Cine a fost Sfântul Iuda? Învăţături despre apostolul asociat pe nedrept cu trădarea Domnului Isus Hristos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentare a lui Iisus Hristos, cel trădat de Iuda Iscarioteanul
Reprezentare a lui Iisus Hristos, cel trădat de Iuda Iscarioteanul

Ortodocşii îl serbează la 19 iunie pe sfântul al cărui nume este sinonim cu trădarea - Sfântul Apostol Iuda. „Iuda“ este cineva care pentru „câţiva arginţi“ vinde un ideal sau o persoană foarte apropiată, după ce întâi s-a arătat devotat cauzei. Totuşi, nu acest sfânt din calendarul creştin ortodox este cel vinovat de trădarea Domnului Iisus Hristos.

Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului, este diferit de Iuda Iscarioteanul, cel care l-a vândut pe Iisus pentru 30 arginţi şi l-a indicat gărzilor sărutându-l pe obraz. Prin fapta sa, Iscarioteanul şi-a pierdut locul din rândul apostolilor, sfârşind cuprins de remuşcări spânzurat de un copac.

Ononimul său, Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului, a avut un parcurs diferit. Învăţăturile creştine ne arată că Sfântul Apostol Iuda a fost unul din cei doisprezece Sfinţi Apostoli ai lui Hristos, trăgându-se din seminţia lui David şi a lui Solomon.

„El s-a născut în Nazaretul Galileii, din tatăl său, Iosif teslarul - care a fost după aceea logodnicul Preacuratei Fecioare Maria - şi din maica sa Salomeea, nu cea din Betleem, ci alta, care a fost fiica lui Agheu, fiul lui Varahie şi fratele lui Zaharia. Pe ea a luat-o Iosif în însoţire legiuită şi i-a născut pe aceşti fii, care sunt pomeniţi în Evanghelia lui Matei: Iacob, Iosie, Simon şi Iuda. însă acest Sfânt Iuda se numeşte Iuda al lui Iacov - adică fratele lui Iacov cel numit fratele Domnului -, căci pentru smerenie, singur se făcea nevrednic să se numească fratele Domnului după trup, de vreme ce la început a greşit din neştiinţă faţă de El, pe de o parte pentru necredinţă, iar pe de alta pentru neiubirea de frate. Cu necredinţa a greşit, precum adevereşte despre aceasta Sfântul Ioan, zicând: Nici fraţii lui nu credeau în El“, este consemnat în Viaţa Sfântului Apostol Iuda pe site-ul doxologia.ro, creat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Obiceiul rubedeniilor: să se urască mai mult decât pe străini

„Tâlcuind aceasta, Sfântul Teofilact spune că feciorii lui Iosif sunt fraţi ai Lui şi zice: «Îl ocărăsc fraţii lui, feciorii lui Iosif, între care este şi acest Iuda. Însă de unde aveau ei această necredinţă? Din socoteala cea putredă şi din zavistie, pentru că obiceiul rudeniilor este ca totdeauna să urască mai mult pe ai săi, decât pe cei străini».

Este arătat că Iuda de la început a greşit întru neştiinţă către Hristos, cu necredinţa şi cu zavistia. El a mai greşit şi cu neiubirea de frate, precum se scrie despre aceasta în Viaţa Sfântului Iacov, fratele Domnului, pentru că Iosif - după întoarcerea din Egipt - împărţind pământul său fiilor lui cei fireşti, pe care i-a avut cu femeia cea dintâi, a voit să facă parte şi Domnului nostru Iisus Hristos, Cel născut fără de stricăciune, mai presus de fire, din Preacurata Fecioară, fiind Acela atunci încă prunc mic, iar ceilalţi fii ai lui Iosif - între care şi acest Iuda - nu voiau să-L primească la moştenire împreună cu ei, ca pe Cel ce nu era născut din aceeaşi maică.

Iar Iacov L-a primit pe El împreună moştenitor la partea sa, şi de aceea Iacov s-a numit după aceea «fratele Domnului». Deci Sfântul Iuda, ştiind greşelile sale cele mai dinainte, nu îndrăznea să se numească fratele Domnului, ci numai al lui Iacov, precum scrie şi în scrisoarea sa, zicând: «Iuda, sluga lui Iisus Hristos şi fratele lui Iacov...»“, este specificat în Viaţa Sfântului Apostol Iuda.

Sfântul Apostol Iuda - ruda Domnului Sursă foto doxologia.ro

Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului Sursă foto doxologia.ro

Iuda Levi sau Tadeu

„Acest sfânt apostol are încă şi alte felurite numiri. Astfel, Sfântul Matei Evanghelistul îl numeşte Levi sau Tadeu şi aceasta nu fără oarecare taine, pe care le putem cunoaşte în parte din tâlcuiri, pentru că Levi se numeşte «împreunat» sau «din inimă» sau «ca un leu».

Deci Sfântul Iuda s-a numit Levi, pentru că după greşeala lui cea mai dinainte, ce o făcuse din neştiinţă, după ce a cunoscut că Iisus este adevăratul Mesia, s-a alăturat lângă Dânsul cu dragoste din inimă şi ca un leu s-a nevoit cu bărbăţie pentru El. Drept aceea, cu dreptate şi cu cuviinţă s-au zis despre dânsul aceste cuvinte, care oarecând s-au zis şi despre Iuda cel dinainte, fiul lui Iacov şi strămoşul lui Hristos: ludo, pe tine te laudă fraţii tăi; culcându-te, ai dormit ca un leu şi ca un pui de leu. Iar Tadeu se tâlcuieşte «lăudător» şi «mărturisitor» sau «sânii laptelui». Deci Sfântul Iuda a fost numit Tadeu, căci, lăudând şi mărturisind pe Hristos Dumnezeu, hrănea din învăţăturile sale apostoleşti ca prin nişte sâni de lapte pe cei ce erau prunci în credinţă, adică pe cei dintâi credincioşi ai Bisericii“, spun învăţăturile creştine.

„Mai sunt încă şi unii care socotesc cum că acest Sfânt Iuda, iar nu altul, este numit Varsava în Faptele Apostolilor. Acolo se zice: Au voit apostolii şi bătrânii cu toată adunarea să aleagă pe un bărbat dintr-înşii şi să-l trimită în Antiohia cu Pavel şi cu Varnava, anume pe Iuda, care se numea Varsava. Deci Varsava se tâlcuieşte «fiul întoarcerii» şi de aceea se numeşte Sfântul Iuda Varsava, fiindcă, după greşelile sale cele de mai înainte către Hristos, s-a întors la El prin pocăinţă, cu credinţă şi cu dragoste. Căci, în cele ce greşise mai mult, în acelea a arătat mare îndreptare. El greşise mai întâi prin necredinţă, după aceea a crezut într-însul fără îndoială şi s-a făcut Apostolul şi propovăduitorul Lui“, se arată în scriitura sfântă.

Dumnezeiescul Iuda, nu Iscarioteanul

După înălţarea Domnului, Sfântul Apostol Iuda a propovăduit în mai multe ţări. Nichifor, istoricul bisericesc, relatează: „Dumnezeiescul Iuda - nu Iscarioteanul, ci altul, care avea două nume, Tadeu şi Levi, fiul lui Iosif şi fratele lui Iacov, cel aruncat de pe aripa bisericii - a propovăduit mai întâi Evanghelia în Iudeea, Galileea, Samaria, şi Idumeea, apoi în cetăţile Arabiei, în părţile Siriei şi ale Mesopotamiei; iar mai pe urmă, s-a dus în Edesa, în cetatea lui Avgar, unde mai înainte propovăduise pe Hristos alt Tadeu, care era unul din cei şaptezeci de apostoli. Acolo, dacă lipsea ceva din slujba acelui Tadeu, acest Iuda Tadeu le-a împlinit bine».

El a suferit multe dureri şi osteneli, trecând prin multe ţări, propovăduind pe Hristos, botezând şi încredinţând popoarele şi povă-ţuindu-le la mântuire. Apoi, după ce s-a dus în părţile Araratului, întorcând mulţime de popor de la înşelăciunea idolească la Hristos, a fost prins de închinătorii la idoli şi, după ce l-au muncit mult, l-au spânzurat pe un lemn în chip de cruce. Şi fiind străpuns cu săgeţi de cei necredincioşi, şi-a sfârşit nevoinţa şi alergarea sa, şi a trecut la Hristos Dumnezeu, ca să-şi ia cununa cea veşnică a răsplătirii apostoleşti la ceruri“.

„Adevăratul“ Iuda, supranumit Iscarioteanul

iuda

Vă mai recomandăm

ANALIZĂ Cele 30 de erori judiciare din Procesul Mântuitorului Iisus Hristos, care stau la baza creştinismului

Hartă. S-a descoperit în Cetatea Sfântă locul exact unde stătea Iisus când a fost judecat şi condamnat la moarte

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite