Constanţa: Nicolae Mira face artă din piatră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maestrul Nicolae Mira a expus zeci de lucrări de-a lungul vieţii
Maestrul Nicolae Mira a expus zeci de lucrări de-a lungul vieţii

Ne „lovim“ des de lucrările sale: pe stradă, în parcuri, la muzeu, la bibliotecă, în staţiuni, dar puţini sunt cei care se întreabă cine este autorul.

Pe Nicolae Mira l-am găsit în atelierul său de la Uniunea Artiştilor Plastici din Constanţa. Este o încăpere destul de mare, cu rafturi peste tot pe care tronează schiţe în miniatură, în ipsos, pentru mai toate lucrările sale. Dădea zor să termine o comandă.Un bust al unei doamne pentru o colecţie personală.

Este discret. Nu vrea să divulge numele clientului. Şi lucrarea este acoperită cu grijă cu o husă de culoare deschisă. O protejează şi de privirile indiscrete, dar şi de praf. Aşează cu grijă o carcasă pe masă şi îşi scutură mâinile de praf de ipsos. Are o experienţă respectabilă în sculptură.

Şi-a început cariera ca desenator

Arta de a da formă pietrei l-a atras de mic, dar abia înainte să plece în armată şi-a făcut curaj să îşi încerce îndemânarea. A lucrat ca desenator la Casa de Educaţie Sanitară din Galaţi şi, în paralel, şi-a încercat îndemânarea în sculptură.

„Am făcut bustul uneia dintre cele şase surori ale mele şi a fost expus la Salonul de Amatori din Galaţi“, povesteşte Mira. În 1959 a plecat în armată, dar nu şi-a abandonat pasiunea. Nu a putut să sculpteze pentru că nu a vrut să neglijeze „îndatoririle de militar“.

După ce a terminat armata a intrat la facultate, pe care a terminat-o în anul 1967 şi a fost transferat la Constanţa. Nu a stat la catedră decât trei ani. Scopul său era să intre în Uniunea Artiştilor Plastici (UAP). În paralel cu orele de curs lucra pentru a expune diferite lucrări.

Zeci de lucrări în toată lumea

Perseverenţa i-a fost recompensată în 1968, când a devenit membru stagiar, iar doi ani mai târziu membru definitiv în UAP. Odată atins acest ţel, s-a pus pe treabă. Zeci de lucrări au ieşit din mâinile sale.

Multe dintre ele ne sunt deja cunoscute: bustul lui Scărişoreanu din localitatea constănţeană cu acelaşi nume, bustul lui Iancu de Hunedoara din parcul Palatului Copiilor Constanţa, grupul de lucrări din centrul oraşului Costineşti, sculptura din parcul central din Medgidia. Şi la Muzeul de Artă şi Biblioteca Judeţeană IN Roman Constanţa se mai pot găsi unele lucrări ale maestrului Nicolae Mira.

Cea mai mare lucrare - 4,20 metri

Cea mai mare lucrare cu care se poate mândri are forma unei înotătoare de la o balenă. Are o lungime 4.20 de metri şi se găseşte la Piteşti. „Pe aceasta am numit-o «Ambiţia lui Ahab» şi semnifică o coadă de balenă înlănţuită în odgoane. Înseamnă că omul poate răni natura, dar nu o poate învinge“, explică artistul.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite