Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Ce sunt minunile. Cele 10 reguli stabilite de Biserica Ortodoxă pentru a recunoaşte o faptă cu adevărat ieşită din comun

5
20 Aug 2019 04:13:46
Autor: Călin Gavrilaş
FOTO: AFP
FOTO: AFP

În dicţionar, cuvântul „minune” este explicat ca fiind un fenomen ieşit din comun, surprinzător, atribuit divinităţii sau altor forţe supranaturale. În viaţa de zi cu zi, invocăm uneori necesitatea unei minuni sau spunem că anumite evenimente sunt o minune.

Biblia sau Sfânta Scriptură este plină de minuni săvârşite de Dumnezeu. Fie că ele s-au produs în Vechiul Testament sau în Noul Testament, minunile au la origine divinitatea şi puterea credinţei.

Învăţătura de credinţă ortodoxă defineşte minunile ca fiind „fapte dumnezeieşti mai presus de mintea şi puterea omenească. Ele sunt fapte săvârşite în firea văzută numai cu puterea lui Dumnezeu, întrecând legile minţii şi ale firii, care se fac în momente extraordinare, hotărâte de Ziditor, şi urmăresc luminarea şi îndreptarea noastră în vederea mântuirii.”

Minunile arată voinţa lui Dumnezeu şi explică o parte din mesajul Său. De fapt, spune Catehismul ortodox, „Dumnezeu este cel dintâi şi cel mai mare făcător de minuni, ca unul Care este însuşi izvorul lor. Mântuitorul a săvârşit pe pământ minuni asupra firii, asupra oamenilor şi asupra Să însuşi.”

În Noul Testament sunt relatate o serie de minuni pe care Iisus le-a săvârşit: opreşte furtuna pe mare, preface apa în vin (prima minune săvârşită), înmulţeşte pâinile şi peştii, vindecă bolnavi, învie morţi, alungă diavoli şi, cea mai mare minune este Învierea Sa din morţi.

Minuni au făcut şi apostolii sau alţi oameni aleşi de Dumnezeu: Moise, Ilie, Elişei, Daniil, Iona, Apostolii şi ucenicii acestora, sfinţii etc.

În ziua de astăzi, una dintre cele mai mari minuni este considerată aprinderea Luminii sfinte la Ierusalim în sâmbăta Paştilor. În fiecare an, patriarhul ortodox scoate această flacără din altar, care apoi ajunge în multe locuri din lume. De asemenea, credincioşii consideră minuni diferite vindecări care survin unor rugăciuni la moaşte de sfinţi sau icoane „făcătoare de minuni”.

Conform Învăţăturii de credinţă ortodoxă, există 10 reguli care deosebesc adevăratele minuni de cele false:

1) Să fie vrednice de numele lui Dumnezeu şi să fie cuprinse în Sfântă Scriptură şi în Sfântă Tradiţie;
2) Să se producă cu mijloacele cu care s-au produs minunile Mântuitorului şi ale Sfinţilor;
3) Să nu se tăgăduiască unele pe altele sau să se opună unele altora;
4) Să nu contrazică Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie;
5) Să urmărească mântuirea sufletului omenesc;
6) Să aducă folos şi spor vieţii sufleteşti, nu morţii sau păcatului;
7) Săvârşitorul minunii să grăiască numai adevărul, să ducă o viaţă fără pată şi să nu urmărească interese personale sau scopuri egoiste.
8) Să îndrepte moravurile la cei ce văd minunea;
9) Să poarte în ele siguranţă şi puterea Duhului lui Dumnezeu;
10) Să dovedească lucrarea proniei dumnezeieşti.

Pe aceeaşi temă:

Ce le urăm Mariilor pe 15 august. Mulţi români preferă să se abţină de la a trimite mesaje de felicitare în această zi

Minunea gastronomică de la malul mării. Cum se prepară mujdeiul dobrogean, după o tradiţie pescărească

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Utilizator Adevărul
20.08.2019, 08:35:32

Comentariu considerat abuziv.

Stefan din Nord
20.08.2019, 09:04:59

Daca ar fi sa ne luam dupa cele 10 reguli ortodoxe care deosebesc minunile adevarate de cele false atunci invierile facute de Isus ,de Petru si de Pavel sunt minuni false De ce ? Fiindca absolut toti cei inviati au murit din nou dupa un timp . Si inca ceva interesant Se insira in articol numele oamenilor sfinti din vechime si de dupa Cristos ce au facut minuni Dar din lista lipseste tocmai Fecioara socotita de catolici si ortodocsi mai presus de toti

Constantin Caratase
20.08.2019, 13:23:15

Steven Busola, Mars in patul din rigola! Ce treaba ai tu cu religia? Vezi-ti de afacerea cu pastorul tau, lasa religia unui neam pentru care tu esti partea de prost! Nu te mai da sfatos aici, ca te-a indobitocit pastorul si se vede ca nu bati mai departe de manevrele sectei tale. Hai, ia distanta si nu mai manca de pe strazile din San Francisco!

Radu Mircea
20.08.2019, 15:35:30

# Stefan Cea mai mare minune ar fi sa plateasca BOR impozit ..... Ca minunatii vezi peste tot , de la soferi ajunsi sbsecretari de stat pina la analfabeti functionali ajunsi Prim-ministri .

Constantin Bostan
20.08.2019, 10:11:17

Minunile descrise in cartile ,,sfinte'' pentru a fi credibile ar trebui sa se repete periodic atunci cand este cu adevarat nevoie de minuni . Daca sant puse la indoiala din ce in ce mai mult , de la o epoca la alta , inseamna ca acele minuni au fost fie niste excrocherii fie doar povesti pt creduli .

Modifică Setările