Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Ce semnificaţii religioase au numele arhanghelilor Mihail şi Gavriil. Sunt printre cei mai puternici sfinţi din calendar

3
8 Nov 2019 10:56:32
Autor: Călin Gavrilaş

Zeci de mii de români poartă numele arhanghelilor Mihail şi Gavriil (Gabriel). Fiecare dintre aceştia joacă un rol împortant în credinţa ortodoxă.

În fiecare an, în data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe sfinţii arhangheli Mihail şi Gavriil.

Conform cărţii „Vieţile Sfinţilor”, arhangheli se numesc „cei mari şi vestitori de bine, adică cei care vestesc tainele cele mari şi preamărite şi aceştia au slujbe a descoperi proorociile, cunoştinţa voii lui Dumnezeu şi înţelegerile pe care le primesc ei de la cetele cele mai de sus, pentru ca să vestească îngerilor celor mai de jos şi printr-înşii oamenilor.”

Leon Magdan, în lucrarea „Numele meu - mic dicţionar ortodox”, scrie că numele de Mihai, Mihail, vine din limba ebraică şi înseamnă: cine este ca Dumnezeu?, cine se compară cu Domnul? „Acest nume este asemenea unei rugăciuni de slavă adusă Domnului, căci nimeni şi nimic nu se compară cu puterea lui Dumnezeu, cu dreptatea Sa şi, mai ales, cu dragostea Sa care le cuprinde pe toate.”

Derivate din acest nume: Mihaela, Mihnea, Mihalache, Mihoc, Mihuţ, Miu şi altele

„Sfântul Arhanghel Mihail este conducătorul cetelor îngereşti, arhanghelul cu sabia de foc, pus de Dumnezeu să păzească intrarea în Rai. Numele Sfântului Arhanghel Mihail este invocat de bolnavi şi de cei aflaţi în suferinţă. În Apocalipsă, Arhanghelul Mihail conduce cetele îngereşti împotriva diavolului”, spune Leon Magdan.

Celălalt nume, Gabriel, Gavriil, vine tot din limba ebraică şi înseamnă: Dumnezeu este puternic, „numele acesta deosebit arătându-ne nu doar că Dumnezeu este Atotputernic, ci şi că omul îşi găseşte puterea în Dumnezeu, adică în credinţă şi iubire: puterea de a trece peste orice greutate, puterea sufletească de a răzbi şi învinge în viaţă”.

Derivate din acest nume: Gabi, Gabriela, Gavrilă şi altele.

„Sfântul Arhanghel Gavriil este un personaj foarte important în credinţa creştină. Sfântul Arhanghel Gavriil este mesagerul Domnului, dar şi cel ce ţine piept demonilor şi răului”, se arată în lucrarea menţionată.

În icoane este înfăţişat purtând în mână o floare, căci la Buna Vestire Sfântul Arhanghel Gavriil a întâmpinat-o pe Maica Domnului cu o floare de crin şi cu vestea minunată că ea, Fecioara Maria, avea să-L aducă pe lume pe Mântuitorul nostru, Pruncul Iisus: „Eu sunt Gavriil şi am fost trimis ţie să-ţi binevestesc acestea” (Luca 1,19).

Pe aceeaşi temă:

Unde te poţi închina la moaştele unui senator care a ajuns sfânt al Bisericii Ortodoxe Române

FOTO Imagini de toamnă superbe din ostrovul Dunării. Cum arată împrejurimile mănăstirii Dervent 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Popescu Ion
8.11.2019, 17:58:49

Comentariu considerat abuziv.

Smeritu Pahomie
8.11.2019, 21:22:34

Semnificatia cea mai puternica asupra destinului poporului roman a fost in 1940 prin Capitanul care a infiintat Garda sub stindardul Arhanghelului Mihail ....de aceea zionistii masoni au lovit misheleste pe la spate aceasta miscare pur religioasa si natinalista ca sa doboare odata cu ea si poporul roman cazut apoi in sclavia marxista cu cele mai groaznice terori inventate vreodata pe tot pamantul asta.......lagarele de "reeducare" de la Pitesti nemaintalnite niciunde in lume.....nici in Siberia si nici la Guantanamo...

-1 (3 voturi)
Realist
9.11.2019, 19:40:18

Ma Pahomie, criminalii raman criminali - indiferent ca sunt comunisti, fascisti, regalisti, anarhisti, nationalisti, etc Asa ca scuteste-ne cu gardistii tai !