Constanţa: Elvis Vigu este de neînvins la pescuit şalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea inginerului nu cunoaşte limite: a stat chiar şi două zile pe apă. Anul trecut a devenit primul dobrogean care a câştigat Cârligul de Argint. Avea cinci ani când a mers prima oară la pescuit cu tatăl său. De atunci, au trecut mai bine de 30 de ani şi mii de partide de pescuit în toată lumea.

Când povesteşte despre pasiunea lui, Elvis te poartă într-o călătorie imaginară: într-o secundă ai ajuns in barcă, în mijlocul apei, printre păsări rare şi nuferi. „Instructorul“ de pescuit îţi sopteşte că trebuie să-ţi cunoşti adeversarul, peştele, pe care trebuie să-l aduci în barcă.

„Să nu repeţi eroarea“

„De la fiecare partidă de pescuit, trebuie să înveţi câte ceva. Să îţi dai seama unde ai greşit şi să nu mai repeţi eroarea“, spune Elvis.

El este de acord cu ideea că pentru a deveni un pescar bun trebuie să-ţi alegi o singura specie reprezentativă pentru tine. „Uneori mai păcătuieşti din când în când şi cu alte specii de peşti, dar una singură trebuie să rămână prima în preferinţele tale, şalăul“, crede Elvis.

Anul trecut, a devenit campion la pescuit şalău, la un concurs internaţional desfăşurat în 32 de ţări din toată lumea. Cea mai renumită competiţie de profil din lume, Golden Hook, reuneşte an de an mii de pescari dornici să-şi depăşească recordurile.

„Concursul a fost organizat pentru prima oară în anul 1967 şi este acordat anual. Dintre miile de participanţi, în fiecare ţară sunt desemnaţi cei mai buni. În România, eu am obţinut Cârligul de Argint“, spune Elvis mândru.

Cea mai lungă partidă de pescuit de pescuit cu năluci artificiale a durat 48 de ore. „Mă interesa foarte mult comportamentul peştelui pentru perioada respectivă şi am pescuit timp de două zile fără întrerupere. Doar aşa am putut înţelege mai bine unele lucruri aflate de mine doar din cărţi la vremea
respectivă“, remarcă Elvis.

Tabietul peştelui

„Pentru speciile de răpitori, nu există ore în care să muşte mai bine sau mai prost. Tu depinzi de comportamentul peştelui, nu invers“, consideră pescarul.
Pentru că experienţa şi cunoştinţele îl recomandă drept un pescar profesionist, de multe ori este asaltat cu cereri din partea învăţăceilor, copiii vecinilor din cartier. Îl urmează pe malul apei şi îi urmăresc fiecare mişcare, sperând să devină într-o zi  pescari la fel de pricepuţi. Vor învăţa şi ei că peştele nu este doar un animal acvatic, ci un concurent direct, pe care trebuie să îl cunoşti înainte de a pleca la luptă.

Locul său preferat de pescuit este Dunărea, însă a explorat apele din întreaga lume. Cel mai mare şalău capturat de Elvis cântărea 11.8 kilograme.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite