articolul anterior articolul urmator

Ce au adus românii în Dobrogea lui 1878, după alipire: bani de cheltuit şi corupţie funcţionărească cât încape

3
7 Dec 2017 06:04:26
Autor: Sinziana Ionescu
Nuntă de români în Dobrogea lui 1900 Sursa album Anatole Magrin / colecţie Dan Arhire
Nuntă de români în Dobrogea lui 1900 Sursa album Anatole Magrin / colecţie Dan Arhire

3 Comentarii

Lucifer
7.12.2017, 12:03:37

Primirea Dobrogei nu a fost un cadou, a rezultat în urma războiului din 1877-1878 când România şi-a câştigat independenţa prin luptă. Este adevărat însă că Rusia vroia acces la gurile Dunării şi pentru asta a forţat preluarea Bugeacului. România a primit, nu cadou ci în compensaţie) Dobrogea cu gurile Dunării(Delta), un teritoriu mult mai puternic economic decât Bugeacul. Mai mult, dacă forţam nota la Tratatul de pace de la Berlin(1878?) am fi primit şi Cadrilaterul. Numai că diplomaţii şi statul român erau euforizaţi de câştigarea independenţii de stat şi nu au mai forţat nota. Una peste alta, cu Dobrogea s-a făcut o afacere bună.

+2 (2 voturi)
Cel Mare Scarembeu
7.12.2017, 15:17:09

Si cand te gandesti ca de la ei se trag papagalul de Mazare si buhaiul de Constantinescu.Si or mai fi si altii ca PSD-ul e mare acolo.

-1 (1 vot)
M Costi
8.12.2017, 05:20:56

@Sanziana Ionescu - Cum adica...in Romania , in timpul monarhiei , sub conducerea genialului , supercorectului , inegalabilului , pragmaticului etc. etc rege Carol I era "...corupţie funcţionărească cât încape...functionarii faceau specula... funcţionari care nu numai că nu aduc nici un folos comunelor, dar chiar sunt printre principalii făptuitori ai neregulilor în sate...„alegerile judeţene şi comunale sunt o bătaie de joc“, iar fondurile destinate construirii de şcoli, biserici şi şosele sunt deturnate..." ??? Culmea este ca o intreaga masinarie de propaganda monarhista , la care s-au inhamat multi politicieni , jurnalisti , ziaristi , ziare , posturi TV etc incearca sa ne convinga de faptul ca Romaniei i-a fost cel mai bine atunci cand aveam rege si aveam monarhie si casa regala ...!

+1 (1 vot)