Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Comandantul român al unui vas, reţinut în Cipru. Ce i se impută

7
3 Aug 2021 21:47:55
Autor: Sinziana Ionescu
Sursa Shutterstock
Sursa Shutterstock

Comandantul român al unei nave a fost reţinut de autorităţile unui stat străin, într-un conflict cu care n-avea nicio legătură.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a făcut cunoscută situaţia comandantului român şi a adresat o scrisoare deschisă autorităţilor române, cerând intervenţia în acest caz.

Redăm apelul Sindicatului Liber al Navigatorilor transmis în seara de marţi, 3 august: 

„Scrisoare deschisă

Domnule Prim Ministru,

Domnule Ministru al Afacerilor Externe,

Domnule Ministru al Transporturilor

Sindicatul Liber al Navigatorilor vă informează că aseară, 2 august 2021, în portul cipriot Vassiliko, comandantul de naţionalitate română în vârstă de 60 de ani a fost reţinut de pe nava sa Red Garnet.

Motivul reţinerii este acela că anul trecut nava la a cărui comandă se afla a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanţii că acest lucru nu se va întamplă şi că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nici o vină, comandantul a fost reţinut.

Vă informăm că în conformitate cu legislaţia internaţională echipajului, navei şi încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalca normele şi principiile comerţului maritim.

Acest act ostil noi îl considerăm ca este un abuz din partea autorităţilor din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor omului şi a legislaţiei europene, a relaţiilor şi acordurilor bilaterale dintre România şi Cipru.

Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia şi colegii de breaslă- suntem cu toţii stupefiaţi de această măsură fără precedent în istoria de bune relaţii dintre ţările noastre.

Va rugăm aşadar să interveniţi pe toate canalele din funcţiile şi demnităţile statului pe care le deţineti pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate. El nu a facut altceva dacât să comande nava sa în deplină siguranţă către portul desemnat de destinaţie. Refuzul de a efectua voiajul indicat este egal cu deturnarea navei şi se pedepseşte foarte aspru potrivit legii.

Cu stimă,

Adrian Mihălcioiu

Aurel Stoica

Sindicatul Liber al Navigatorilor

Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Transporturi (ITF)“ 

Un alt comandant român şi-a pierdut viaţa într-un atac cu drona lansat de Iran, iar un al treilea zace în camera frigorifică la bordul vaporului deoarecere autorităţile chineze se tem să-i trimită corpul neînsufleţit de pe navă, din cauză de Covid-19. 

Pe aceeaşi temă: 

UE şi NATO condamnă atacul din Marea Arabiei soldat cu moartea unui marinar român: O „acţiune inacceptabilă” 

MAE: România condamnă atacul deliberat asupra vasului „Mercer Street”, în urma căruia a murit un cetăţean român. Ambasadorul iranian, convocat

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Dragan Mircea
3.08.2021, 22:09:45

''Un alt comandant român şi-a pierdut viaţa într-un atac cu drona lansat de Iran, iar un al treilea zace în camera frigorifică la bordul vaporului deoarecere autorităţile chineze se tem să-i trimită corpul neînsufleţit de pe navă, din cauză de Covid-19. '' Stay safe , stay home! Insurati cu femei usoare umbla de nebuni pe mare sa straga bani ptr cucoane.

-27 (33 voturi)
Dragan Mircea
3.08.2021, 22:11:23

Nea Caisa sa stii ca Vassilico este in partea greceasca a Ciprului. De fapt o mizerie de port intr-o rapa.

-28 (30 voturi)
Adrian Andrei
4.08.2021, 09:09:41

Iar tu comentezi ca o mizerie de postac rus ascuns sub un nume romanesc!

+19 (19 voturi)
Groza Carmen
3.08.2021, 22:44:37

Tot inca nu credeti in complotul impotriva Romaniei? Si a Romanilor? Va subestimat, ca de obicei. Mai scoateti nasurile din Netflix.

-23 (25 voturi)
florin bala
4.08.2021, 00:18:55

in toate porturile din libia navele sosite erau perchezitionate si inspectate meticulos de politia islamica in arhivele de bord + harti + inscrisuri de marfa care sa le dovedeasca faptul ca nava a fost in porturi israeliene ... daca gaseau ceva, erai automat arestat si nava scoasa de la operare. chestia functiona inca din anii '90 ...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările