Constanţa

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO A sosit gabara. Maşinile care vor să ajungă în sudul judeţului Constanţa pot să traverseze canalul Dunăre-Marea Neagră

0
14 Nov 2013 17:02:52
Autor: Adrian Boioglu
Gabara a sosit astăzi la Agigea. FOTO Adrian Boioglu
Gabara a sosit astăzi la Agigea. FOTO Adrian Boioglu

Calvarul, cheltuielile inutile şi timpul pierdut au luat sfârşit la Agigea. Ambarcaţiunea imensa care transportă maşinile peste Canalul Dunăre-Marea Neagră a sosit joi la Agigea. Gabara - un fel de bac supradimensionat - a fost promisă de autorităţi drept soluţie de rezervă încă de la începutul lunii octombrie. Ea trebuia să preia traficul greu, dar şi maşinile care circulau înainte peste Podul de la Agigea.

Odată cu intrarea în reparaţii a podului, singura soluţie pentru maşinile de peste 3,5 tone de a ajunge în sudul litoralului era un drum ocolitor de 120 kilometri. Autorităţile au scos taxa de drum, dar chiar şi aşa, un şofer de tir cheltuia motorină de aproape 300 lei în plus. La asta se adauga uzura maşinii şi timpul pierdut - aproape două ore. De astăzi trecerea peste canal nu durează decât 3 minute. 

Gabara a venit încă de miercuri de la ora 22.00 la Agigea. Primele 12 ore au fost folosite pentru probe. Abia joi după ora 10.00 ambarcaţiunea s-a pus în mişcare şi a traversat canalul cu primele două maşini pe ea. Cu această ocazie, specialiştii au constatat că platforma de beton folosită pentru îmbarcare nu se aliniză cu platforma gabarei.

Prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola a declarat că întârzierea de o lună a gabarei a fost generată de o problemă de ordin tehnic. "Cele două rampe trebuiau să cadă pe această platformă sub un anume unghi. Azi-noapte s-a mai scos apă din canal, a coborât nivelul cu 10-15 centimetri şi acum se vor face nişte verificări cu apa de balast de pe gabară. Dacă unghiul nu este cel bun, într-o anumită perioadă se distruge fie rampa, fie această platformă."

La orele prânzului, prefectul nu avea încă detalii legate de taxa de trecere peste canal, dar a declarat că ea va fi mai mică decât taxa de trecere de la Tulcea. Administraţia locală va dicuta cu reprezentanţii Companiei Canalelor Navigabile pentru ca Navrom Galaţi - proprietarul gabarei să nu mai plătească taxa de utilizare a canalului şi astfel preţul pentru şoferi să nu fie ridicat.

Proprietarul gabarei îşi va monta pe marginea canalului gherete pentru a taxa şoferii. Aceste gherete vor elibera bonuri fiscale pentru cei care de decontat transportul peste canal. 

Prefectul Eugen Bola spune că lucrările pentru înlocuirea hobanelor sunt în grafic.

Directorul Şantierului naval Navrom Cernavodă, Dorin Bucă spune că a fost luată în calcul ideea de abonament pentru cei care fac drumuri periodic între Constanţa şi Agigea. Preţurile pentru o singură trecere ar putea să înceapă de la 10 lei şi să meargă până la 50 lei în funcţie de tonajul fiecarei maşini. "Noi sperăm să lucreze până seara la 10, începând de la 5 dimineaţă. Timpii de traversare sunt mici. Timpii de ambarcare sunt mai mari şi atunci vrem să uşurăm lucrul." a spus Bucă. 

Directorul Navrom Cernavodă nu se teme nici de posibilitatea ca apele canalului să îngheţe. "De la orele 22.00 până la 5 dimineaţa se poate forma un strat de gheaţă de 5 centimetri şi atunci avem puterea să trecem" a precizat Dorin Bucă.
 
Pentru şoferi, gabara este de mare ajutor. Cei care au trecut astăzi nu au plătit nicio taxă. De sâmbătă însă ar putea să intre în vigoare punctele de încasare.
 

Gabara pentru traversarea canalului a ajuns la Agigea

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările