Cele mai ascunse gânduri ale copilului tău. Ce îi spune medicului şi nu va avea curajul să-ţi destăinuie niciodată - sfaturile doctorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice subiect care priveşte transformările vârstei, mai ales la pubertate, este considerat, încă, tabu în familia română. Indiferent de gradul de educaţie al membrilor săi, o reţinere ancestrală face ca aceste probleme fireşti ale vârstei, prin care am trecut cu toţii, să fie tratate cu jenă sau chiar trecute sub tăcere.

Generaţiile de astăzi evoluează mai rapid, cresc mai repede, se maturizează înainte de vreme. Pe timpul bunicii, fetele intrau la vârsta „delicată“ între 10 şi 14 ani, când corpul începea să li se transforme, iar feminitatea dădea primele semne în organismul copilei.

Menstruaţia este indicatorul cel mai relevant despre pragul atins în dezvoltarea fiziologică. Actualmente, vârsta la care începe să apară ciclul menstrual la fete este din ce în ce mai scăzută. Medicii şcolari, la care copiii apelează atunci când simt că nu au încredere să vorbească unor adulţi din familie, iau primii contact cu temerile viitorilor adolescenţi.

„O condiţie de natură medicală, mai ales dacă se întâmplă pentru prima oară, sperie. Acel nou care te afectează (fizic sau emoţional) şi «doare», dacă nu este explicat corect de la început, va avea impact negativ şi defectuos asupra dezvoltării fizice şi psihice ulterioare. Dar copiii, în orice etapă de dezvoltare se află (preşcolari, şcolari, liceeni), răspund la ARGUMENT“, accentuează dr. Elena Teodora Ionescu, medic şcolar şi specialist în medicină generală.

În anul de graţie 2015, când copiii primesc de la părinţi cadouri telefoane, tablete şi alte aparaturi de ultimă generaţie care îi cufundă şi mai mult într-o lume virtuală, lipseşte tocmai comunicarea interumană, între copii şi părinţi. O transformare firească a oricărui individ este considerată, încă, tabu pentru discuţiile dintre membrii unei familii.

„Să luăm, de exemplu, un subiect pe care mulţi părinţi, apoi copiii acestora, îl consideră tabu, ruşinos, de nespus, de ascuns: ciclul menstrual. Este, de altfel, un fenomen firesc, natural, fiziologic prin care trece orice adolescentă la un moment dat. După cum se ştie, vârsta apariţiei ciclului menstrual este între 10 şi 14 ani. În ultimii ani, însă, am constatat apariţia primei menstre (menarha) la vârste din ce în ce mai mici: 7-8 ani“, arată dr. Ionescu.

american beauty menstruatie

Care ar fi cauza acestor anomalii? La 7-8 ani, un copil încă deprinde învăţături de bază. Cum face faţă unor asemenea schimbări corporale? Este firesc să ai menstruaţie la această vârstă? Este doar o manifestare a precocităţii?

„Apariţia atât de timpurie a menstrei o putem pune pe seama alimentaţiei, mult diferită de a predecesorilor noştri. Alimente hiperprocesate, fast-food, sucurile acidulate, excesul de zahăr, alimentele hiperestrogenice fac parte din meniul nostru zilnic. Coroborate cu lipsa de mişcare, obezitatea infantilă în creştere şi medicaţia excesivă de la vârste fragede (antibiotice, antiinflamatoare etc), acestea ajung să producă schimbări majore în echilibrul organismului. Astfel avem manifestări ale unor etape fiziologice înainte de vreme, neconstituind însă o regulă“, explică dr. Elena Teodora Ionescu.

Şi cum ciclul menstrual oricum se instalează în viaţa unei femei, de ce fetiţele să nu fie informate despre ce se va întâmpla mai departe? Medicul şcolar susţine de 10 ani, în unităţile de învăţământ, ore de educaţie sanitară unui grup-ţintă: fetiţele din clasa a IV-a, cu vârsta de 9-10 ani.

„Faptul că într-o discuţie liberă şi relaxată li se explică foarte clar, pe înţelesul lor, ce şi de ce li se va întâmpla, şi cum să abordeze acest lucru firesc şi normal le înlătura anxietatea care intervine atunci când se confruntă cu menstruaţia. Explicaţiile venind de la un cadru medical sunt cu atât mai credibile şi pertinente, reuşind să înlăture «folclorul» care circulă în cadrul familiei sau printre prietene legat de acest subiect.

Neclarităţile fetiţelor sunt diverse, iar clarificarea acestora face ca abordarea lor în momentul apariţiei ciclului menstrual să fie mult mai lină şi firească. Întrebări de genul: «Dar de unde vine sângele?», «Şi ne curge aşa toată viaţa?», «E nevoie să ştergem cu spirt?», «De ce ne doare şi capul?» îşi găsesc răspunsul exact în comunicarea dintre noi. Evident, încurajăm de fiecare dată comunicarea dintre fetiţe şi mamele lor“, lămureşte medicul şcolar Elena Teodora Ionescu.

Copiii care intră la pubertate devreme sar peste etape esențiale dezvoltării lor

Dar nu numai pentru fetiţe, creşterea este un subiect sensibil. Băieţii au la rândul lor problemele pe care se feresc să le împărtăşească părinţilor. Pe mulţi dintre ei, modificările îi sperie, ajungând să se întrebe dacă este normal ce se petrece cu ei. Dacă şi-ar întreba deschis părinţii, ar afla că da, iar viaţa li s-ar simplifica.

„Nici tulburările hormonale prin care trec băieţii la pubertate nu sunt de neglijat. De aceea, o discuţie pertinentă o am şi cu ei, e drept mai târziu, prin clasa a VI-a. Schimbarea vocii, pilozitatea, acneea juvenilă sunt subiecte sensibile, dar uşor de abordat într-un grup de băieţi care trec prin aceleaşi transformări fizice şi, nu în ultimul rând, psihice“, precizează dr. Elena Teodora Ionescu.

image

Dr. Elena Teodora Ionescu, medic şcolar, specializat în medicină generală

Vă mai recomandăm

Emoţiile te pot costa un examen. Sfaturile medicilor şcolari pentru cea mai grea perioadă a anului: pastilele şi energizantele fac mai mult rău decât bine

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Cum le poate păcăli pe femei o boală ginecologică: afecţiunile care pot deveni fatale. Miturile despre simptome false, demontate de medici

Semnele înşelătoare ale bolilor cardiovasculare. Durerea care te păcăleşte şi bolile tăcute pe care nu le simţi decât atunci când este prea târziu

Semnele care indică instalarea diabetului în organism. Când trebuie să ne alarmăm şi să mergem de urgenţă la doctor

Cele mai mari greşeli în privinţa sănătăţii: luăm pastile cu pumnul şi ne diagnosticăm pe internet. „Suntem un popor fascinat de medicamente“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite