Ce se întâmplă cu reabilitarea Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, unde şapte oameni au murit într-un incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa - 1 oct 2021 / FOTO Inquam Photos / Costin Dincă
Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa - 1 oct 2021 / FOTO Inquam Photos / Costin Dincă

Pe 1 octombrie 2021, şapte paciente au murit din cauza unui incendiu izbucnit în Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. Alţi pacienţi s-au salvat ieşind pe geam. Fiind principalul spital COVID-19 din judeţ, constănţenii aşteaptă ca reabilitarea acestuia să se facă într-un termen cât mai scurt.

După incendiu, întreaga unitate medicală a fost închisă. Managerul spitalului a fost schimbat, iar Primăria Constanţa, instituţia care are în proprietate imobilul, a anunţat că se va implica în reabilitarea lui, astfel încât acesta să poată primi cât mai repede pacienţi. 

În acest moment, specialiştii încă verifică structura spitalului pentru a putea decide gradul de afectare a fiecărui corp de clădire. 

La două luni de la incendiu, cea mai afectată zonă (ATI) a fost curăţată, totul refăcându-se până la temelie. Au fost montate geamurile termopan, dar mai sunt de refăcut nenumărate instalaţii care să asigure funcţionarea unei astfel de secţii. 

Acţiuni de igienizare au fost făcute de către angajaţi şi în celalalte saloane ale spitalului, iar conducerea intenţionează să deschidă în curând aripa mică. „Pe această aripă mică a spitalului funcţionează laboratorul, farmacia, compartimente fără de care nu ar putea funcţiona instituţia. Pe ultimul etaj avem compartimentul pentru pacienţii imunodeprimaţi, care are un număr de 20 de paturi de spitalizare continuă. Într-o primă etapă, cred că s-ar mai putea deschide tot demisolul clădirii, iar asta înseamnă că poate funcţiona spitalizarea de zi, care este foarte importantă în acest context de pandemie Covid”, a declarat managerul Spitalului, Claudia Cambrea, citată de Cuget Liber.

spital boli infectioase constanta doua luni de la incendiu foto cuget liber

Salonul secţiei ATI - foto: Cuget Liber

Pentru reabilitarea clădirii trebuie obţinute toate avizele şi autorizaţiile de la autorităţile competente. Spitalul de Boli Infecţioase din constanţa funcţiona fără aviz ISU de securitate la incendiu, iar în urma unor controale efectuate anul trecut, pompierii au găsit mai multe nereguli. 

Spitalul de Boli Infectioase Constanta la 2 luni de la incendiu foto Primaria Constanta

„Se implementează o serie de alte subsisteme, care sunt necesare pentru avizarea ISU, este pus la punct sistemul de ventilaţie din saloane, de pe culoare, şi, evident, trebuie implementate toate celelalte măsuri impuse de scenariul la incendiu: uşi de evacuare, montarea uşilor anti-foc”, mai spune managerul.

Spitalul de Boli Infectioase Constanta la 2 luni de la incendiu foto Primaria Constanta

Autorităţile locale au anunţat că intenţionează instalarea unui spital modular în curte ce va permite suplimentarea cu aproape 100 de locuri a capacităţii de spitalizare de zi a bolnavilor COVID-19 (inclusiv 10 paturi ATI, computer tomograf, RMN şi radiologie) şi va fi echipat astfel încât să asigure îngrijire şi tratament adecvate cazurilor de infecţie cu acest virus. 

Spitalul de Boli Infectioase Constanta la 2 luni de la incendiu foto Primaria Constanta

 

Vă recomandăm şi: 

Avertismentul unui medic de la spitalul din Constanţa unde au murit pacienţi în incendiu: „Ne permitem luxul de a tăia paturile de la Infecţioase“

Constanţa va avea un spital modular cu 100 de paturi. Costul se ridică la 50 de milioane de lei

Când ar putea fi puse sub acuzare primele persoane în cazul incendiului de la Boli Infecţioase Constanţa. Procuror: „Ancheta vizează totul”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite