Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Concediile care se transformă în tragedii. Aproape în fiecare zi, cineva moare pe litoral, în apele Mării Negre

9
11 Jul 2020 13:42:55
Autor: Sinziana Ionescu
Sursa ISU Constanţa
Sursa ISU Constanţa

„Evitaţi tragediile la scăldat!“ este mesajul pe care-l transmit salvatorii din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, chemaţi zilnic să intervină pe plajele litoralului.

„De la începutul lunii iulie, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa au avut nu mai puţin de 16 de intervenţii pe plajele litoralului românesc pentru căutarea, salvarea şi acordarea primului ajutor medical persoanelor ce au suferit accidente prin submersie (înec), din păcate soldate cu 6 decese“, a comunicat în ziua de sâmbătă, 11 iulie, Anca Chiriţă, purtătoarea de cuvânt ISU Constanţa. 

Salvamarii de pe litoral, alături de salvatorii de la ISU, lansează întruna apeluri pentru turişti şi pentru localnici care se aventurează în larg sau la plajă fără să ţină cont de condiţiile meteorologice, de sănătate şamd. Oameni cu afecţiuni cardiace sau de tensiune arterială, gravide, copii - vin la plajă în miezul zilei, pe temperaturi caniculare, uitând sau ignorând recomandări elementare pentru a fi în siguranţă.  

Pentru a evita evenimentele nedorite, salvatorii de la ISU recomandă celor care aleg să işi petreacă timpul liber pe litoral să respecte câteva reguli simple:

- să frecventeze doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

- să respecte întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement, mai ales semnificaţia steagurilor arborate la foişoarele salvamarilor;

- să evite scăldatul în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

- nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;

- nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;

- nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici;

- nu lăsaţi copiii să se joace în locuri unde există posibilitatea de a cădea în apă;

- urmăriţi continuu, comportamentul copiilor în apă: nu citiţi, nu vă jucaţi pe telefon în timp ce copiii sunt în apă şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;

- echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac / vestă de salvare, aripioare gonflabile etc.) vor fi utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult. 

Pe aceeaşi temă: 

Băiatul dispărut în Marea Neagră a fost găsit mort, prins între stabilopozi. Părinţii l-au identificat

Bărbat scos din apă de Salvamar. A fost resuscitat timp îndelungat de SMURD, dar inima sa a cedat

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Pano
11.07.2020, 14:38:53

Oamenii aia mor de ciuda ca n-au beembeuri cu care sa intre in mare.

+1 (1 vot)
Stefan din Nord
11.07.2020, 15:32:01

Daca intri in mare cand e infuriata si salvamarii arboreaza steagul rosu semn ca este interzisa intrarea in apa iti asumi riscul de a muri ca un prost In fiecare an la mare mor cateva zeci de asemenea viteji ce se cred prea destepti ca sa respecte orice regula de bun simt .

+2 (4 voturi)
imsi imsi
11.07.2020, 15:47:46

La noi toti stiu mai bine decit specialistii ce trebuie facut. Desigur daca specialistii sunt USRisti sau PNL isti atunci chestia ii valabila ca astia nu stiu nimic. Pe urma vine orgoliul eu am casa masina nevasta doi copii + o amanta care cand apare pica toti pe spate deci ma descurc si vine unu negru de atita stat le soare sa mi spuna mie in fata in fata familiei sa nu intru in apa!

+1 (1 vot)
Stan Toma
11.07.2020, 16:44:56

Sunt trecuți tot la Coronavirus?

0 (2 voturi)
Banan Crudu
11.07.2020, 17:48:33

Ca în fiecare an, de altfel. Acesta este rezultatul lipsei de bună cuviință sau altfel spus al nesimțirii și lipsei de civilizație. Tot așa pe șosele sau, mai nou, în povestea cu Covid-SARS. Degeaba unii recomandă, sfătuiesc, atrag atenția, etc,etc. Vin "bizonii" care știu ei mai bine,care se pricep la toate, care sunt convinși că există reprilieni, un supeecompiter sub munții Bucegi, nu țin cont de nimic decat de propriile idei prostești. "Rezultatele" nu întarzie să apară. Morți pe litoral, morți pe șosele, morți în spitale ș.a.m.d.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)