Cine sunt eroii de pe distrugătorul „Regele Ferdinand“, morţi în timpul „Operaţiunii 60.000“. Marinarii au fost comemoraţi la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comemorare Constanţa FOTO Forţele Navale
Comemorare Constanţa FOTO Forţele Navale

Miercuri, 25 mai, în Cimitirul Central din Constanţa, echipajul fregatei „Regele Ferdinand” a comemorat eroii marinari căzuţi la datorie la bordul distrugătorului „Regele Ferdinand” în timpul „Operaţiunii 60.000”.

Aspirant Alexandru Cristodorescu, elev sergent-major Gheorghe Jugănaru, caporal Mircea Vodă şi soldaţii Matei Laz, Ioan Budeanu, Gheorghe Bucurenciu, Gheorghe Curinoiu, Nicolae Nedelcu, Valeriu Caragaţă, Sava Caloianu şi Marin Petrescu au fost comemoraţi în prezenţa contraamiralului de flotilă Valentin Iacoblev, comandantul Flotei, a comandorului Marinică Mustăţea, comandantul Flotilei de Fregate şi fost comandant al fregatei „Regele Ferdinand”, a contraamiralului de flotilă (r) Sorin Learschi, fost comandant al fregatei „Regele Ferdinand”, a istoricului dr. Mariana Păvăloiu, a comandorului Marian Ioan, şeful de stat major al Flotei şi fost comandant al fregatei „Regele Ferdinand”, a echipajului fregatei „Regele Ferdinand”, comandat de comandorul Victor Durea.

„Operaţiunea 60.000“ a fost cea mai mare operaţiune navală din Marea Neagră în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care s-a desfăşurat în perioada 11 aprilie - 13 mai 1944. 

În primăvara anului 1944, în condiţiile închiderii părţii de nord a Peninsulei Crimeea, se punea problema evacuării trupelor germano-române care se apărau cu spatele la mare, pentru evitarea unui dezastru de tip Stalingrad. Pentru transportul trupelor pe mare şi apărarea convoaielor au acţionat în comun nave militare şi comerciale româneşti şi nave militare şi de transport ale comandamentului german. 

Acţiunea de evacuare pe mare a revenit Forţelor Navale Maritime ce erau comandate de contraamiralul Horia Macellariu. Comandamentul român a dat numele de cod „Operaţiunea 60.000“, deoarece numărul soldaţilor români aflaţi în peninsulă era de aproximativ 62.000-65.000 de oameni în aprilie 1944. 

Această operaţiune a fost executată în două faze: prima între 12 aprilie şi 5 mai şi a doua, cea mai dramatică, între 6 şi şi 13 mai 1944, ca urmare a reacţiei puternice a forţelor sovietice. Acest atac concertat s-a soldat cu pierderi importante de oameni şi nave.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poveştile impresionante ale eroinelor în halate albe din spatele frontului: „Am tratat şi români, şi nemţi, şi ruşi“

Familia de eroi: poveştile celor şapte bărbaţi viteji care au luptat în cele două războaie mondiale. Unii au supravieţuit luptelor, alţii au pierit zdrobiţi de bombe

Imagini neştiute din cel de-Al Doilea Război Mondial. Amintirile unui veteran român de pe cumplitul front din Răsărit

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite