Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Ce conţin dosarele pe care Armata refuză să le predea CNSAS: „N-am văzut nimic despre militari cu grad mai mare de maior“

15
14 Apr 2021 06:13:47
Autor: Mariana Iancu
Arhive Securitate FOTO Inquam Photos
Arhive Securitate FOTO Inquam Photos

Deşi legea îl obligă, Ministerul Apărării Naţionale refuză să predea arhiva luată în zilele Revoluţiei cu titlul de captură de război pe motiv că sunt documente care ţin de securitatea naţională.

Doi cercetători ai Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade, alături de Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, au trimis recent o scrisoare publică MApN în care cer să fie predată toată arhiva luată în contextul tulbure al sfârşitului anului 1989 cu titlul de „captură de război“. Este vorba de dosare şi documente care provin de la fostul Serviciu Secret înainte de instaurarea comunismului în România, din perioada Holocaustului, dar şi acte oficiale emise în zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989, care ar putea face lumină în Dosarul Revoluţiei.

„Ministerul nu are niciun fel de temei pentru deţinerea acestei arhive, el nefiind emitentul acelor documente. Noi am cerut predarea lor conform legii, care spune că toate arhivele fostei Securităţi trebuie predate la CNSAS. După decizia CSAT din 2006, MApN a transmis o parte din documente, dar acestea privesc militarii în termen sau pe cei din eşalonul inferior, ofiţeri superiori în niciun caz. Din ce-am cercetat eu, nu am văzut dosarele unor ofiţeri cu grad mai mare de maior“, dezvăluie Mădălin Hodor.

Imaginea Armatei în comunism: militarii mergeau la munci agricole 

Cercetătorul CNSAS spune că se ridică o întrebare: pe cine protejează Ministerul Apărării Naţionale? „Pe foştii ofiţeri MApN care au avut legături cu Securitatea şi care între timp au ajuns la grade superioare? După cum ştim, în acea perioadă, toată Armata a avansat in corpore, au ajuns toţi colonei şi generali“. Pe de altă parte, spune el, în ultimele trei decenii, Armata s-a folosit de imaginea pe care şi-a făcut-o în timpul Revoluţiei, aceea că a trecut de partea poporului, pentru a se distanţa de perioada comunistă, susţinând că nu făcea parte din sistemul opresiv, că militarii şi ofiţerii erau obligaţi să meargă la munci agricole. „Este complet fals. Din documentele citite de mine reiese clar faptul că Armata a tras la Timişoara, la Cluj şi în alte părţi“, spune Hodor.

„Suntem în NATO şi trebuie să respectăm anumite standarde“

Alte documente aflate în custodia MApN se referă la perioada Holocaustului. „Armata a făcut nişte concesii către Muzeul Holocaustului din SUA şi a trimis o serie de documente, dar refuză cu obstinaţie să declasifice şi să predea documentele către CNSAS“, reclama cercetătorul.

La fel de important era să fie făcute publice documentele de arhivă privind implicarea Armatei Române în Campania din Est. „Este de neînţeles pentru noi, ca istorici, această atitudine ostilă pe un subiect care ar trebui să fie de dânşii promovat. Suntem în NATO şi trebuie să respectăm anumite standarde, nu doar formal, ci şi practic, să ne înţelegem rolul nostru: să ne asumăm trecutul şi să nu încercăm să ascundem gunoaie sub preş de dragul unor aşa- zice interese de moment naţionale. Sunt convins că pe lângă domnul ministru Nicolae Ciucă sunt generali care îl sfătuiesc să nu facă lucrul ăsta pentru că ar exista o problemă de imagine a Armatei, ceea ce este complet fals. Nu văd de ce expunerea crimelor din timpul Holocaustului ar prejudicia cu ceva imaginea Armatei de azi, sau dacă am afla că generali ai Armatei Române înainte de ’89 au colaborat cu Securitatea nu văd cu ce ar afecta activitatea actuală a Armatei“, spune cercetătorul.

Ce spune MApN

După ce scrisoarea celor trei a apărut în spaţiul public, MApN a transmis un comunicat de presă în care a precizat că în anul 2006, toate documentele care privesc fosta securitate din arhiva Ministerului Apărării Naţionale au fost predate Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, cu excepţia celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale. Ministerul Apărării Naţionale mai anunţă formarea unei comisii mixte MApN - CNSAS care va analiza documentele din arhiva ministerului legate de activitatea fostei Securităţi.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
EXCLUSIV Cum a fost ucis de comuniştii lui Dej şeful planificării de la Canal. Simulacrul odios rămas în istorie drept „procesul sabotorilor“
 
FOTO Lacrimile generalului, fotografia care a emoţionat Internetul. Ce l-a făcut pe eroul din Al Doilea Război Mondial să plângă
 
Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

LazyBear
14.04.2021, 07:33:05

MApN-ule, au trecut 30 de ani, istoricii ăștia au dreptate, ce e atât de secret acolo? Aveam cumva arma nucleară și nu vreți să se afle? Adevărul e cel mai bun, chiar dacă doare. Probabil am afla că unii care-s generali acum, ori au ieșit deja la pensie, au tras sau au dat ordin să se tragă în manifestanți. Ce altceva ar putea fi?!? Secrete sunt alea care privesc câte rachete aveți, câtă muniție în rezervă și unde e depozitată, nu numele unor indivizi.

+7 (9 voturi)
Ludwig
14.04.2021, 08:21:20

MAPN este in continuare organ de represiune. Johanis sa desecretizeze prin decret toate dosarele. In ianuarie 1990 Vadim si cu Eugen Barbu s-au dus la Virgil Magureanu si acesta le-a dat propriile dosare de informatori la secu. Binenteles ca cei doi corifei ceausisti le-au ars si uite asa nu s-a putut dovedi ca erau ciripitori la secu.

+9 (9 voturi)
Nirolf
14.04.2021, 08:36:11

*** "Militarii mergeau la munci agricole" se plang eroii neamului cu cisme si pensii speciale . Povestea unul tortura indurata la munci agricole : ore intregi stateam la umbra in cort si cautam solutii pentru a da permisii soldatilor . - Stii cat de greu era , mai ales ca aveam norma si nu ne puteam dispensa de nici un soldat ... - Pai de ce le mai dadeati permisii ? - Usor de spus ... dar soldatul cand se intorcea nu venea cu mana goala . Asa isi treceau tovarasii "gradu" supliciul "muncilor agricole" : ei la umbra chinuidu-si putina minte pentru a-si alunga perversa plictiseala , iar taranii in uniforma de soldati , muncind la camp dupa destinul lor .

+7 (7 voturi)
Ionel Marcu
14.04.2021, 08:58:35

Și când nu munceau la câmp, munceau la vila generalului, tot gratis.

+7 (7 voturi)
Constantin Sandru
14.04.2021, 08:51:30

Se dau "raniti",ca sa nu vada poporul adevarul la intrebarea cine a tras in noi.Sint burtosi si au salarii si pensii speciale,desi nu fac nimic in afara sa bage in ei,sa fure,si sa suga singele acestui popor.Avem mai multi "generali" decit soldati.Ei dau vina pe securisti,dar ei au tras ca la nunta.Daca trageau securistii,acum eram tot sub familia cizmarului,si ne numaram mortii.Secu erau inarmati dupa ultimul strigat,si stiau sa se bata.Nu aveau armata nici o sansa,cu toate ca au impartit arme si bautura pe buletin.Nu-l pui pe nea Gheorghe sa traga si sa se lupte cu secu,nu are nici o sansa.Ca sa nu mai punem faptul,ca sintem singura tara din lume care au dat "certificate de revolutioar".Ptiu.De fapt sintem si singurii din lume care dau drumul puscariasilor,daca "scriu carti".Pina si analfabetul de becali a scapat cu ajutorul "cartilor".In concluzie,armata a tras.Punct.

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările