Chetă pentru nava-şcoală Mircea, ca în 1938. Marinarii vor să plece într-un marş în jurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele Navale Române organizează o chetă publică pentru un marş al navei-şcoală Mircea în jurul lumii. Turul ar urma să se facă în martie 2021-ianuarie 2022. O chetă similară a fost făcută în 1938, pentru construirea faimoasei nave.

Nava-şcoală „Mircea” împlineşte, la data de 17 mai 2019, opt decenii de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

„În această perioadă a înregistrat numeroase premiere pentru ţara noastră, în timpul marşurilor de instrucţie, în care a făcut escale în peste 120 de porturi din Europa, Asia Mică, nordul Africii şi din America de Nord“, transmit reprezentanţii Forţelor Navale Române.

Cu acest prilej, conducerea Forţelor Navale lansează proiectul unui marş al navei în jurul Pământului, în perioada martie 2021-ianuarie 2022.

Marinarii militari vor face escale în porturi de pe toate continentele, pentru a prezenta întregului mapamond spiritul românesc şi valorile culturale ale României. 

Forţele Navale Române şi Fundaţia „Gheorghe Balaban” iniţiază astfel o campanie de strângere a fondurilor necesare pentru realizarea acestui deziderat, la fel cum, în anul 1938, printr-o colectă publică, s-a strâns o parte din banii necesari pentru construirea Navei-Şcoală „Mircea” la Şantierul Blohm & Woss din Germania.

Persoanele fizice şi juridice care doresc să susţină acest proiect al Forţelor Navale Române pot depune orice sumă de bani în contul RO 36 BACX 0000 0030 0615 8000 (LEI), al Fundaţiei „Gheorghe Balaban”, deschis la Unicredit Bank.

Nava-şcoală "Mircea" va traversa pe parcursul celor trei luni de marş Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterana, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia).

Echipajul navei va fi format din 179 de membri, dintre care 57 de studenţi de anul ÎI ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", 32 de elevi din anul I de la Şcoală Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu", cărora li se alătură şi 14 cadeţi străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Polonia, Portugalia, Turcia şi Ucraina.

Velierul va acosta în portul Almeria (Spania), în perioada 25 - 26 mai, pentru că membrii echipajului să îşi poată exercită dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

Nava-Şcoală "Mircea" se va întoarce acasă miercuri, 7 august, după trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români şi străini.

Imagine indisponibilă

Nava - şcoală "MIRCEA" este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, având o înălţime de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Această a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval "Blohm & Voss" din Hamburg, Germania. Din seria să mai fac parte navele "Eagle" - SUA, "Gorch Fock I" - Germania, "Gorch Fock ÎI" - Germania şi "Sagres" - Portugalia.

Certificatul de naştere al noii nave-şcoală a fost semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, acelaşi an, a fost lansată la apă şi botezată cu numele MIRCEA, alegere justificată de bogată tradiţie şi renumele predecesorului sau.

La 27 aprilie 1939, a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional, iar pe dată de 1 mai 1939, MIRCEA, o nava cu caracteristici superioare, ce asigura condiţii de navigaţie şi viaţă la bord mult îmbunătăţite, a intrat în serviciul Marinei Militare.

Primul bric Mircea pe care studenţii şi-au făcut practica a fost o corabie de tip goeletă, construită în 1882 la şantierul Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra.  Corabia, construită aproape în întregime din lemn, avea o lungime de 7,6 metri, două catarge şi 14 vele. La bordul ei şi-au făcut ucenicia numeroase generaţii de marinari. Predarea ştafetei către nava-şcoală Mircea s-a făcut în anul 1939.

Pe aceeaşi temă: 

Nava-şcoală Mircea pleacă duminică într-un marş de instrucţie. Bricul va urma traseul efectuat în urmă cu opt decenii

Moment istoric pentru bricul „Mircea”. După 80 de ani, se întoarce în portul în care a fost construit

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite