Constanţa, cel mai împodobit oraş de Crăciun şi Revelion. Primăria a cheltuit un milion de euro pentru instalaţii de iluminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primaria Constanta
Primaria Constanta

Primăria municipiului Constanţa cheltuit cei mai mulţi bani pentru plata iluminatului festiv în perioada sărbătorilor de iarnă 2017-2018. Acest lucru reiese dintr-un studiu făcut la nivelul reşedinţelor de judeţ din România.

Infocons a realizat un studiu comparativ cu privire la cheltuielile Primăriilor din cadrul reşedinţelor de judeţ din România pentru iluminatul festiv în perioada sărbătorilor de iarnă 2017-2018. Din datele adunate reiese că primăria municipiului Constanţa a alocat suma cea mai mare din ţară: 4.641.353 lei (fără TVA), la polul opus fiid primăria Timişoara care nu a cheltuit nici un ban, folosind echipamentele de iluminat din anii trecuţi.

În medie, primăriile din România au alocat suma de 711.995 de lei pentru iluminatul festiv din perioada sărbătorilor de iarnă 2017-2018. La o diferenţă considerabilă de Constanţa se situează Primăria Capitalei cu peste 3 milioane de lei alocaţi iluminatului festiv şi primăriile Baia Mare şi Galaţi cu peste 1,5 milioane de lei cheltuiţi în acest scop.

Din acelaşi studiu reiese faptul că 40% din contractele pentru aceste instalaţii au fost distribuite prin achiziţie directă – din acestea, 10% au fost repartizate prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), 20% din instalaţii au fost distribuite prin licitaţie, 12.5% din instalaţii au fost distribuite prin închiriere, 12.5% din instalaţii au fost distribuite prin contracte de concesiune, 7.5% din instalaţii au fost achiziţionate în prealabil, în anii anteriori, restul de 7.5% din instalaţii au fost distribuite prin proceduri de negociere fără publicarea unui anunţ prealabil (Primăria Municipiului Ploieşti), procedură simplificată (Primăria Sectorului 6) sau date spre folosire cu titlul gratuit (Primăria Municipiului Bucureşti).

„Jocurile de lumini şi luminiţele festive ne duc cu gândul la sărbători, la Crăciun, ne oferă poate un sentiment de bine şi de sărbătoare, însă trebuie să ne întrebăm şi cât ne costă direct şi indirect aceste lumini şi această atmosferă. Până la urmă, fiecare dintre noi contribuie cu o sumă la întreţinerea, montatul, demontatul şi curentul consumat de aceste instalaţii, aşa că ne putem informa, pentru a avea măcar o idee despre sumele cheltuite şi a afla pe ce au fost cheltuite acestea. Suntem consumatori de servicii publice, pe care le plătim de multe ori la un preţ care poate părea prea mare sau prea mic, şi trebuie să ştim pentru ce dăm banii”, a spus Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Pe aceeaşi temă:

Cum se construieşte în Mamaia. Apele uzate, deversate direct în Marea Neagră

Constănţenii, chestionaţi cu privire la activitatea Poliţiei Locale



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite