Concurenţă pentru salvarea Cazinoului. Mai multe firme s-au înscris la licitaţia pentru renovarea simbolului oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, la sediul Companiei Naţionale de Investiţii s-au deschis ofertele depuse de firmele care s-au înscris pentru lucrările de renovare a simbolului oraşului Constanţa.

Din primele informaţii, este vorba de mai multe societăţi care doresc să se înhame la cel mai greu proiect care se va derula în oraşul Constanţa.

Cazinoul a fost preluat în toamna anului trecut de CNI, care s-a angajat să îi redea strălucirea de altădată. Lucrările se ridică la 31,608,903 de lei.

Lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor. Parterul va fi împărţit între o expoziţie permanentă cu istoria edificiului îndrăgit al Constanţei şi o sală de conferinţe. Separat, va funcţiona o cafenea.

La etaj, o sală de spectacole va completa proiectul. Aici vor fi spectacole de teatru şi vor putea fi ţinute baluri, ca altădată.

Cazinoul Constanţei a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau.

Primarul liberal Cristea Georgescu a încheiat la data de 23 iulie 1903 un contract cu arhitectul Daniel Renard pentru proiectarea noului Cazinou, ca urmare a unor decizii ale Consiliului Comunal. Este actul de naştere al clădirii emblematice.

Român după mamă şi elveţian după tată, Renard s-a născut în Neamţ şi a făcut studii la Paris. La Constanţa a locuit pe strada Romană, actuală Revoluţiei, În afară de Cazino, el a mai proiectat Pavilionul restaurant din faţa Cazinoului, actualul Acvariu, Hotel Regina (Intim), Hala Pieţei, dispărută, complexul administrativ de lângă gara veche (Prefectura, Palatul regal şi Tribunalul), biserica din Hârşova.

Culoarea politică a administraţiei constănţene se schimba destul de des la începutul secolului XX. Ales de liberali să construiască această clădire, Renard este înlăturat în momentul în care au venit conservatorii la putere, în anul 1905.

De proiectarea Cazinoului s-a ocupat apoi arhitectul Petre Antonescu. În viziunea lui, Cazinoul avea funcţiunea de teatru. Dar revenirea liberalilor la putere între 1907 şi 1908 face ca Renard să-şi reimpună stilul Art Nouveau. Aşa se face că fundaţiile Cazinoului au fost modificate de trei ori.

Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.


Vă mai recomandăm

Fascinanta poveste a Cazinoului din Constanţa, clădirea cu trei fundaţii, unde se destrămau vieţi într-o clipită. De ce se zice că simbolul oraşului este bântuit

De ce suferă Cazinoul? Simbolul oraşului intră în reparaţii capitale GALERIE FOTO

FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa - ruinele care dau bine în videoclipuri

Marea Neagră este furioasă: Are valuri înalte cât Cazinoul! Imaginile unui spectacol rarisim GALERIE FOTO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite