Ce domenii au salvat piața forței de muncă din Constanța în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul ce tocmai s-a încheiat, s-au făcut angajări în turism, comerț, unități de prelucrare a cărnii, fructelor și legumelor, agricultură, dar și transporturi, arată statisticile Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Corina (22 de ani) este masterand la Facultatea de Litere din Constanța. Anul trecut, după îndelungi căutări, a reușit să se angajeze la un restaurant tip fast food din oraș. „Sunt casieră și câștig aproximativ 1.000 de lei pe lună. Este un salariu mic, dar pentru moment mă mulțumesc cu atât, pentru că trebuie să mă întrețin, să-mi plătesc chiria la cămin. Sper să găsesc în scurt timp un loc de muncă unde să fiu motivată, însă peste tot ni se solicită experiență, așa că este foarte greu. Soluția actuală este una de avarie, însă mă ajută“, spune tânăra.

La fel ca ea sunt și alți tineri din oraș. Piața forței de muncă este săracă în oferte care să fie în concordanță cu pregătirea absolvenților de studii superioare. Însă și angajatorii au ridicat pretențiile. „Am rămas fără loc de muncă astă-vară și am vrut să mă angajez vânzătoare la mall. Peste tot eram întrebată dacă am studii superioare, pentru că, spuneau ei, constituie un avantaj. Așa că până la urmă m-am decis să mă înscriu la facultate și mi-am găsit altceva de lucru unde nu aveau aceste pretenții“, spune Valentina (30 de ani), din Constanța. 

Angajări  în  turism si comerț

Sunt câteva domenii unde au fost făcute angajări în anul ce tocmai s-a încheiat. „Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța a reușit încadrarea în muncă a unui număr de  5.647 șomeri“, a declarat Emilia Murineanu, directorul instituției. Cel mai ofertant sector este cel al turismului. Peste 1.000 de persoane și-au găsit de lucru în hoteluri și restaurante, pe litoralul românesc, arată datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. În industria hotelieră, angajările încep încă din lunile martie-aprilie, când hotelurile și restaurantele încep să se pregătească pentru deschiderea sezonului turistic. 

Un alt domeniu unde în care s-au făcut angajări în 2011 este industria prelucrătoare, ce include secții precum prelucrarea și conservarea cărnii, a peștelui, a fructelor, legumelor, uleiurilor, produselor lactate, a pâinii și a prăjiturilor, prepararea mâncărurilor. În acest domeniu și-au găsit de lucru în anul ce tocmai s-a încheiat 513 persoane. De asemenea, comerțul a adus job-uri pentru 453 de persoane. Anul trecut, la Constanța a fost deschis Maritimo Shopping Center, ce include și magazinul Auuchan. Și-au mai deschis porțile hipermarketul Sellgros, dar și supermarketul Lidl, ce au adus șanse de angajare pentru mulți constănțeni. 

Anul care a trecut s-au mai făcut angajări și în agricultură, construcții și transporturi. "În următorii ani se vor căuta foarte mulți specialiști în agricultură și zootehnie, domenii ce încep să se dezvolte. De asemenea, sunt și alte posturi disponibile pentru care oamenii nu au calificare, cum ar fi cele de sudori, lăcătuși mecanici, oameni care să muncească în atelierele de croitorie și nu fac aici referire neapărat la casele de modă", a declarat Emilia Murineanu, directorul executiv al AJOFM. De asemenea, un alt domeniu extrem de ofertant este cel al înfrumusețării. "Din ce în ce mai multe tinere fac cursuri în acest domeniu, pentru că apoi își găsesc de lucru și chiar câștiga foarte bine. O coafeză ia cam 2.000 - 3.000 de lei pe lună", spune Doină Derviș, proprietarul unei firme de formare profesională. 

Mai puțini salariați

Conform datelor Direcției Județene de Statistică din Constanța, în luna noiembrie a anului trecut numărul salariaților era de 175.700 persoane, cu 1.649 persoane mai puțin ca în 2010. Câștigul salarial net era de 1.391 lei, cu 1,6% peste nivelul din anul anterior. Dacă luăm A®n calcul rata inflației, salariul este cu 1,8% A®n luna noiembrie 2011 faţă de noiembrie 2010, arată datele Direcției de Statistică din Constanța. 
 În baza de date a Agentiie Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt înregistrați aproximativ 13.000 de șomeri. În ultima lună a anului trecut, rata șomajului era de 4,22%, cu 1,75% mai mică decât în urmă cu un an. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite