Constanţa: Marieta Căescu, zâna cea bună a copiilor fără prieteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihoterapeutul Marieta Căescu coordonează un proiect de suport pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

Dacă ar fi să se nască a doua oară şi-ar alege aceeaşi profesie pe care o practică cu drag de ani în şir: cea de psihoterapeut. Şi-a dorit încă de mică să ajute oamenii, să îi consilieze şi să îi asculte, însă viaţa a ţinut-o în suspans înainte de a-i permite să îşi ducă visul la îndeplinire.

Mulţi fraţi

„Nu ştiu de ce mi-am dorit asta. Poate pentru că provin dintr-o familie cu mulţi copii şi atunci mi-am dorit să lucrez cu copii în continuare. Am ales să urmez liceul pedagogic, iar la absolvire am vrut să urmez facultatea de psihologie. Exact atunci, în 1977, facultatea s-a desfiinţat. Nu am mai optat pentru alta. Am preferat să rămân educatoare“, îşi aminteşte Marieta Căescu.

Chiar şi din această postură şi-a dorit şi a reuşit să depăşească bariera competenţelor unui cadru didactic. „Ştiam că nu pot să mă opresc aici. Voiam să ajut mai mult decât se poate face de la catedră şi mergeam dincolo de sarcinile unui cadru didactic. Eram tentată să fac paşi care să depăşească profesia pe care mi-o alesesem“, povesteşte fosta educatoare. Ca urmare, imediat ce specialitatea Psihologie a reapărut pe lista Universităţii Ovidius, s-a înscris la concursul de admitere. A absolvit facultatea şef de promoţie în anul 2005 şi s-a lansat imediat în studii, articole şi proiecte de specialitate.

Logopedie hazlie

Lucrează şi cu adulţi, dar de câte ori are ocazia se îndreaptă cu toată atenţia şi grija către cei mici. „Iubesc foarte mult copiii şi asta este probabil ceea ce s-a păstrat din formarea mea profesională ca educatoare şi, cine ştie, din familia din care provin“, explică psihoterapeutul.

Iubirea pe care o emană faţă de cei mici i-a determinat pe aceştia să o considere mai degrabă un personaj de poveste, veşnic să aibă grijă de ei şi să le spună o vorbă bună. „Un caz de care îmi amintesc cu drag este cel al unei fetiţe de şase ani care nu reuşea să vorbească bine, deşi urmase cursuri de logopedie cu un specialist, timp de câteva luni. După trei luni vorbea binişor. Ca metodă am folosit cursuri de logopedie hazlii în aşa fel încât copilul să poată face diferenţa între diferiţii termeni. A recuperat repede“, povesteşte Marieta Căescu.

Copii de căpşunari

Cel mai drag şi recent proiect pe care îl derulează la acest moment este legat, bineînţeles, tot de copii. „Se numeşte «Prietenii mei de acasă» şi îi vizează pe micuţii care au fie unul, fie ambii părinţi, în străinătate. Copiii sunt debusolaţi, sunt deprimaţi, se simt abandonaţi şi au nevoie de sprijin. Am descoperit în cursul discuţiilor cu ei că marea majoritate îşi doresc să plece la rândul lor în străinătate, acolo unde le sunt părinţii“, spune Marieta Căescu.

Proiectul vizează aproape 240 de copii din Cumpăna şi Ovidiu, lăsaţi de părinţi în grija bunicilor sau a altor rude. În cursul programului micuţii sunt consiliaţi, pentru a scăpa de sentimentul de abandon, se joacă sau chiar îşi sărbătoresc zilele de naştere. „Acum nu mai sunt atât de trişti.

În acelaşi timp organizăm şi pentru părinţi cursuri de recalificare ca să-i convingem să nu mai plece. Am vrea să rămână însă în condiţii bune, să găsească un loc de muncă bine plătit, şi asta e greu. Oricât ai încerca simţi că nu poţi face mare lucru, însă te-ai simţi şi mai rău dacă nu ai încerca“, spune coordonatoarea proiectului.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite