Constanţa: A fost asfaltat drumul turistic către Cetatea Enisala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele porţiuni de asfalt către unica fortificaţie care mai are zidurile în picioare din a doua jumătate a secolului al XIV-lea au fost turnate aseară.

Vizitatorii care doreau să afle istoria Cetăţii Enisala, aflată la 40 de kilometri de Tulcea, trebuiau să urce pe un drum negru, doi-trei kilometri. Până sus, la cetate, urmăm un drum de deal, cu multe serpentine şi cu peisaje care-ţi taie respiraţia. Dealuri stâncoase într-o parte, apă, canale şi mult stuf către răsărit, satul Enisala la vest şi multă istorie.

Pentru a atrage turiştii, autorităţile tulcene lucrează la reabilitarea drumului judeţean DJ 222, Tulcea - Sarichioi - Enisala. „Din satul Enisala şi până la Cetate, lucrările au constat în refacerea fundaţiei drumului şi consolidarea acestuia cu mai multe straturi de asfalt şi execuţia de şanţuri şi rigole pentru asigurarea scurgerii“, a declarat Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Locuieşte de 16 ani la cetate

Deşi lucrările de restaurare la cetatea Enisala au fost oprite din lipsa fondurilor, autorităţile tulcene au alocat bani pentru calea de acces către fortificaţie. „Turişti avem zilnic şi era păcat să nu facă drumul până sus, la cetate. Astăzi (n.r. ieri) am un grup de turişti din Eforie Nord, care a apreciat calitatea drumului“, a precizat Gheorghe Iosif, omul care locuieşte de 16 ani la cetate şi care împarte pliante şi dă bilete, în schimbul sumei de doi lei. Nea Gheorghe este mândru că poate călca pe urmele străjerilor, că poate povesti despre dealurile stâncoase care se văd de sus.

Pe lângă restaurarea drumului, reprezentanţii Muzeului de Istorie şi Arheologie Tulcea intenţionează să facă o mică expoziţie, unde să expună obiectele găsite pe acele meleaguri. „Încercăm să facem şi spectacole în spaţiul interior oferit de cetate, care să ţină de atmosfera medievală, poate chiar şi un festival medieval pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori“, a declarat Aurel Stănică, cercetător ştiinţific la Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite