Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Centralul din Medgidia - un stadion dat uitării

0
26 Apr 2010 12:15:41
Autor: adevarul

Arena cu o capacitate de aproximativ 30.000 de locuri, unde odinioară juca Naţionala, mai găzduieşte astăzi doar meciuri de Liga a III-a.

Arena construită în 1978 a fost lăsată de izbelişte. Locuri pe scaune sunt doar la tribuna oficială, restul fiind asigurate de gradenele din lemn deteriorate. În apropierea stadionului zac, de multă vreme, scaunele vechiului stadion naţional „Lia Manoliu”. Porţiuni din tribună se surpă, grupurile sanitare au nevoie de reparaţii, tabela electronică a fost vandalizată. Spectatorii nu mai fac demult valuri pe stadionul din Medgidia. Ele au fost înlocuite de „valurile“ care se formează pe unele porţiuni ale tribunelor din cauza pământului care se surpă sub ele.

Capacitatea arenei din Medgidia o situează pe aceasta alături de stadioanele Dan Păltinişanu, din Timişoara, care are 40.000 de locuri, şi Ghencea, din Bucureşti, cu o capacitate de aproximativ 27.000.

Istoria unei mari iubiri

Stadionul este situat în partea de est a localităţii, în imediata apropiere a canalului Dunăre-Marea Neagră, pe una din colinele oraşului.

Istoria stadionului e legată de trecutul fotbalistic al Medgidiei. Mircea Pintilie, primar al oraşului în perioada 1991-2004, îşi aminteşte cu nostalgie de vremea când întâlnirile între cele două echipe de fotbal locale, Cimentul şi IMUM, erau adevărate sărbători în Medgidia. Era nevoie de un stadion unde cele două echipe să se poată confrunta. „Prim-secretarul oraşului de la acea vreme, Iftimie Ilisei, a avut iniţiativa construirii acestui gigant sportiv”, mărturiseşte Ion Sariu, administratorul complexului de la construire până în 2004. (A contribuit şi Flavius Enache)

65 de locuri la lojă
 
Tot în acea perioadă începuseră lucrările la Canalul Dunăre - Marea Neagră, iar materialele de construcţii erau suficiente. „Iniţial, a fost construită suprafaţa de joc, două tribune şi două peluze goale. Complexul nu însemna decât hotelul pentru sportivi cu un singur nivel. Când tot ce v-am spus era realizat deja, Ilisei s-a gândit cum ar fi un stadion cu locuri la peluze. Iar la hotel, hai să mai facem un nivel!“, relatează Mircea Pintilie. Şi aşa a ieşit un hotel cu 54 de camere, dotat cu săli pentru jucători, pentru arbitri, pentru masaj şi saună. Stadionul a ajuns la o capacitate de 32.860 de locuri.

Primul etaj al hotelului oferă posibilitatea accesului la tribuna oficială, unde sunt amenajate 65 de locuri la lojă. Inaugurat la 22 octombrie 1978, proiectul reprezenta ambiţia edililor de atunci de a avea o arenă capabilă să găzduiască şi meciuri internaţionale.

Faima stadionului s-a răspândit în toată ţara. La un moment dat, modelul stadionului se dorea a fi copiat. „În perioada imediat următoare finalizării

0 Comentarii