La început, ISU a acţionat cu două motopompe şi lucrurile se mişcau foarte încet. Bazinele sunt mari, iar capacitatea motopompelor din dotare era limitată. Aşa s-a ajuns să se aducă altele în sprijin de la Călăraşi. Un bazin a fost golit, iar al doilea parţial. În cazul acesta, ISU a solicitat o pompă de mare capacitate de la Hârşova. Nu a mai ajuns, deoarece trupul lui Iulian a ieşit la suprafaţă chiar în acel bazin, fiind văzut de 2 paznici.

ISU Dobrogea a încercat să acţioneze şi cu scafandrii, dar au realizat că pregătirea şi dotarea lor nu este adecvată acestui tip de intervenţie.

„În astfel de bazine toxice, nu avem pregătirea şi nici echipamentul necesar pentru a efectua scufundări. Pentru noi este o premieră această misiune: de a ne scufunda în bazine toxice. Scafandrii noştri au executat căutarea doar la suprafaţă, fără să se scufunde din cauza compoziţiei lichidului din bazinele cu dejecţii. Scafandrii noştri au altă clasă de scufundare, iar costumele pe care le au în dotare nu le permit scufundarea în astfel de condiţii”, spune colonelul Daniel Popa, şeful ISU Dobrogea.

Aşa s-a ajuns să fie chemat un scafandru antrenat şi dotat cu echipament corespunzător al unei firme private din Constanţa. Cu o vizibilitate zero în apă, nici căutările acestuia nu au dat roade.

Tot pentru căutări în bazin au fost solicitaţi cei de la Garda de Coastră cu un sonar care nu a depistat nimic. Deocamdată nimeni nu ştie de ce. Apoi, s-a încercat căutarea cu ancore sau chiar cu năvodul pescăresc. Toate metodele au fost în zadar.

În ceea ce priveşte dotarea scafandrilor ISU cu echipamente speciale, care să permită scufundarea în bazine cu apă toxică, colonelul Popa a declarat că „săptămâna viitoare avem o întâlnire de lucru la nivel de ţară şi vom pune în discuţie şi această activitate, însoţită, bineînţeles, de pregătirea necesară.”

Dotarea cu unele echipamente precare a celor de la ISU s-a văzut şi în decembrie 2014, cînd salvatorii care au vrut să intervină în cazul elicopterului SMURD căzut în lacul Siutghiol, au constatat că motorul bărcii era defect.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Filmul ultimelor clipe din viaţa lui Iulian. Drama de la Pecineaga se poate repeta oricând

Copilul dispărut din Pecineaga a fost găsit mort în primul bazin. Trupul copilului fusese căutat cu sonarul, dar a fost descoperit de doi paznici

 

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

foarte atent
9.11.2019, 15:02:38

hai ma ca ISU e bine organizat si dotat de Arafat !! nu e nevoie de nimic, decat de o demisie !!