Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Comoara Dobrogei, în pericol. Tablourile lui Grigorescu, Luchian şi Tonitza ar putea dispărea din România

0
26 Oct 2014 16:50:48
Autor: Mariana Iancu
Picturi de colecţie de la Topalu FOTO Mariana Iancu
Picturi de colecţie de la Topalu FOTO Mariana Iancu

Muzeul de la Topalu, unic în mediul rural din România, care adăposteşte opere de artă a căror valoare de ridică la 5 milioane de euro, s-ar putea închide.

Un urmaş de-al lui Gheorghe Vintila, medicul ginecolog care a donat lucrările de arta comunei Topalu, în amintirea părinţilor săi, Dinu şi Sevastia Vintilă, primii dascăli ai comunei, a cerut anularea donaţiei, pe motiv că lucrările nu sunt bine păstrate. 
 
Muzeul de Artă Constanţa, de care aparţine cel de la Topalu, a câşigat pocesul la toate instanţele, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul s-a întors însă spre a fi rejudecat la Curtea de Apel Constanţa.
 
Muzeul adăposteşte 220 de capodopere de artă, semnate  Ioan Andreescu, Octav Băncila, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Theodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu, Oscar Han. 
 
La sfârşitul săptămânii trecute, mai mulţi critici de artă şi directori ai muzeelor din Constanţa, Brăila, Galaţi şi Bucureşti s-au adunat la Topalu pentru a trage un semnal de alarmă.
 
Ei au spus că lucrările sunt foarte bine păstrate şi că, de fapt, se doreşte ca ele să ajungă la casele de licitaţii.
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările