Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Cele mai scumpe coşuri de gunoi din România, amplasate fără nicio logică în Constanţa. „Se numeşte furt din banii contribuabililor”

10
29 Sep 2021 12:31:20
Autor: Călin Gavrilaş
Mamaia: la două coşuri vechi de gunoi (din beton) a apărut un coş nou foto: The News Constanţa
Mamaia: la două coşuri vechi de gunoi (din beton) a apărut un coş nou foto: The News Constanţa

Peste 1,2 milioane de lei a cheltuit Primăria Constanţa pentru achiziţionarea a 400 de coşuri de gunoi pe care apoi le-a amplasat în zone în care existau deja alte coşuri.

Epopeea coşurilor de gunoi, achiziţionate de Primăria Constanţa, continuă. Cele mai scumpe 400 de coşuri din România (peste 3.000 de lei/bucata) au fost amplasate fără nicio logică în municipiu şi staţiunea Mamaia, spre nemulţumirea locuitorilor. 
 
În Piaţa Ovidiu din Constanţa, administraţia locală a amplasat zeci de coşuri de gunoi chiar lângă cele existente deja, care nu dădeau semne de uzură. Astfel, s-a ajuns ca pe o alee de 30 de metri, paralelă cu o latură a Muzeului de Istorie şi Arheologie, să fie cinci coşuri de gunoi (două vechi şi trei noi). 
 
Şi în staţiunea Mamaia au fost instalate, cu câteva săptămâni înainte de finalul sezonului estival o mulţime de coşuri de gunoi, din lotul achiziţionat cu 1,2 milioane de lei (fără TVA). Acestea au fost puse chiar lângă cele existente, din beton, care, spun oamenii, nu dădeau semne că trebuie înlocuite şi care se încadrau în peisajul gândit pentru mobilierul zonei de promenadă (şi băncile sunt prinse tot în beton). 
 
Nemulţumirea constănţenilor este mare deoarece în Mamaia aceste coşuri sunt utile doar trei luni pe an, în rest, staţiunea este goală. În schimb, în foarte multe zone din oraşul Constanţa nu sunt coşuri de gunoi.
 
În urmă cu trei ani, în octombrie 2018, Primăria Constanţa a mai cumpărat 3.000 de coşuri de gunoi care au fost montate în parcurile din oraş, pe aleile de promenada şi în cartiere.
 
Coşurile noi de gunoi dublează coşurile din beton (Mamaia) foto: Călin Gavrilaş

„Furt” din bani publici

Pe reţelele sociale este plin de comentarii prin care constănţenii îşi arată nemulţumirea cu privire la priorităţile administraţiei locale. Ei indică multe alte domenii în care aceşti bani puteau fi investiţi.
 
„Asta se numeşte furt din banii contribuabililor. Toţi cei care au hotărât cumpărarea acestor coşuri ar trebui să le plătească din buzunarul propriu şi să le ia acasă la ei”, spune o constănţeancă. „Hai că nu e aşa scump. Nu e nici măcar cât un iPhone”, glumeşte un alt comentator. 
 
„Iar la Pavilionul Expoziţional, măreţul centru de vaccinare al urbei, la ieşire, unde toată lumea are de aruncat măşti folosite, este un pseudo-coş fără mai nimic în partea de jos şi pe laterale, de unde se împrăştie “minunăţiile” spre lac. Dar, nu era o prioritate. Prioritatea era Mamaia toamna”, spune revoltată o constănţeancă. 
 
Oamenii arată că, dacă tot au cheltuit această sumă pe coşuri de gunoi scumpe, primăria putea avea în vedere zone precum bulevardul Lăpuşneanu unde, între Dacia şi City Mall, „de-abia dacă sunt două coşuri, şi acelea sparte”. 
 
„În locurile de joacă un singur coş şi el rupt sau plin tot timpul. Ce se întâmplă în Constanţa?”, se întreabă o altă persoană.
 
Lângă două coşuri din beton a apărut şi un coş nou achiziţionat foto: The News Constanţa

Ce spune Primăria

Primăria Constanţa a achiziţionat în luna mai aceste coşuri de mari dimensiuni (110 litri) motivând că experienţa anilor anteriori, a demonstrat că produsele ieftine sunt de slabă calitate, situaţie ce a generat costuri ridicate pentru întreţinerea acestora, iar de cele mai multe ori starea de degradare avansată a condus la casarea acestora, fiind necesare noi achiziţii pentru înlocuirea lor.
 
Referitor la situaţia creată în Mamaia şi zona peninsulară a oraşului, unde coşurile noi sunt puse alături de cele existente deja, administraţia spune că „este o situaţie provizorie, coşurile vechi vor fi ridicate, verificate, reparate unde este cazul şi se poate, multe sunt sparte sau au cuva metalică ruginită în partea inferioară, multe chiar nu mai au fund. Coşurile de capacitate mare se amplasează în zonele intens circulate, cele mici care pot fi refolosite, vor fi reamplasate pe alei unde nu erau coşuri”.
 
Doar că explicaţiile acestea nu-i mulţumesc pe oameni. Ei consideră că majoritatea coşurilor din mamaia, de exemplu, erau în perfectă stare de funcţionare şi nu se impunea schimbarea lor. „Le-aţi scos pe cele vechi care erau cât se poate de întregi, neafectate şi gândite împreună cu restul mobilierului stradal şi aţi pus nişte coşuri noi deloc necesare doar ca să aveţi pe ce da banii şi să vă bateţi joc de constănţeni minţind că vă pasa vouă de gunoaiele de pe stradă”, spune o constănţeancă.
 
Coşul nou de gunoi a fost instalat lângă două coşuri mai vechi foto: The News Constanţa
 

Vă recomandăm şi:

Situaţie de coşmar la o şcoală „de elită”: elevii nu mai au loc în clase. „Trebuie să existe o limită”

Mihai Ochiuleţ (USR): „Primarul Vergil Chiţac ne cheamă să votăm majorarea preţului gigacaloriei la 325 lei“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

zero
29.09.2021, 12:37:50

Parandarat de Parandarat!

+1 (1 vot)
Ionel Marcu
29.09.2021, 12:42:29

Credeam că numai Mazăre și N. Constantinescu furau, ținuți de șase de Alina Florea! Primarul actual e liberal. nu? Are scuza că „și ceilalți au furat” și încă în superligă, nu în liga a treia, prin coșuri de gunoi.

+14 (14 voturi)
geek-a-contra
29.09.2021, 12:42:37

"s-a juns ca pe o alee de 30 de metri, paralelă cu o latură a Muzeului de Istorie şi Arheologie, să fie cinci coşuri de gunoi (două vechi şi trei noi)." (cu ortografia corectata...) Citeste mai mult: adev.ro/r06u8z au pus, in medie) cite un cos la fiecare 6m ca sa aiba unde arunca banii incasati de la contribuabuli.... p.s. dom' premare vergilica, i-a spune-ne, cum mai stai cu investitiile la spitalul ala de care au nevoie constantenii? sau ii trimiti la consult si tratament pe aleea huliud? sper au mai ramas suficiente cosuri de gunoi si pentru aleea aia...

+14 (14 voturi)
Zev Zevescu
29.09.2021, 12:48:07

Constanteni nerecunoscatori! Primaria ofera optiuni, citadinul poate opta pentru un cos de gunoi vechi, vintage, fie cel din stanga sau dreapta in functie de optiunea politica sau pensa pantalonilor, sau poate sa foloseasca cosul de gunoi al viitorului (copiilor alora care au prins contractul). Sau sa se considere ne-aliniati, liberi si traditionalisti, si sa arunce gunoiul tot pe jos. In spiritul frondei sociale, cat mai aproape de cele trei cosuri de gunoi, dar pe jos.

+14 (14 voturi)
Ilie de la sculărie™
29.09.2021, 13:31:30

#echipacastigatoare

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările