Cazuri de hepatită A în şcolile din Constanţa. 33 de îmbolnăviri în două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hepatita A este boala mânilor murdare                                        FOTO: Arhivă
Hepatita A este boala mânilor murdare                                        FOTO: Arhivă

Primăria municipiului Constanţa a alocat peste 1,6 milioane de lei pentru achiziţia de materiale dezinfectante în şcoli. Nu toţi directorii ştiu ce trebuie să facă cu banii.

De la începutul lunii decembrie, 37 pacienţi au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa cu diagnosticul de Hepatita A. În 33 dintre cazuri este vorba despre copii cu vârsta de până la 14 ani.

În aceste condiţii, primăria municipiului Constanţa a alocat peste 1,6 milioane de lei pentru achiziţia de materiale dezinfectante în şcoli.

„Unităţile  şcolare au autonomie, noi le repartizăm sumele, dar întreaga procedură de achiziţie le aparţine. Sper ca în termen foarte scurt unităţile şcolare să achiziţioneze materialele dezinfectante şi să execute lucrările de primă urgenţă la care s-au angajat. Am alocat unităţilor de învăţământ peste 1,6 milioane de lei, atât pentru achiziţia materialelor igienico-sanitare cât şi pentru cheltuieli materiale şi de investiţii  urgente ce pot fi realizate până la sfârşitul anului. Aş vrea ca până la sfârşitul anului, toate unităţile şcolare să fie dotate cu dezinfectant”, spune Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa.

Edilul atrage atenţia că nu toţi directorii deşcoli înţeleg care este rolul lor de manageri şi aşteaptă ca primăria să cumpere produsele dezinfectante, săpun, hârtie şi altele.

„Am văzut că există o dezinformare totală din partea unor conducători de instituţii şcolare către asociaţiile de părinţi, spunându-le că este treaba primarului să  vină eventual să le cumpere săpun, hârtie igienică, să le zugrăvească sau să facă lucrări care ţin de dânşii. M-am întâlnit cu asociaţiile de părinţi de la câteva unităţi şcolare şi le-am arătat negru pe alb cum funcţionează în conformitate cu legea, finanţarea unităţilor şcolar”, adaugă Decebal Făgădău.

Medicii specialişti ne recomandă să respectăm regulile de igienă personală şi să fim mai atenţi la igiena copiilor, având în vedere că cele mai multe cazuri sunt înregistrate în rândul celor mici. Hepatita A se numeşte şi boala mâinilor murdare. De aceea trebuie să fim atenţi nu doar să ne spălăm pe mâini cât mai des, ci şi să evităm spaţiile sau localurile cu igienă precară. Multe persoane pot fi purtătoare ale acestei boli fără a avea niciunul dintre simptomele care ne-ar trimite la medic. Prin urmare, reprezentanţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa ne îndrumă să prevenim prin vaccinare şi/sau să ne spălăm cât mai des pe mâini.

Pe aceeaşi temă:

Podeţele din Parcul Tăbăcărie au intrat în proces de reabilitare

Apelul făcut de arhitecţii din România pentru Cazinoul din Constanţa: „Procedura de licitaţie este greşită“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite