Ce sunt minunile. Cele 10 reguli stabilite de Biserica Ortodoxă pentru a recunoaşte o faptă cu adevărat ieşită din comun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În dicţionar, cuvântul „minune” este explicat ca fiind un fenomen ieşit din comun, surprinzător, atribuit divinităţii sau altor forţe supranaturale. În viaţa de zi cu zi, invocăm uneori necesitatea unei minuni sau spunem că anumite evenimente sunt o minune.

Biblia sau Sfânta Scriptură este plină de minuni săvârşite de Dumnezeu. Fie că ele s-au produs în Vechiul Testament sau în Noul Testament, minunile au la origine divinitatea şi puterea credinţei.

Învăţătura de credinţă ortodoxă defineşte minunile ca fiind „fapte dumnezeieşti mai presus de mintea şi puterea omenească. Ele sunt fapte săvârşite în firea văzută numai cu puterea lui Dumnezeu, întrecând legile minţii şi ale firii, care se fac în momente extraordinare, hotărâte de Ziditor, şi urmăresc luminarea şi îndreptarea noastră în vederea mântuirii.”

Minunile arată voinţa lui Dumnezeu şi explică o parte din mesajul Său. De fapt, spune Catehismul ortodox, „Dumnezeu este cel dintâi şi cel mai mare făcător de minuni, ca unul Care este însuşi izvorul lor. Mântuitorul a săvârşit pe pământ minuni asupra firii, asupra oamenilor şi asupra Să însuşi.”

În Noul Testament sunt relatate o serie de minuni pe care Iisus le-a săvârşit: opreşte furtuna pe mare, preface apa în vin (prima minune săvârşită), înmulţeşte pâinile şi peştii, vindecă bolnavi, învie morţi, alungă diavoli şi, cea mai mare minune este Învierea Sa din morţi.

Minuni au făcut şi apostolii sau alţi oameni aleşi de Dumnezeu: Moise, Ilie, Elişei, Daniil, Iona, Apostolii şi ucenicii acestora, sfinţii etc.

În ziua de astăzi, una dintre cele mai mari minuni este considerată aprinderea Luminii sfinte la Ierusalim în sâmbăta Paştilor. În fiecare an, patriarhul ortodox scoate această flacără din altar, care apoi ajunge în multe locuri din lume. De asemenea, credincioşii consideră minuni diferite vindecări care survin unor rugăciuni la moaşte de sfinţi sau icoane „făcătoare de minuni”.

Conform Învăţăturii de credinţă ortodoxă, există 10 reguli care deosebesc adevăratele minuni de cele false:

1) Să fie vrednice de numele lui Dumnezeu şi să fie cuprinse în Sfântă Scriptură şi în Sfântă Tradiţie;
2) Să se producă cu mijloacele cu care s-au produs minunile Mântuitorului şi ale Sfinţilor;
3) Să nu se tăgăduiască unele pe altele sau să se opună unele altora;
4) Să nu contrazică Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie;
5) Să urmărească mântuirea sufletului omenesc;
6) Să aducă folos şi spor vieţii sufleteşti, nu morţii sau păcatului;
7) Săvârşitorul minunii să grăiască numai adevărul, să ducă o viaţă fără pată şi să nu urmărească interese personale sau scopuri egoiste.
8) Să îndrepte moravurile la cei ce văd minunea;
9) Să poarte în ele siguranţă şi puterea Duhului lui Dumnezeu;
10) Să dovedească lucrarea proniei dumnezeieşti.

Pe aceeaşi temă:

Ce le urăm Mariilor pe 15 august. Mulţi români preferă să se abţină de la a trimite mesaje de felicitare în această zi

Minunea gastronomică de la malul mării. Cum se prepară mujdeiul dobrogean, după o tradiţie pescărească

 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite