Ce le urăm Mariilor pe 15 august. Mulţi români preferă să se abţină de la a trimite mesaje de felicitare în această zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Ortodoxă a stabilit ca în ziua de 15 august să se prăznuiască Adormirea Maicii Domnului, cea mai importantă sărbătoare care face referire la viaţa Mariei.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea care aminteşte momentul în care Fecioara Maria a murit. Acest episod nu este relatat nicăieri în Biblie, el făcând parte doar din tradiţia Bisericii. Cu toate acestea, Adormirea Maicii Domnului sau „Sfânta Mărie Mare” este cea mai importantă sărbătoare de vară din calendarul ortodox şi cea mai importantă sărbătoare dedicată Maicii Domnului.

Aşa se explică şi pelerinajele la care participă zeci de mii de credincioşi la mănăstirile care au ca hram această sărbătoare ( mănăstirile Nicula, Rohia, Moisei, Curtea de Argeş, Bistriţa, Putna, Văratic).

Fiind vorba despre moartea Maicii Domnului, mulţi credincioşi consideră că această zi nu este una a bucuriei şi de aceea cred că nu este potrivită urarea „La mulţi ani” celor care poartă numele Fecioarei Maria. Totodată, consideră ziua de 8 septembrie (Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică) ca fiind ziua în care trebuie sărbătoriţi cei care poartă acest nume.

Cu toate acestea, teologii spun că Maica Domnului este primul om care se bucură anticipat de roadele învierii lui Hristos, roade ce vor deveni un bun al întregii umanităţi, de aceea este prilej de bucurie şi nu de întristare.

Acest lucru este confirmat chiar şi de textul Troparului acestei sărbători, un imn special dedicat Fecioarei Maria, care nu vorbeşte despre moartea ei, ci despre „mutarea la Viaţă”: „Întru naştere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre.”

În plus, teologii arată că onomastica creştină, în general, este legată de data trecerii în veşnicie a sfinţilor prin moarte (de exemplu 6 decembrie - Sfântul Nicolae sau 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei). Zilele în care îi cinstim pe sfinţi sunt zilele adormirii lor, cu câteva excepţii printre care Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul pe care îi cinstim şi cu prilejul naşterii lor pământeşti.

Moartea sfinţilor, în interpretarea creştină, este naşterea lor cerească, de aceea Biserica îi cinsteşte chiar în ziua trecerii lor la Domnul.

Aşadar, pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, credincioşii nu greşesc dacă fac urări celor care poartă numele Fecioarei Maria.

Pe aceeaşi temă:

Ce spuneau securiştii despre preoţii Bisericii Ortodoxe Române: „Se plâng că sunt persecutaţi deşi au salarii de la stat“

Viaţa sfintei abandonate de oameni, dar iubită de Dumnezeu. Din fată de dregător a ajuns într-o peşteră de munte

Cum erau pedepsiţi violatorii în Vechiul Testament. „Să-i aduceţi împreună la porţile cetăţii şi să-i omorâţi cu pietre“


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite