Cei mai tineri antreprenori din Constanţa. Eduard şi Mihnea au pornit propria afacere: curierat pe bicicletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Burghelia şi Mihnea Călugăru făcând o livrare
Eduard Burghelia şi Mihnea Călugăru făcând o livrare

MODEL Cu o bicicletă şi cu mult curaj, doi elevi din Constanţa, Andrei Eduard Burghelia (16 ani) şi Mihnea Călugăru (16 ani), şi-au realizat cel mai mare vis al lor: să-şi construiască propria afacere – un serviciu de curierat rapid

La începutul lunii august, Eduard şi Mihnea, doi adolescenţi constănţeni, s-au pregătit pentru prima lor zi de muncă în propria afacere: să ducă un colet de la o societate comercială la alta. Eduard Burghelia şi Mihnea Călugăru, ambii elevi în clasa a XI-a, învaţă la licee diferite, însă prietenia care îi leagă este un atu în afacerea lor. Eduard învaţă la Liceul Economic „Virgil Madgearu“, iar Mihnea, la Liceul Teoretic „Ovidius“ din Constanţa.

Abia la început de drum, cei doi tineri livrează colete în orice punct al oraşului, cu bicicleta, şi speră să încheie contracte cu mai multe case de avocatură. Tariful lor este unic – 10 lei, iar termenul de livrare este cel mai mic de pe piaţa serviciilor de curierat: aproximativ 90 de minute.

Un vis mai vechi

Ideea de a pune pe picioare o afacere de curierat rapid pe bicicletă s-a născut când Eduard, care atunci avea 13 ani, l-a auzit pe tatăl său cum se plângea de faptul că un taximetrist, care trebuia să îi ducă plicul la o adresă, nu şi-a îndeplinit misiunea, deşi a luat banii.

„Voiam şi eu să am bani de buzunar şi m-am gândit că aş putea să fac şi eu asta printr-un serviciu de curierat rapid. Timp de câţiva ani doar am visat la asta“, povesteşte Eduard.
Visul lui a început să se materializeze în februarie anul acesta, când profesoara lui de contabilitate, Silvia Samara, le-a propus elevilor să se înscrie la o competiţie de antreprenoriat numită „Compania Anului 2014“, organizată de Junior Achievement România.

„Am fost primul care a răspuns apelului. Împreună cu alţi trei colegi mi-am făcut o echipă şi am înregistrat ideea în competiţie“, spune Eduard.
Proiectul lor s-a calificat în semifinalele competiţiei, iar de aici a început adevărata muncă. „Pentru a ne califica în finală a trebuit să realizăm materiale publicitare, dar şi o cercetare de marketing. Din cei 150 de respondenţi, 90% ar fi trebuit să răspundă că ar apela la serviciul nostru în detrimentul curierului obişnuit. A trebuit să mai facem un plan de afacere şi să vindem serviciul cel puţin unui client real“, explică Eduard.

Primii bani

Dintre cei 30 de posibili clienţi contactaţi, echipa a reuşit să vândă serviciul în luna mai către 3: o companie de publicitate, o companie de transport rutier de mărfuri şi o persoană fizică.
„La prima livrare am avut puţine emoţii. Oare fac totul bine? Fac ceva greşit? O mai trebui să îi dau şi altceva la semnat? După prima livrare, efectuată cu succes, am scăpat de emoţii şi am reuşit să duc la bun sfârşit şi celelalte două comenzi în timpii garantaţi menţionaţi în ofertă, respectiv 90 de minute de la primirea comenzii.

Clienţii ne-au oferit feedback pozitiv, iar media notelor obţinute pe o scară de la 1 la 10, reprezentând calitatea serviciului, a fost 9. Sincer, m-am simţit destul de mândru pentru faptul că am făcut primii bani din visul meu“, mărturiseşte Eduard.

La concurs, elevii constănţeni au obţinut premiul pentru „Cel mai bun plan de afacere“. „Să începi şi să creşti o afacere nu este uşor. Acest lucru necesită timp şi resurse, deci trebuie să faci multe sacrificii. Nu te mai joci pe calculator toată ziua, nu te mai trezeşti la ora 12.00, nu mai dai banii pe orice tricou la modă, ci munceşti cât mai mult“, spune adolescentul.

Comenzi în oraş şi în port

După concurs, alături în visul lui i-a rămas doar prietenul său Mihnea. Aşadar, pe 18 iulie, compania de curierat rapid „Bicycle Courier“ a fost înregistrată la Registrul Comerţului Constanţa, pe numele unei prietene care are deja 18 ani.
Clienţi vor fi avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti, cei care au un număr ridicat de livrări uşoare. Momentan, vor face curierat doar în oraşul Constanţa şi în port. „Singura condiţie este ca un colet să nu depăşească 10 kilograme şi să încapă într-un rucsac“, spune tânărul antreprenor.

Vara aceasta, cei doi tineri şi-au propus să muncească încontinuu şi să acopere toate comenzile pe care le primesc, însă din toamnă au planuri mari. Pentru că ei vor fi ocupaţi cu şcoala, şi-au propus să angajeze şomeri absolvenţi de liceu să onoreze toate comenzile. Fiecare va primi 30% din livrare, iar dacă treaba va merge bine, vor înfiinţa şi un centru de colectare.

Aproximativ 10%-15% din venituri vor fi donate către o organizaţie reprezentativă a elevilor şi către ONG-uri. În prezent, mai există serviciu de curierat rapid în Bucureşti, Oradea, Iaşi, Timişoara şi Braşov.

Peste 17.000 de elevi în competiţie

În anul şcolar 2013-2014, la programul „Compania Anului“, derulat de Junior Achievement România, au luat parte gratuit peste 17.100 de elevi şi peste 500 de profesori din aproximativ 300 de şcoli din toată ţara. Tinerii pot profita de o serie de facilităţi pentru a-şi deschide propriile afaceri.

Banii pentru firmă, din arbitraj

Eduard Burghelia s-a implicat în foarte multe activităţi extraşcolare. O perioadă a arbitrat meciuri de fotbal la nivel judeţean. Avea 14 ani când a făcut cursurile pentru a putea intra pe teren cu fluierul în mână. A fost delegat la primul meci chiar de ziua lui, pe 24 septembrie 2012. Partida de fotbal se disputa între Academia Gheorghe Hagi şi Săgeata Năvodari. El însuşi a jucat fotbal timp de cinci ani, ca portar la echipa Metalul Constanţa, ce ulterior s-a dizolvat.

Cum a dovedit că este responsabil, dar şi talentat, cei de la Academia Gheorghe Hagi l-au contactat pentru a-l înscrie la echipă, însă a refuzat, preferând arbitrajul. „Din arbitraj, am strâns banii pentru firmă“, mărturiseşte el.
Elevul a luat şi cursuri de prim ajutor, făcând parte din Asociaţia Salvatorilor Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă, o organizaţie neguvernamentală ce combină experienţa specialiştilor în servicii de salvare cu dorinţa societăţii civile de a ajuta.

O altă activitate în care se implică este cea de la Asociaţia Elevilor din Constanţa. Este membru de pe 9 februarie, iar pe 14 iunie a fost ales preşedinte. Deşi ştie că lupta nu va fi uşoară, vrea să se zbată pentru drepturile elevilor.
„Modelul meu este Bill Gates, care, deşi este cel mai bogat om din lume, continuă să muncească 16 ore pe zi şi îmi doresc să devin cel mai important antreprenor din Europa“, încheie Eduard Burghelia.



Vă mai recomandăm:

Mihnea Călugăru şi Eduard Burghelia

Cum au ajuns elevii din Eforie inventatori de sateliţi şi de roboţi

Zece ani de dominaţie românească. Profesorul Ion Băraru, părintele „galacticilor“ NASA

Cei mai frumoşi români. Profesorul care a înscris România în galaxia NASA



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite