Ce mai reclamă românii la DNA: că sunt furaţi de administrator sau nota mică dată de un profesor la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPrrocurorul şef Andrei Bodean FOTO M.I.
IPrrocurorul şef Andrei Bodean FOTO M.I.

Pe lângă sesizarea faptelor de corupţie, oamenii merg la DNA să se plângă de fel de fel de lucruri care nu au nicio legătură cu activitatea procurorilor anticorupţie. Printre acestea, facturile prea mari la utilităţi sau nota prea mică dată de un profesor la Bacalaureat.

În Raportul MCV pentru România, reprezentanţii Comisiei Europene constată că lupta anticorupţie a scăzut foarte mult în intensitate, activitatea DNA cunoscând o descreştere semnificativă. Dacă la nivel central activitatea instituţiei a avut de suferit, sunt şi structuri teritoriale care se pot lăuda cu lupta împotriva corupţiei cuantificată în numărul de rechizitorii întocmite şi de persoane trimise în judecată pentru fapte de corupţie. 

Spre exemplu, procurorii de la DNA Constanţa se situează pe primul loc în ţară la numărul de cauze instrumentate. Conform raportărilor, din 2014, cu excepţia unui singur an, când DNA Craiova i-a surclasat, anchetatorii de la malul mării au condus detaşat. În ultimul an, procurorii DNA Constanţa au reuşit trimiterea în judecată a nu mai puţin de 62 de inculpaţi prin întocmirea a 16 rechizitorii. Printre numele celebre se numără Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, şi Decebal Făgădău, actualul edil, într-un nou dosar de abuz în serviciu, de vânzare a unor terenuri din Mamaia la preţuri mult subevaluate, Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa pentru evaziune fiscală în dosarul Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri.

Dosarele la DNA Constanţa sunt instrumentate de şase procurori, iar doi merg în instanţă pentru a susţine cauzele. Deşi serviciul are schema completă, volumul de dosare este imens. Andrei Bodean, procurorul şef DNA Constanţa, spune că unii anchetatori au, în medie, 30 - 40 de dosare în lucru, iar un coleg de-al său este nevoit să adune probe în 50 de cauze. În general, dosarele întocmite şi instrumentate la Constanţa sunt pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie, delapidare de fonduri europene, evaziune fiscală, spălare de bani, şantaj.  

„Ne sesizăm din oficiu, nu stăm să primim mură-n gură“

Şeful DNA Constanţa spune că structura pe care o conduce a ajuns să instrumenteze atâtea dosare datorită faptului că anchetatorii se sesizează, în multe cazuri, din oficiu. „Conducem detaşat şi la numărul de sesizări din oficiu. Sunt alte cauze decât cele venite de la servicii. Ne sesizăm din presă, de la instituţiile de control, de la rapoartele întocmite de Curtea de Conturi. Noi nu stăm să primim mură în gură“, spune Bodean.

Pe lângă aceste metode de a declanşa o anchetă, DNA Constanţa se confruntă şi cu o avalanşă de sesizări de la oamenii simpli, care vin să-şi caute dreptatea la o structură care se ocupă, în general, de marea corupţie. „Primim foarte multe sesizări de la oamenii simpli. Cele mai multe dintre ele nu au legătură cu obiectul nostru de activitate sau sunt neîntemeiate, dar eu mă bucur pentru că lumea mai are încredere în DNA“, spune procurorul-şef.

Spre exemplu, spune el, au fost oameni care au venit să reclame procurorilor faptul că sunt furaţi de administratorii de bloc la plata facturilor de utilităţi, iar alte reclamaţii sunt legate de notarea la examenul de Bacalaureat. „Spre exemplu, am avut o sesizare din partea unui părinte care s-a plâns de faptul că profesorul care a corectat lucrarea de Bacalaureat nu a notat corect şi că trebuia să dea o notă mai mare“, procurorul şef care conduce structura din Constanţa din octombrie anul trecut. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite