Cele mai cumplite pandemii din istorie, explicate de medicul Sylvia Hoişie: „Au omorât mai mulţi oameni decât războiul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omenirea nu se confruntă acum cu prima pandemie. De-a lungul vremii, virusurile au omorât mai mulţi oameni decât războiul. Sylvia Hoişie, medicul membru în echipa care a inventat Polidinul, ne vorbeşte despre dramele prin care a trecut populaţia în istorie.

Sylvia Hoişie, medicul care a lucrat în timpul comunismului în echipa de la Institutul Cantacuzino din Iaşi care a inventat Polidinul, spune că în cazul unor pandemii, cum ar fi cea de gripă spaniolă, oamenii s-au imunizat cu propriii lor anticorpi. În cazul altora, doar vaccinul a eradicat boala. În cazul SIDA, nici după 40 de ani de la apariţie nu s-a descoperit un vaccin.

Conform wikipedia, unde găsim informaţii despre toate pandemiile şi epidemiile omenirii, variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, decimând sute de mii de oameni, cu predilecţie în America Centrală. Prin anii 1500, populaţia din America Centrală era estimată la aproximativ 100 de milioane de oameni. De ce a produs atâtea victime? Sistemul lor imunitar era obişnuit cu bolile din acea regiune, iar după cucerirea Americii, colonizatorii au adus şi virusul variolei. 30 la sută din populaţie a murit atunci.
 

Şi Europa a fost afectată de variolă. Astfel, oraşe întregi de pe continent au fost decimate. Din fericire, vaccinul obţinut a atenuat mult din îmbolnăviri. Şi în anul 1967 variola a ucis două milioane de oameni. Odată cu vaccinarea obligatorie din anul 1977 s-a reuşit eradicarea bolii.
 

Gripa din 1918 a fost o altă pandemie. A fost denumită „gripa spaniolă“ pentru a că a omorât într-un an opt milioane de spanioli, iar numărul de infectaţi s-a ridicat la 20 de milioane de oameni, adică, ne spune medicul Sylvia Hoişie, gripa a ucis aproape tot atâţia oameni câţi au murit pe frontul Primului Război Mondial. 
 

Recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari pandemii din lume, gripa spaniolă a fost transmisă prin virusul H1N1 de la păsări şi se pare că ar fi venit din vestul Americii. Oamenii s-au imunizat prin propriii lor anticorpi. 
 

Imagine indisponibilă

Medicul Sylvia Hoişie locuieşte la Iaşi FOTO Iulia Ciuhu 

Boala de dinainte de Iisus Hristos

Ciuma, numită şi „Moartea Neagră“, a ucis bogaţi şi săraci din Europa, extinzându-se apoi India şi China. Ciuma este o boală care se transmite prin şobolani şi care poate fi asemănată cu Ebola. Şi Ţările Române au fost lovite de ciumă la începutul secolului XIX, epidemia fiind cunoscută sub numele de „Ciuma lui Caragea“, care a decimat populaţia din Bucureşti.  
 

O altă boală pandemică a fost malaria, care se cunoaşte înainte de Iisus Christos. Pentru boala care se transmite prin ţânţari s-au făcut multe eforturi pentru a fi eradicată, dar nici acum nu s-a reuşit acest lucru. 
 

Febra galbenă care a fost adusă o dată cu vapoarele cu sclavi din Africa, a afectat mai multe colonii din America. 
 

Şi tuberculoza s-a manifestat sub formă de epidemie, fiind numită şi „Ciuma Albă“. Începând din anul 1921, singurul vaccin disponibil este vaccinul BCG, dar boala răspunde şi tratamentul cu antibiotice.
 

Holera, boala care provine din India China şi Japonia, a apărut şi sub formă de endemii, fiind transmisă prin hrană, apă sau mâini murdare. Medicul Sylvia Hoişie spune că şi spaţiul românesc s-a confruntat cu mai multe epidemii de holeră, atât în timpul Războiului Balcanic, când 1/5 din armată a murit după ce s-a infectat.

Holera, boala din zilele noastre

În anii '70, epidemia de holeră s-a manifestat în Delta Dunării şi chiar şi la Marea Neagră, după ce localnicii au băut apă direct din Dunăre, netratată. Oraşul Sulina, în principal, a fost afectat. Comuniştii au vrut să ţină secretă epidemia de holeră, ziariştii neavând libertatea de a informa cititorii. Oamenii de rând aflaseră că locuinţele celor bolnavi erau arse şi că boala era adusă de peştele oceanic.
 

În realitate, la Sulina a murit un singur om şi au fost infectaţi 115 în anul 1977, când a izbucnit primul focar. O a doua perioadă de apidemie s-a manifestat în anul 1981, primul caz fiind semnalat în localitatea Grindu. Din cele 154 de persoane afectate, 20 au avut o formă clinică gravă, iar patru au decedat. Şase ani mai târziu, boala a reapărut, de data aceasta cuprinzând Tulcea, Murighiol, Chilia Veche, Sulna, Crişan şi Maliuc. Deşi au fost mai mulţi pacienţi afectaţi, nu a murit niciunul. 
 

Ultima epidemie de holeră a izbucnit în anul 1991. Primul caz a fost înregistrat la Babadag şi apoi la Teliţa, Niculiţel, Mahmudia, Luncaviţa şi Tulcea, conform datelor celor de la Direcţia de Sănătate Publică din Tulcea. 

Pentru eradicarea holerei, medicii de la Institutul Cantacuzino au lucrat timp de trei luni pentru producerea vaccinului, îşi aminteşte Sylvia Hoişie. „Timp de trei luni, s-a lucrat doar la vaccinul antiholeric. Erau condiţii grele, nu cum sunt acum în spitale şi laboratoare, dar am reuşit să-l producem şi să oprim epidemia“, spune specialistul.

Boala fără vaccin 

SIDA a apărut la începutul 1980 şi a produs 39 milioane de victime pe întreaga planetă. Este cauzată de un virus uman imunodeficitar şi se transmite prin sânge infectat, spermă sau secreţii. De la izbucnirea pandemiei nu s-a realizat vreun vaccin, însă tratamentul ţine însă în frâu această boală. 

Tifosul exantematic, denumit şi „boala războaielor“, a apărut ca urmare a mizeriei, a subnutriţiei, a frigului. Este produs de o bacterie şi transmis prin păduchi. În România a făcut prăpăd în cele două războaie mondiale. 
 

Poliomielita a provocat multe epidemii, omorând copii mai ales. Boala este dată de un virus care atacă sistemul nervos, iar transmiterea se face prin fecale, prin mâncare şi prin apă. „Cât timp am fost medic, am tratat mulţi copii care, dar, din păcate, mulţi au rămas schilozi“, spune medicul Hoişie. Nu există tratament pentru această boală, ci doar vaccin. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite