Ce este ura, de ce apare şi cum „se tratează“. Explicaţiile preoţilor şi psihologilor: „Omul are voie să se mânie doar asupra diavolului şi păcatului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dicţionarul explicativ nu poate să explice complet acest sentiment. Ura este atât de complexă şi atât de greu de rezolvat încât medicina şi religia încă mai caută soluţii pentru ea. Jurnaliştii „Adevărul“ au discutat cu un preot şi cu un psiholog pe tema urii şi a tratamentului pentru ea.

"Adevărul" a discutat despre ură cu un preot şi un psiholog. Paradoxal, părerile celor doi sunt similare şi soluţiile propuse de ei pot fi înscrise în acelaşi cerc. Vindecarea ţine mai mult de om, decât de un preot sau de un psiholog. Ei apar doar atunci când omul are nevoie să fie ghidat să găsească singur soluţia pentru acest sentiment foarte puternic.

Biblia a reţinut exemplele de ură din istorie

Părintele Maxim Vlad slujeşte la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa. El crede că ura este un sentiment care porneşte din inima omului şi este o aversiune împotriva aproapelui, a omului sau a creaţiei lui Dumnezeu, cu tot ce cuprinde ea: animale, plante, lucruri.

"Ura este o consecinţă a unui dintre păcatele fundamentale pe care omul le poate cultiva în sufletul lui - Mânia", îşi începe părintele Maxim explicaţiile. "Părinţii bisericii au explicat natura şi cauza păcatelor şi au împărţit acestea în şapte categorii - cele 7 păcate capitale, între care se numără şi mânia. Ea apare ca o consecinţă a modului greşit de întrebuinţare a iubirii de plăcere".

Preotul constănţean spune că omul care ajunge să urască este cel care e nemulţumit sau frustrat pentru că nu poate să-şi atingă scopurile. "Sfinţii părinţi spun că această ură care se manifestă şi ca răzbunare este un sentiment care aduce foarte multă suferinţă celor cu care omul intra în relaţii. Omul lezează pe aproapele său sau îi provoacă multă suferinţă. Ura stă la baza multor păcate săvârşite cu fapta între care se numără uciderea sau chinuirea semenilor din punct de vedere fizic, psihic sau emoţional", explică părintele Maxim.

parintele Maxim Vlad

Părintele Maxim Vlad. FOTO Arhiva Personală V.M.

Din punctul de vedere al bisericii, cauzele mâniei sunt variate: mândria, slava deşartă. Ea poate fi vindecată doar cu ajutorul blândeţii, răbdării, milosteniei, iubirii faţă de oameni şi printr-un ajutor concret. 

Biblia oferă astfel de exemple de-a lungul istoriei. Conflictul dintre Cain şi Avel este unul dintre primele explicate în Vechiul Testament. Dar cel care a suportat întreaga ură şi oprobiul oamenilor ca răspuns la iubirea lui dezinteresată a fost Hristos. "Împotriva lui s-au pornit oamenii din cauza fricii ca nu cumva mesajul său să le strice strategiile de a conduce oamenii şi de a profita pe urma lor", spune părintele Maxim. 

Reprezentantul bisericii crede că atitudinea normală este aceea de a răbda ura şi de a răspunde cu blândeţe şi bunăvoinţă la gestul violent al acestuia. "Primul exemplu este mântuitorul Hristos care ne învaţă să întoarcem obrazul atunci când suntem loviţi. Apostolii lui Hristos au răspuns cu iubire şi bunătate. Istoria creştinismului este marcată de sfinţi care s-au comportat după modelul hristic", arată preotul constănţean. 

Cum poate biserica să ajute

Părintele Maxim Vlad este de părere că un credincios care are astfel de probleme poate să beneficieze de o terapie duhovnicească pe măsură în biserică. 

"Preotul l-ar învăţa cum să reacţioneze după modelele oferite de biserică şi să cultive în sufletul lui iubirea faţă de oameni. Iubirea este leacul care se aplică şi în cazul urii şi care neutralizează excesul de ură venit din partea semenilor noştri. Preotul îl învaţă pe om strategia sau modul în care creştinul trebuie să-şi însuşească şi alte virtuţi prin care poate să contracareze sentimenele care pornesc din sufletul lui sau ale semenilor asupra sa. Biserica îl învaţă pe creştin că singurul duşman al omului este diavolul. Omul are voie să se mânie asupra diavolului şi păcatului. Ceilalţi oameni nu sunt duşmanii noştri, ci sunt victime ale diavolului", spune părintele de la Catedrala Arhiepiscopală. 

Preotul, despre terapia cu ajutorul psihologului

Părintele Vlad Maxim spune că rugăciunea este soluţia în acest caz. Pe de altă parte, biserica nu are nimic împotrivă ca un creştin să recurgă şi la consultul unui psiholog. 

"Psihologul poate să-l ajute prin metodele moderne de investigaţie, dar nu oferă iertarea păcatelor şi nici harul lui Dumnezeu. Un specialist poate să ajute doar la descoperirea unor astfel de probleme" a încheiat părintele Maxim. 

Ura este "normală"

Psihologul constănţean Cristina Dincu este de părere că ura este un sentiment opus celui de dragoste. Ea crede că nu este normală, dar a devenit ceva normal pentru că este răspândit. "Statistic vorbind, dacă un lucru este făcut de marea majoritate el intră în normalitate. Ura este cultivată prin educaţie, prin modele socio-culturale şi e mai puţin un setiment înăscut. Una este să omori pentru supravieţuire, aşa cum o fac animalele sălbatice şi este cu totul altceva să o faci la supărare, ca omul", explică psihologul din Constanţa. 

Din punctul de vedere al medicilor, ura presupune conştiinţa propriului eu şi valorizarea lui. Omul ajunge să urască atunci când se pune în comparaţie cu alţii. "Urâm când suntem dezamăgiţi, înşelaţi, geloşi, invidioşi sau nemulţumiţi. Este important să înţelegem ca atunci când apare o astfel de stare să nu o punem pe seama persoanei care ne adresează un cuvânt nepotrivit sau ne irită, ci să înţelegem că sursa suntem noi. Dacă noi nu am fi realizat frica, invidia sau nemulţumirea nu am fi reacţionat cu ură", spune Cristina Dincu. 

Ura este o furie care durează în timp

Psiholgul constănţean crede că ura apare atunci când, în loc să ne asumăm anumite lucruri, e mai uşor să dăm vina pe ceilalţi. Motivaţia de a recţiona devine ură, în loc de dezvoltare personală. Omul poate să se motiveze pozitiv şi atunci aceste sentimente nepotrivite dispar. 

"Ura aparţine persoanelor cu un eu mai slab, celor care nu au încredere în ele, persoanelor care nu se stimează, nu ştiu să-şi exprime sentimentele şi nevoilor, persoanelor mai puţin educate, fie că este vorba despre educaţia de la şcoală sau aşa numita înţelepciune populară", apreciază psihologul Cristina Dincu. 
Cristina Dincu

Psiholog Cristina Dincu. FOTO Arhiva personală C.D.

 

Cum te ajută un psiholog

Cristina Dincu este convinsă că un psiholog poate să ajute omul să rezolve astfel de probleme. "Trebuie să ne îndreptăm spre sursă şi să vedem ce generează furia, din care teamă, nesiguranţă sau neîmplinire vine ea. Trebuie să-l înceţi pe om inversul a ceea ce simte şi să-i spui că are drepturi dar el nu ştie să le pună în aplicare", explică psihologul constănţean. 

Terapeutul crede că omul care nu ştie să se exprime este cel care păstrează în el toată tensiunea. Totodată, pacientul care nu ştie că are dreptul să-şi exprime opiniile ajunge să urască. Important este să ştie că nu contează cum reacţionează ceilalţi, ci ce faci tu. 

Psihologul, despre ajutorul preotului

Am încercat să întoarcem roata şi să vedem care este opinia psihologului despre ajutorul pe care biserica poate să-l ofere într-o astfel de situaţie. Surprinzător, aici am găsit o mai mare deschidere către găsirea unei solutţii. 

Psihologul Cristina Dincu crede că totul depind ede pacient. "Dacă el aduce în discuţie subiectul preotului şi cel al credinţei, dacă pe el îl motivează pozitiv, atunci şi eu îl îndemn să ţină legătura cu duhovnicul. Contează orice lucru care ne ajută să atingem scopul. Depinde de ceea ce crede omul. Nu preotul este esenţial, ci ceea ce crede pacientul legat de preot", şi-a încheiat Cristian Dincu explicaţiile.


Vă mai recomandăm:

Verdict ştiinţific: motivul pentru care dragostea fără sfârşit nu există 

Ziua Izabellei. Teoria specialiştilor: „Efectul fluture” a făcut din gafa copilei din Constanţa viralul românesc terminat cu o petrecere cu 160.000 de musafiri

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite