Cine este fostul deputat PSD Eduard Martin, reţinut de procurorii DNA pentru evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Procurorii DNA Bucureşti l-au reţinut în noaptea de 3 spre 4 octombrie pe omul de afaceri constănţean Eduard Martin sub acuzaţia de evaziune fiscală. De numele acestuia şi a companiei pe care o administrează, Polaris M Holding, se leagă mai multe dosare penale.

În decembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis pe Eduard Martin în judecată în dosarul în care Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, era acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu.

Conform rechizitoriului, Eduard Martin, asociat la vremea respectivă al Polaris M Holding şi deputat din partea PSD, a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.

”În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L şi instituţia publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei”, se arăta în comunicatul oficial al DNA.

Tot în decembrie 2015, Dumitru Martin, unchiul lui Eduard Martin, a fost pus sub acuzare şi arestat de FBI Sacramento (California) pentru încercare de mituire a unui ofiţer american al Forţelor Aeriene pentru ca firma Poliaris M Holding (la care era acţionar) să obţină un contract de peste 10 milioane de dolari la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Dumitru Martin ar fi încercat să-l mituiască pe ofiţer cu suma de 1 milion de dolari. Dumitru Martin a fost condamnat la începutul lui 2017 la 13 ani de închisoare de către un tribunal federal din Sacramento.

Firma lui Eduard Martin, Polaris M Holding, a câştigat în luna mai 2017 un proces în primă instanţă cu Primăria Constanţa, prin care municipalitatea era obilgată să plătească firmei fostului deputat PSD suma de 413.187.664,48 lei ca „penalităţi de întârziere datorate pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu – sentinţa nr. 2605/2012 din data de 20.11.2012, pentru perioada 01.02.2013-07.03.2016“, conform sentinţei Tribunalului Iaşi.
 
Suma respectivă era datorată de primărie în urma unor recalculări ale tarifelor serviciilor prestate de Polaris M Holding. Conflictul s-a încheiat în şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa din data de 3 octombrie 2017, consilierii aprobînd încheierea tranzacţiei judiciare dintre municipiul Constanţa şi societatea Polaris M. Holding, prin care se închidea litigiul aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi. În şedinţă s-a decis achitarea sumei de 14 milioane de euro datorată companiei Polaris. Prin aceeaşi tranzacţie judiciară, Polaris renunţa la executarea sumei de 92 milioane de euro, reprezentând penalităţi de întârziere.

Polaris M Holding are un contract cu Primăria Constanţa pentru o perioadă de 25 de ani, valoarea acestuia fiind de 335 milioane de euro. Obiectul contractului îl reprezintă serviciile de precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor municipale (persoane fizice, juridice, instituţii publice etc.) inclusiv ale deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special; sortarea deşeurilor municipale; măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea curăţeniei căilor publice; curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ; colectarea, transportul deşeurilor voluminoase provenite de la populaţie, instituţii publice şi operatori economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deşeuri de echipamente electrice şi electronice etc); colectarea şi transportul la rampa de neutralizare autorizată a deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări.

Pentru realizarea unor pasarele pietonale pentru “îmbunătăţirea accesului în staţiunea Mamaia”, Polaris a primit un contract în 30 aprilie 2013, în valoare de 2 milioane de euro de la administraţia locală condusă de Radu Mazăre.

De-a lungul anilor, compania Polaris a reuşit să-şi extindă activitatea în alte 8 oraşe: Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alba Iulia, Bumbeşti Jiu, Slobozia, precum şi în judeţele Teleorman şi Timiş.

Eduard Martin, născut în anul 1973, a fost timp de trei mandate (2004-2016) deputat din partea PSD. Tatăl acestuia, Gheorghe Martin, a fost prefect al judeţului Constanţa în perioada 2002-2005.

Pe aceeaşi temă: 

Dumitru Martin, patroul firmei de salubritate Polaris, condamnat la 13 ani de închisoare în SUA

Fostul deputat PSD, Eduard Martin, reţinut de procurorii DNA într-un dosar de evaziune fiscală

Cum au ajuns gunoaiele lui Radu Mazăre să fie cele mai scumpe din ţară

Martor în dosarul Polaris, în care este judecat Radu Mazăre: „Era un fel de secret public în Constanţa că autorizaţiile de construire se plăteau”




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite