Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Cine sunt preoţii care l-au exclus pe Klaus Iohannis din pomenirea de la slujba de Înviere şi în ce scandaluri au fost implicaţi

99
28 Apr 2019 14:47:04
Autor: Călin Gavrilaş
IPS Teodosie alături de preotul Stoichin Ciprian
IPS Teodosie alături de preotul Stoichin Ciprian

La slujba de Înviere de la o biserică din Constanţa, preoţii au modificat o ectenie doar pentru a nu-l pomeni pe preşedintele României, Klaus Iohannis, care este creştin protestant luteran, membru al Bisericii Evanghelice.

Preoţii bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Constanţa au rostit în noaptea de Înviere o cerere din cadrul Ecteniei Mari modificată după bunul lor plac. Ei au îndemnat enoriaşii să se roage pentru „conducătorii ortodocşi“ ai ţării, deşi cărţile de cult nu fac referire la nominalizarea religiei conducătorilor ţării. Doar Sinodul Bisericii Ortodoxe Române poate modifica formulele care se rostesc de către preoţi în cadrul unei slujbe.

Pentru binecredinciosul popor român de pretutindeni, pentru cârmuitorii ţării noastre, pentru mai marii oraşelor şi ai satelor şi pentru iubitoarea de Hristos oaste, Domnului să ne rugăm”, sună Ectenia Mare, în formularea aprobată de Sfântul Sinod.

Expresia „conducătorii ortodocşi“ a fost percepută ca fiind ciudată, dat fiind că nu toţi cei aflaţi la conducerea României sunt de această credinţă – începând cu preşedintele Klaus Iohannis, care este creştin protestant luteran, membru al Bisericii Evanghelice.

Reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Tomisului au declarat pentru „Adevărul“ că această exprimare aparţine doar preoţilor respectivei biserici. „Ori au greşit, ori au vrut să dea o replică. Probabil e un semn de iritare faţă de anumite declaraţii ale unor lideri, ceea ce n-ar fi justificat ţinând cont chiar de semnificaţia acestei seri“, au spus aceştia.

Cine sunt preoţii

Parohul bisericii „Sfănţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Constanţa este preotul Ciprian Stoichin, care ocupă şi funcţia de consilier administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Părintele Stoichin a fost trimis în judecată la începutul anului 2018, alături de IPS Teodosie, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată. DNA Constanţa l-a acuzat pe ierarh de mărturie mincinoasă, abuz în serviciu şi inducerea în eroare a organelor judiciare. Arhiepiscopul, spun anchetatorii, „în încercarea de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul procesului penal”, a depus un denunţ împotriva mai multor persoane (inclusiv 2 angajaţi ai săi) prin care îi acuza de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016. În realitate, procurorii afirmă că Teodosie nu a spus adevărul. În săvârşirea acestor infracţiuni, procurorii au spus că Teodosie a fost ajutat de către consilierul său, Ciprin Stoichin.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv ca dosarul să fie retrimis la DNA pentru continuarea cercetărilor.

Preotul Ciprian Stoichin a fost implicat şi într-un scandal sexual ce a zguduit Arhiepiscopia Tomisului. În anul 2013, în mass-media a apărut informaţia că preotul ar fi fost şantajat cu imagini compromiţătoare de către doi tineri, ambii teologi, unul dintre ei chiar membru al coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei. Cei doi tineri, Marcel Marin şi Ionuţ Picu, i-ar fi cerut bani preotului ca să nu facă publice presupuse imagini compromiţătoare în care ierarhul ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o persoană la locuinţa căreia fusese chemat să oficieze anumite servicii religioase. Poliţiştii au stabilit, în urma cercetărilor, că femeia era, de fapt, o prostituată pusă de Marcel Marin şi Ionuţ Picu să-l compromită pe preot, ei fiind condamnaţi definitiv pentru şantaj, în iulie 2018, la câte 3 ani de închisoare cu executare. IPS Teodosie a fost audiat ca martor în acest dosar.

Un alt slujitor al acestei biserici este preotul Ciprian Cojocaru, fost consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului. Preotul este trimis în judecată alături de IPS Teodosie şi de alţi clerici în dosarul „Nazarcea”, aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa. Slujitorii Domnului sunt acuzaţi de procurorii DNA de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Faptele au fost săvârşite tot în dosarul fermei Nazarcea, unde în perioada 2010-2016 Arhiepiscopia Tomisului ar fi obţinut ilegal bani din subvenţii APIA în valoare de 1,39 milioane de lei.

Tot la aceeaşi biserică slujeşte şi preotul Florinel Apostol, care este la un pas de a-şi pierde această calitate, el fiind în plin proces de divorţ. Dosarul se judecă la Judecătoria Constanţa.

Cel de-al patrulea slujitor este Tănase Caraiane, fost consilier juridic al Arhiepiscopiei Tomisului.

Pe aceeaşi temă:

Rugăciune de Înviere la o biserică din Constanţa, ce încalcă slujba Ecteniei Mari: „Să ne rugăm pentru conducătorii ortodocşi ai acestei ţări“

De ce se salută creştinii cu „Hristos a Înviat!“. „Suprinde o realitate consumată în anul 33“

 

  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

99 Comentarii

MV R.
28.04.2019, 14:59:41

QED.

+14 (16 voturi)
Mitica Bugulejdeanu
28.04.2019, 15:02:32

Niste gunoaie sau nutret pentru porci cum zicea Herr Mustacioara!!!

+19 (27 voturi)
Petru Onisim
28.04.2019, 15:15:42

Ascultați utrenia sau vecernia și veți auzi rostindu-se: pentru mai marii tarii noastre, pentru conducătorii satelor și orașelor etc iar la preoți sunt enumerate numele patriarhului, numele celorlalți mari clerici etc.Asa se enumereaza si la alte slujbe inclusiv la cea de la înviere; dacă ați ascultat-o în noaptea trecuta, ați fi auzit rostindu-se aceste exprimări.

-13 (19 voturi)
Popa .Basca
28.04.2019, 15:18:19

Am inteles! Toti popii astia sunt niste nenorociti,fiindca l-au exclus din acea pomenire pe Micul Adolf.Daca nu ar fi facut-o,toate pacatele le-ar fi fost iertate si ar fi continuat sa fie niste hoti cinstiti.Baaaa,nici Iohannis,nici Dragnea,nici Dancila,Ciolos,Kovesi ori Lazar nu au ce cauta in slujbele cu care acesti escroci prostesc multimile!Nu avem conducatori carora sa le multumim pentru ceva,fiindca daca Romania este astazi asa cum este,este datorita lor.Daca ar fi luati dupa fisa postului,ar fi fost concediati demult si cei mai multi ar fi stat la "racoare"!Terminati cu pupincurismul si lasati-i pe oameni sa le priasca sarbatoarea care i-a adunat laolalta pentru cateva zile.

-11 (31 voturi)
grongobar
28.04.2019, 15:25:10

Probabil ca matale ai fi considerat problematica o excludere a micului Visarionovici, n'asa tavarisci ?

+8 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (99)