Ce au descoperit voluntarii Mare Nostrum pe plajele litorale: „reprezintă un pericol pentru oameni şi pentru vieţuitoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii Mare Nostrum
Voluntarii Mare Nostrum

Peste 24.000 de deşeuri au fost găsite de reprezentanţii ONG Mare Nostrum pe plajele litoralului românesc în această toamnă, cel mai murdar sector de plajă fiind cel din Constanţa, iar cele mai curate în Costineşti, Corbu şi Mamaia Nord.

ONG Mare Nostrum a transmis, printr-un comunicat, că a monitorizat în luna octombrie aproape 2 la sută din totalul porţiunilor de plajă de pe litoralul românesc.

"În urma sesiunilor de monitorizare au fost identificate 24.101 deşeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materal textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Numărul acestora a fost de două ori mai mare decât numărul deşeurilor înregistrate în luna aprilie 2018", se arată în comunicat.

Cel mai frecvent întâlnit tip de deşeu a fost mucul de ţigară, fiind identificate 13.946 de bucăţi, de aproximativ patru ori mai multe faţă de sesiunea precedentă, din aprilie 2018. De altfel, elementele din material polimeric artificial (diverse varietăţi de plastic) au predominat şi în această sesiune.

Potrivit datelor înregistrate de ONG Mare Nostrum, cel mai murdar sector de plajă este cel din Constanţa, unde au fost găsite 5.961 de deşeuri, la fel ca şi în luna aprilie. Pe această porţiune, predominante au fost mucurile de ţigară, care au reprezentat 78% din totalul deşeurilor înregistrate. Acest sector este urmat de unele similare din Saturn şi Năvodari.

Cel mai curat sector de plajă a fost cel din Costineşti, unde au fost identificate puţin peste 100 de deşeuri, reprezentanţii Mare Nostrum precizând că au fost găsite puţine deşeuri aici deoarece plaja din Costineşti este aproape înghiţită de ape.

Pe locurile doi şi trei la această categorie sunt porţiunile de plajă din Corbu şi Mamaia Nord, unde abundenţa deşeurilor nu depăşeşte 0,5 deşeuri/metru pătrat.

Deşeurile eliminate în această sesiune au însumat 63 de kilograme, la care se adăugă alte aproximativ 50 de kilograme de deşeuri rezultate în urma construcţiilor şi două kilograme de mucuri de ţigară. Cele mai multe deşeuri au fost cele din material polimeric artificial (peste 21 de kilograme), fiind urmate de lemn (18 kilograme) şi sticlă (11 kilograme).

Conform raportului Comisiei de Mediu din Parlamentul European, obiectele din plastic de unică folosinţă precum farfuriile, tacâmurile, paiele sau beţişoarele pentru urechi, care reprezintă peste 70% din deşeurile marine, vor fi interzise până în 2021 pe piaţa UE.

Deşeurile medicale, seringile, sticla şi alte obiecte ascuţite reprezintă un pericol pentru oameni, întrucât înotătorii sau scafandrii se pot răni în acestea, dar şi pentru fauna marină. Deşeuri precum scutecele utilizate, absorbante/tampoane sau prezervativele degradează calitatea apei pentru scăldat şi pot prezenta un risc pentru sănătatea umană.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite