Constanţa: Maidanul lui Sergiu Băhăian din cartierul Km 4-5

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suveica de firme-fantomă înfiinţate în Dobrogea avea ca sediu un teren viran de pe strada Meşterul Manole nr. 89; altă adresă folosită era un stand inexistent din Piaţa Abator.

NU RATA:

Constanța: Îşi îngropau victimele de vii şi le acopereau cu beton
Constanţa: Victimele lui Sergiu Băhăian au sfârşit tragic

Valentin Şlepac
, locotenentul lui Sergiu Băhăian şi unul dintre principalii suspecţi de uciderea a patru dintre membrii reţelei, coordona o suveică de firme-fantomă în Dobrogea.

Grosul afacerilor din grupul Băhăian era deţinut de Valentin Şlepac. Acesta era asociat şi administrator, împreună cu o altă persoană sau cu soţia sa, la opt societăţi comerciale, dintre care cinci - SC Great Wall GWFR SRL, SC Geany Pub Bar & Restaurant SRL, SC Santorios Pub & Restaurant SRL, SC Embossed Star Soil SRL şi SC Bia Sim Trans SRL - au sediul social declarat pe strada Meşterul Manole nr. 89, din cartierul constănţean KM 5. Alte opt societăţi la care patron era Emilian Leonte, victima ucisă cu lovituri de ciocan şi aruncată în canal, îşi aveau sediul la aceeaşi adresă.

De asemenea, două firme deţinute de două dintre victime, Georgia Plus patronată de Ion Ulezu şi Transrom Prest administrată de Petrică Captalan, figurează pe aceeaşi stradă. Practic, un singur loc era înregistrat drept sediu şi punct de lucru pentru 15 societăţi comerciale, ceea ce ar fi însemnat că în cartier se află dacă nu un complex comercial mărişor, atunci cel puţin o clădire de birouri. Nici pomeneală.

Şi-au lichidat afacerile de urgenţă

La adresa respectivă însă, situată aproape de ieşirea din oraş, nu se află decât un teren viran, înconjurat de un gard de sârmă şi un magazin tip sătesc, acum închis. Vecinii habar nu au că indivizii din grupul vesel cu care se salutau prieteneşte şi de la care cumpărau materiale de construcţii, sunt acum fie morţi, fie arestaţi.

„Nu mai este nimic aici de doi ani. Acum doi ani, în vara lui 2007, era un magazin de materiale de construcţii, de scule, faianţă. Veneau pe aici în weekend, făceau grătare. Erau mai mulţi. Ne împrumutau diverse. Cum să fie criminali!?“, s-a mirat Constantin Iordache, vecin uşă în uşă cu magazinul în care funcţionau, pe hârtie, cele 15 firme. „Veneau, plecau. Erau mulţi, nu îi cunoşteam după nume. După poreclă, după prenume poate. Hai noroc şi pa! Unii veneau, unii plecau. Într-o bună zi au încărcat tot ce aveau pe aici în dube şi au plecat“, relatează bărbatul. Acum, spune el, face legătura între cele descoperite şi un incident care i s-a părut dubios la vremea aceea.

„Cel care se ocupa de magazin a murit. La câteva luni după ce au vândut tot, am auzit că administratorul magazinului a murit în accident de maşină. Nu mai ştiu cum îl chema. Era vară, el nu obişnuia să bea. Poate l-au drogat“,  îşi dă cu părerea vecinul.

Cumpăr firmă cinstită pentru operaţiuni criminale

În judeţele Constanţa şi Tulcea, membrii grupării - asasin şi victime - deţineau 30 de societăţi comerciale. „Dintre cele 29 de firme, pentru 20 dintre acestea comisarii Gărzii Financiare au întocmit sesizări penale“, a declarat comisarul şef a Gărzii Financiare Constanţa, Cristian Radu. Acestea fuseseră căutate, verificate, inventariate şi se descoperise că funcţionează fictiv. Nimeni nu a făcut însă legătura între ele până acum, când s-a dovedit că de aceste activităţi ilicite se leagă patru crime.

După ce a studiat toate informaţiile legate de cartelul firmelor, comisarul-şef al Gărzii Financiare a reuşit să creioneze un mod de operare al reţelei Băhăian. „E destul de limpede. Există persoane care fie doresc să plece din ţară, fie nu mai vor să aibă de-a face cu afacerile şi atunci îşi vând firmele. Sunt pline ziarele de anunţuri din partea celor care cedează societăţi fără probleme, cu rulaj, fără datorii, contra unor sume gen 1000 de euro. E mai uşor decât să înfiinţezi una de la capăt“,  a arătat Cristian Radu.

Mortul şi asasinul s-au întâlnit la piaţă

Alte două societăţi comerciale funcţionau într-un aşa-numit spaţiu comercial din piaţa constănţeană Abator. SC Mexicanu Com Multimed Express SRL (cu obiect de activitate restaurante, cu asociaţi Valentin Şlepac şi Nicolae Mârşu) şi SC Guardian Constant Consult SRL (cu acelaşi obiect de activitate, cu asociaţi Ion Bojin şi răposatul Emilian Leonte) au ca sediu declarat strada Mangaliei, Abator, spaţiu comercial 4 din Constanţa.

La faţa locului însă, lucrurile stau cu totul altfel: piaţa este demult desfiinţată şi înlocuită de magazine, iar singurul spaţiu comercial este o tarabă de fructe.

De altfel, conform datelor Gărzii Financiare Constanţa, firma lui Şlepac, Mexicanu, nu a funcţionat niciodată la sediul declarat din piaţă. Se ştia că este firmă-fantomă; procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa primiseră o sesizare penală de la Gardă încă din noiembrie 2008. Situaţia este aceeaşi şi la firma mortului Leonte: procurorii fuseseră sesizaţi în decembrie 2008 că este vorba de o firmă-fantomă.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite