Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Ce spune Biserica Ortodoxă Română despre sarcina apărută în urma unui viol: „Copilul trebuie să fie născut“

11
25 Jul 2019 04:03:47
Autor: Călin Gavrilaş
FOTO: culturavietii.ro
FOTO: culturavietii.ro

Problema avortului a fost dezbătută de teologi în toate timpurile, ocazie cu care s-a atins foarte puţin şi subiectul sarcinii apărute în urma unui viol.

Conform Patriarhiei Române, „femeia nu trebuie redusă la nivelul de obiect al plăcerii bărbatului, nu trebuie desconsiderată şi umilită în ceea ce îi este specific, anume feminitatea şi calitatea de mamă”.

Avortul şi toate practicile avortive sunt „păcate grele”, spune BOR, pentru că:

  • prin ele se ucide o fiinţă umană: copilul;
  • prin ele sunt afectate vocaţia şi demnitatea femeii;
  • ele prezintă riscul mutilării trupului femeii, al îmbolnăvirii şi morţii premature a mamei şi a femeii tinere.

Aceeaşi sursă menţionează că Biserica a considerat totdeauna drept păcat foarte grav, egal cu avortul în gravitate, şi luarea de medicamente cu scop avortiv. „Prin urmare, tot atât de grave ca şi avortul chirurgical sunt barierele mecanice (steriletul şi anumite pilule, inclusiv RU 486) prin care se urmăreşte împiedicarea nidării ovulului fecundat pe pereţii uterului (acestea sunt tot practici avortive) şi medicamentele contraceptive, care, la rândul lor, au consecinţe negative pentru trupul femeii.”

BOR arată că „societatea secularizată contemporană aduce justificări diverse ale avortului”, justificări de cele mai multe ori de ordin medical şi social.

Cu toate acestea, sunt câteva cazuri în care Biserica este mai flexibilă în ceea ce priveşte avortul.  Patriarhia Română spune că ar trebui acordată o prioritate vieţii mamei în cazul în care viaţa acesteia este realmente pusă în pericol prin sarcină sau naştere, „nu pentru că viaţa ei are o valoare mai mare în sine, ci datorită relaţiilor şi responsabilităţilor faţă de alte persoane, care depind de ea.”

De asemenea, „în cazul în care investigaţia genetică descoperă un copil nenăscut anormal, recomandarea este de a naşte copilul, respectându-i dreptul la viaţă, dar decizia o va avea familia, după ce acesteia i s-au adus la cunoştinţă de către medic şi de către duhovnic toate implicaţiile morale şi de întreţinere. Toate acestea trebuie rezolvate din perspectiva semnificaţiei mântuitoare a prezenţei unei fiinţe handicapate în viaţa fiecărei persoane şi în viaţa comunităţii”, se mai arată pe site-ul Patriarhiei Române.

În schimb, în cazul unei sarcini apărute în urma unui viol, oamenii bisericii spun că „riscul avortului datorat violului sau incestului trebuie evitat mai întâi la nivelul educării cu privire la necomiterea acestor păcate. În cazul în care starea de graviditate s-a produs, copilul va trebui să fie născut şi, după caz, înfiat sau adoptat.”

În încheiere BOR arată că avortul nu poate fi niciodată justificat, moral, de starea economică a familiei, de neînţelegerile dintre parteneri, de afectarea carierei viitoarei mame sau a aspectului fizic.

Pe aceeaşi temă:

Derapaj la radioul Patriarhiei. Preot, despre o sarcină după un viol: „Poate e unul la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete“

Cine este Vasile Răducă, autorul controversatelor declaraţii despre sarcina post-viol: prodecan al Facultăţii de Teologie, decorat de Patriarhul Daniel

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Stefan din Nord
25.07.2019, 08:20:03

Bla, bla, bla ,bla ! In ultimii 30 de ani ortodoxele au avortat vreo 20 de milioane de copii nenascuti In ciuda SFATURILOR DUHOVNICESTI primite de la preoti . De la teorie pana la practica e un drum lung ca cel de la Pamant la Calea Lactee

0 (4 voturi)
miron miron
25.07.2019, 12:51:05

Stefane hai sa fim cinstiti! Si celelate culte au inceput sa nu mai faca decat 2 sau 3 copii. Un cuplu daca duce o viata crestinesca curata, cu mici exceptii face intre 10 -20 de copii. Concluzia mea e ca toti folosesc diferite metode anticonceptionale, indiferent de religia care o practica. Asa ca si distanta pana la Calea Lactee pică...

+1 (1 vot)
Pano
25.07.2019, 10:02:00

A ajuns BOR-ul sa se bage in probleme de sexualitate! Zilnic, mai nou. Oameni buni, nu stati nepasatori, astia sunt mai rai ca PSD-ul, ne transformam treptat intr-o teocratie fundamentalista!

+3 (5 voturi)
marius cristian
25.07.2019, 11:05:18

o pozitie clara , principiala , din perspectiva crestina si de extraordinar bun simt .... cat despre linsarea publica in retelele mass-media a preotului profesor Raducu nil mirari , hienele progresiste doar cu asta se ocupa.

-5 (5 voturi)
Davide Isa
25.07.2019, 13:03:40

Pai ultra-bogatanul de bor (plin de pedofili si agresori sexuali) este condus de masculi frustrati si cu muschiu' pleostit, ne mai miram de ce zice sau ce face? Ar face bine sa ofere sustinere financiara, adapost si protectie mamelor singure (mai ales daca au fost violate), sa fie mai umila si mai smerita, inainte de a da sfaturi altora. In schimb nu spune nimic despre ce ar merita animalele care violeaza sau asa zisii "tatici" care stiu doar sa dea din koor si pe urma isi abandoneaza copiii, fara nicio jena, ce sa mai vorbim despre responsabilitate. Ce sa-nteleaga inalt-prea-imbuibatii masculi de doi bani ai bor-ului din traumele cauzate de un viol?! Ca o femeie violata este un om ranit profund si traumatizat pe viata, un om cu sentimente si re-sentimente, cu cicatrici sufletesti uriase, ca nu e o popusa gonflabila numai buna de f...ecundat . Rusine!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările